Bortársaság - FoxPost

Tokaj 2014 Évjáratkörkép

Elindultunk. Megint. Bár tudtuk, hogy kevés bor készült az évjáratból – sőt, van olyan borászunk, aki nem készített – úgy éreztük, Tokaj megérdemli, hogy egy ilyen viszontagságos évjárat boraiért is útra keljünk. 2014 nehéz évjáratként marad meg az emlékezetünkben, viszont nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez nem jelent automatikusan rossz bort. A szőlésznek, borásznak kihívás, nekünk időnként rácsodálkozás. A száraz borokon kívül pedig néhány édeset és aszút is válogattunk, amik nagy élmények voltak az elmúlt időben és a tokaji túránk során. Hogy mi történt pontosan a 2014-es évben, arról a borászokon kívül a tavalyi évhez hasonlóan most is megkérdeztük Dr. Bihari Zoltánt a tarcali kutatóintézetnél*.

Az év a szokásosnál enyhébben indult, a vegetációs időszak fél hónappal korábban kezdődött. A tavasz csapadékszegény volt, és meleg. Korábban indult a virágzás, amit aztán lassított egy hűvösebb, csapadékosabb időszak. A nyár eleje kimondottan száraz volt de az időjárás nem okozott hőstresszt a szőlőnek. Minden szépen alakult, aztán júliusban jöttek a bajok. Viharok tépázták a lombokat, nyári vesszőket. A havi csapadék az átlagosnak több mint kétszerese volt, a hőmérséklet a szokásosnak megfelelően alakult. A meleg, napos idő és a sok eső segítette a növény fejlődését, de a magas páratartalom kedvezett a gombás betegségeknek, mint a lisztharmat, a peronoszpóra és a botrytis. A körülmények nehezítették a zöldmunkát és a növényvédelmet. Az augusztus viszonylag száraz volt, de a hónap végén már őszies hőmérsékleteket mértek, ami hajnali harmatképződéssel, és újabb gombás fertőzésekkel járt. Sok esetben már a bogyón belül megindult az ecetes rothadás. Viszont ahol a szőlő ellenálló volt és kivártak, ott az ősz második felében szép aszúszemeket tudtak válogatni. A szokásos mennyiség ötödét szüretelték.
*Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet – Tarcal

 

 

Az ábrán a '13-as '14-es évek hőmérsékleti és csapadékértékeinek alakulását követhetjük nyomon. A csapadékoz oszlopokkal ábrázoltuk: az adott hónapbana baloldali a '13-as, a jobboldali a '14-es évhez tartozik. A hőmérsékletet a '13-as évre szaggatott, a '14-esre folyamatos vonal jelzi. Szembetűnő az extrém júliusi esőzés, illetve a hűvös augusztus.

 

 

Szepsy István >>

Sauska >>
Gizella Pince >>

Oremus >>
Samuel Tinon>>
Tállya>>

Kikelet Pince >>

Tokaj Nobilis >>

Bardon >>
Homonna Szőlőbirtok >> 

Gróf Degenfeld >>

Demeter Zoltán >>