Szepsy István - Mád

Tokaj 2012 évjáratkörkép

„Gyerekkorom nagy részét már én is a szőlőben töltöttem és örömömre most is a szőlőben dolgozik a családom minden tagja. A vőm szőlész, a menyem a 20-as években elhalt és ma újraélesztett klónszelekciókért felel, a fiam és a lányaim borászkodnak, de a szőlőben minden nap, mindenkinek van dolga. Ilyen munkaigényes szőlőtermesztés sehol máshol a világon nincsen.”

Dűlők:

Betsek Mád, sárga agyag, puha, fehér tufa

Dorgó Mezőzombor, perlites talaj

Nyulas (Liliom) Tarcal löszös talaj

Nyúlászó Mád, sárga agyag és kemény tufa, kvarcos zúzalék Úrágya Mád, kvarcos, tufás, vörös agyag

Szt. Tamás Mád, málott zeolitok és kemény riolittufa

Szepsy Bodrogkeresztúr, fehér tufa, zeolitos sárga agyag

Király Mád, riolittufa, zeolit

Birsalmás Mád, kvarcos riolittufa, zeolit

Borász: Szepsy István (63)

Pince alapítása: 1987

Terület: 53 ha

Éves borkészítés: 15-55 000 palack

Borkészítés és borstílus: kis részletekben szüretelt, bogyózott, zúzott szőlő. Színmust és préslé egynapos ülepítés után, spontán erjed fahordóban, majd 5 hónapig finomseprőn pihen. 2012-ben a megszaladt cukor, a csökkenő sav miatt István egyetlen, kivételes minőségű birtokbort készített a tökéletesség jegyében az összes dűlő terméséből.

 

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>