Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr

Tokaj 2015. évjáratkörkép

„2015 nekem a bioművelésről szólt” – Bárdos Sarolta

2015?

Könnyen kezelhető, jó évjáratunk volt, bár csapadékhiányos. Ugyan volt egy kevés lisztharmat, de növényvédelmi szempontból egyszerű feladatunk volt. Júliusban elkezdtük ledobálni azokat a fürtöket, ahol a tőke nagyon szenvedett az aszálytól. Július végén, a zöldszüretet követően gyakorlatilag el is dőlt, hogy mennyi termésünk lesz. A szüretet korán kezdtük, így sikerült még a nagy esők előtt befejezni. Ilyen könnyű erjedési időszakom még sosem volt, minden problémamentesen zajlott a pincében.

 

Berecz Stéphanie azt mondja, hogy a hőség ellenére a 2015-ös borai kifejezetten élénkek. Te is ezt tapasztalod?

Abszolút. 2014-hez képest talán kevésbé intenzívek az illatok, de a boraink szerkezete feszes. Korán szüreteltünk, és ez segített megőrizni a savakat. Ilyen nagy melegben a sav le van kötve a bogyókban, és nem tudjuk mérni. Ezért van az, hogy bár az első mérések ijesztőek, később az erjedés során egy-másfél grammot is emelkedik.

2015-ben a teljes területen átálltunk bio művelésre, bár előtte is nagyon törekedtem, hogy minél kevesebb vegyi anyag kerüljön a szőlőbe. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a borokban majd tudjuk-e a különbséget kóstolni!

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>