Tokaj mindennél jobban tanít a türelemre

Sauska - Tokaj Sauska - Tokaj Sauska - Tokaj Sauska - Tokaj Sauska - Tokaj

Sauska Krisztián: Engem is meglep néha, hogy már 1999 óta vagyunk Tokajban. Ez a borvidék mindennél jobban tanít a türelemre. Beletelt egy kis időbe, amíg a mai birtokszerkezet összeállt, minden apró földdarabnak megvolt a maga jelentősége, ha más nem, cserealapként szolgált valami máshoz.
Hegyalja dűlőtérképe tizenöt éve ott van az ágyam mellett. Ha nem tudok aludni éjszaka, segít gondolkodni. Nemcsak a szőlészeten, az egészen. Hordón, tartályon, telepítésen. Az irányon, amerre tartunk.

 

Rakaczki Gábor: Folyamatosan keressük például a nekünk való furmintot. 2009-ben kijelöltünk a Birsalmáson ötven kisfürtű, ízes gyümölcsöt adó tőkét, tavaly már ezekről szedtük az oltóvesszőt és a csapot.
A közös kezdetektől egyetértettünk abban is Krisztiánnal, hogy a napi munka szintjén nem lehetnek fontos és kevésbé fontos fajták. A húsz hektár furmint művelése tíz dűlőben nyilván többet kíván időben, de ez a törődés ugyanaz, mint mondjuk a sauvignon blanc esetében az első télvégi metszéstől a tiszta, precíz szüreten át a pincéig. Másképp esélyünk sincs, hogy megismerjük az igazi arcukat, akkor meg miért csináljuk?

 

S K: Azért a pillanatért, amikor ott állunk a hordók mellett és elkezdünk kóstolni dűlőről-dűlőre, fajtáról-fajtára. Minden alkalom egy dráma. Mert az egyik tétel gyönyörű. A másikat éppen nem értjük. A harmadik múltkor ragyogott, most szundikál. A negyedik eddig semmilyen volt, most feléledt és kiteljesedett.

 

R G: Hónapok múlva aztán összeáll a kép, ami az előző évjáratok ismerete, a korábbi tapasztalatok nélkül értelmezhetetlen. A Birtokfurmint születésében például nagy szerepe volt a küzdelmes 2010-es évjáratnak. Megmutatta a bodrogkeresztúri Medve-dűlő lendületét és törékeny szépségét egy olyan évben, amikor a növény lényegében csak magára számíthatott. A Szent Tamás-dűlő nagy formátuma és a Birsalmás telt idomai mellé éppen ez a légiesség kellett.
2011 olyan minőséget adott, hogy most értelmét láttunk önállóan megmutatni kis palackszámmal egy chardonnay-t és egy sauvignon blanc-t, mert már az első pillanattól látszott, milyen karakánul fogalmazza át a terroir ezeket a világfajtákat.
Ez talán a legjellemzőbb az új, számokkal jelölt házasításainkra is: az évjáratnak és a visszafogott hordóhasználatnak köszönhetően sokat finomodtak, mégis egyre karakteresebb, átütően tokaji változatai az eredeti – helyi- és világfajtákat ötvöző – koncepciónak.
Amit persze nem mi találtunk fel. Livio Felluga friuli cuvee-i, vagy Alois Kracher száraz borai már akkor sikeresek és ismertek voltak, amikor a mi számos sorozatunk még gondolatban sem létezett.

 

S K: Ezek a borok, bármennyire is előrevisznek minket a megismerés útján, mindig 2-3000 palackos, kis tételek, az adott évjárat sajátos lenyomatai maradnak. Ősszel folytatjuk a tokaji fajtákról való gondolkodást a 2011-es Birsalmás Furminttal és a Cuvée 105-tel, egy furmint, hárslevelű, sárgamuskotály házasítással.