huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

A borkereskedő válogat - Bortársaság magazin

A borkereskedő válogat

Bortársaság Válogatás N° 01-03

„A borászok között, pincékben töltött idővel sokszor kivételes borokba botlunk. Kivételesek, mert kilógnak egy adott birtok választékából, vagy mert szokatlan, mégis jó ízeket találunk bennük, vagy mert egyszeri kísérletek, kis tételek. Az ilyen boroknál gyakran összekacsintunk, ha lehet krétához nyúlunk és megjelöljünk, lefoglalunk egy-egy hordót. Vagyis válogatunk. 

 

Adta magát, hogy közös arculat mögé rendezzük a Bortársaság válogatásait, így ezt a címkét mostantól bármilyen bor megkaphatja, ami egyszeri tétel és közel áll hozzánk. A forma adott, a folyamat gyors, minimális grafikai munka, nyomtatás és csomagolás után, még a felfedezés hevében jelentkezünk a soron következő borokkal.”

Bortársaság Válogatás No 01. – Olaszrizling

Egy hiánypótló balatoni rizlinggel indul a sor, amit Bökő Dávid pincéjében szúrtunk ki. Birtokbor is lehetne, Dávid legfontosabb területei találkoznak, mindenhonnan egy kevés jutott ebbe az „olaszba”. Csopakról a Lőcze és Sáfránykert, Balatonfüredről a Baricska, Aszófőről pedig a Vörösmál termése. Organikus művelés, kézi szüret, bogyózás és préselés után spontán erjedés tartályban, majd érlelés finomseprőn. A Dávid borainál megszokott gazdagság és természetes tisztaság nyugodtabb karakterrel, érettebb ízekkel párosul. A borvidék békebeli klasszikusait juttatja eszünkbe. 2000 palack készült.

 

Bortársaság Válogatás No 02. – Brut MT

Szijjártó Előd robbanékony csendesborai után itt a következő nagy dobás, a Bortársaság válogatás sorozat második bora, egy méthode traditionnelle.

Állványra állított hordók, fényes betonpadlón guruló sárga villásemelő és kitaposott bokacsizmák látványa mindig újvilági birtokokat juttat eszünkbe. Így volt ez akkor is, amikor Szijjártó Előd elhúzta előttünk etyeki pincéjének vasajtaját. A választék viszont a megszokott újviláginál eggyel színesebb, Előd legalább olyan otthonosan mozog a palackos erjesztésben, mint a reduktív borkészítésben. 2020-ban az első szüreti napokban pezsgőhöz válogattak, a szőlő (pinot noir és chardonnay) bogyózás nélkül után rögtön a présbe került, majd a feszes savú, tiszta must hűtött tartályban erjedt csendesre. A soron következő lépések, beleértve a palackos erjesztést és a két év seprőn érlelést, mind házon belül történtek. A termelői pezsgő 2023 júniusi degorzsálás után, 4 g/l dosage mellett nyerte el mostani, végleges formáját. Nagyobb házaknál megszokott elegáns és finom habzás, illatban a pinot noir gyümölcsei, kék bogyósok, mellette finom érettség, briós. A korty magja boros, összetett és mély, buborékok díszítik, végül finom édességgel zárul.

 

Bortársaság Válogatás No 03. – Rajnai Rizling

Harmadik a sorban (és ebben az évben az utolsó Bortársaság Válogatás bor) egy intenzív illatú, ragyogó rajnai, amit egy áprilisi látogatáskor szúrtunk ki Frigyes hordói között. A sokadik rizling volt aznap (ez a birtok meghatározó fajtája), amit közvetlenül hordóból kaptunk a pohárba, viszont az első, ami messziről érezhetően eltért a többitől. Frissen, az utolsó pár gramm cukor erjedése mellett is a fajta barackvirágos illatát és éber savasságát lehetett érezni. Mellette citrusok és a pincére jellemző összetett réti virágos, gyógynövényes jelleg. Az akkor megjelölt négy hektós hordó végül 530 palackra volt elegendő, amit kivételesen pár gramm maradékcukorral és szűrve töltött le nekünk Frigyes augusztus végén. Stílusban jóleső középút a mai és a régről ismerős Bott stílus között. Aki a natúrborok lédús szerkezetét szereti ugyanúgy jó helyen jár, mint aki a fajta tankönyvi karakterét keresi.

 

Harminc éves a Bortársaság.

Listához adom