Weninger 2011 - A természetes változatosság

Weninger Weninger Weninger Weninger

„Mivel az egyetlen hozzávaló a borainkban a szőlő, lo-gikus, hogy évről-évre változnak a borok, más-más ízük lesz, ami nagyon tanulságos, jó dolog. Én csak a saját szőlőmunkámmal tudok igazodni az időjáráshoz, éghaj-lathoz, napi hőingadozáshoz, csapadékhoz: már met-széskor megpróbálom megjósolni, hogy milyen lesz az év, és mivel 13 éve gyakorlom ezt, a megérzéseim elég pontosak. Az embereket is a természet részének tekin-tem, megpróbálok a szőlőtermesztés, a borkészítés so-rán is mindent visszaadni a természetnek, hogy teljes legyen a kör. Ezt a természetes változatosságot lehet tetten érni minden évjárat minden borában.” Franz Weninger

2011-ben a kékfrankos olyan gyógy- és fűszernövényes, illetve fűszeres jegyeket mutat, ami a 2002-es és 2004-es évjáratra emlékeztet. A merlot most a szó legnemesebb élrelmében könnyű, játékos lett, a pinot noir sötétebb, gazdagabb, stílusára nem csak az évjárat, az új burgundi klónok is hatással voltak. A cabernet sauvignon egészen lehengerlő nagy borként született meg ebben az évjá-ratban, míg a két dűlős tétel a Frettner és a Spern Steiner ősszel jelenik majd meg a 2009-est idéző telt, gazdag syrah-val együtt.