Szepsy István

Tokaj 2011 évjáratkörkép

„20 éve mondom, hogy megállunk a területekkel. Nem tudunk megállni. Most Tállya andezites talaja, 5 első osztályú dűlője izgat. Egykor itt volt a borvidéken a legtöbb szőlő. A feleségem fodrásza már meg is kérdezte, miért is járok sokat arrafelé. 800 éves dűlőneveket fedezünk fel, meglepetést rejteget minden parcella. A 2011-es borok gyanúsan jól mutatnak: ilyenkor izgul leginkább a borász. Ismét megmutatkozott, hogy nincs recept a  borkészítésben, a dűlőjárás, a kísérletezés, a gyakorlat semmivel nem helyettesíthető. Minden nap arra próbálunk felkészülni a borainkkal, hogy egyszer ott lesz ez a borvidék, ahol a helye lenne.”

Dűlők:

Betsek Mád, sárga agyag, puha, fehér tufa
Dorgó Mezőzombor határában, perlites talaj
Nyulas (Liliom) Tarcal
Nyúlászó Mád, sárga agyag és kemény tufa
Úrágya Mád, kvarcos, tufás, vörös agyaggal fedett
Szt. Tamás Mád, málott zeolit és kemény riolittufa
Szepsy Bodrogkeresztúr, öregtőkék, szürke perlites, zeolitos talaj
Király Mád, riolittufa, zeolit
Birsalmás Mád, kvarcos riolittufa, zeolit


Borász: Szepsy István (62)
Pince alapítása: 1987
Terület: 48 ha
Éves borkészítés: 55 000 üveg


Borkészítés és borstílus: „Sok kis részletben, ládában szüretelünk, bogyózzuk, zúzzuk a fürtöket a héj alatti sejtek oldódása miatt. A színmustot és préslét együtt használjuk, mert nekem a préslé a leggazdagabb része. Egynapos ülepítés után spontán erjesztünk fahordóban, majd három hónapig finomseprőn pihen a bor.” Gyümölcsös birtokbor a fiatalabb, kevésbé apró szemű fürtökből házasítva, a nagy borokkal azonos gondossággal elkészítve, és minerális, gazdag, komplex dűlős tételek.