A Tokaj-Oremus pincészet 30 éves története
Idén ünnepeljük az Oremus birtok megalapításának 30. születésnapját, ennek apropójából beszélgettünk az alapító Pablo Álvarezzel és a Tempos Vega Sicilia meghatározó alakjaival.
„1991-ben olvastam egy újságban, hogy Magyarország privatizálni akarja a tokaji borászatokat. Aznap elkezdtük szervezni az utat Tokajba, ahol találkoztunk Bacsó Andrással. Két évnyi tárgyalás után megállapodás született és a kaland elkezdődött. A kezdetektől fogva láttuk, hogy nem fogjuk megtanítani a tokajiakat tokajit készíteni, mert ők ezt már tudják. A mi szerepünk elsősorban abban volt, hogy olyan új „know-how”-t hoztunk, amiket akkor ők még nem ismertek. Mi csináltuk az első klónszelekciót, amit 25 éve minden borászatunknál alkalmazunk. Ami a kezdetekkor kaland volt az ma már valóság. Ha néha el is fáradtam, de minden alkalommal újabb erőt kaptam, mert Tokajban van valami különleges.”
„2016 óta évente 3-4 alkalommal Tolcsván töltök pár napot és a saját, néha eltérő látásmódommal segítem a munkát. Az igazi munka valójában itt történik, a hét minden napján. A klónszelekciós folyamatot szorgalmazó Bacsó András nagyszerű munkát végzett, amit most, fia, Andris méltó módon visz tovább. Nagyon motivált és remek ötletei vannak a további kutatási irányokkal kapcsolatban.”
„Célunk, hogy ökológiai módon műveljük szőlőültetvényeinket. A Petrács-dűlőn már elindultunk az organikus és biodinamikus módszerek felé, és máshol is vizsgáljuk ezek lehetőségét. Nagyon fontosak számunkra az öreg tőkék. Örömteli, hogy rendelkezünk 20-30 éves tőkékkel, és a Petrácson található 60 éves tőkéink is kiváló minőségben vannak. 30 évet töltöttünk azzal, hogy visszatérjünk a második világháború előtti magas értékekhez és minőséghez. Izgatottak vagyunk a következő 30 év lehetőségeitől, hiszünk benne, hogy az Oremus pincében megvan a potenciál, hogy boraink akár 100 év múlva is kiválóak legyenek.”
A REMÉNY ÉS ELKÖTELEZETTSÉG TÖRTÉNETE
1982-ben a Vega Sicilia pincészet a spanyol Álvarez család életének részévé vált. Ezzel megteremtették a Tempos Vega Sicilia alapjait, amihez mára öt birtok tartozik. 1993 óta az egyik legmeghatározóbb tokaji birtok tulajdonosa.
1982 – VEGA SICILIA
1982. áprilisában az Álvarez család megvásárolja a Vega Sicilia pincészetet előző tulajdonosától, Hans Neumann venezuelai üzletembertől. Ettől a perctől kezdve a borgazdálkodás került a család új üzleti tevékenységének középpontjába.
1991 – ALIÓN
Az Álvarez család létrehozza az Alión-t, egy modern bort, mely teljesen eltér a Vega Siciliára jellemző klasszikus stílustól. A Vega Siciliától csupán 15 km-re, azonos eredetvédelmi területről készített új bor drasztikus fordulópontot jelentett a Ribera del Duero vidékről származó borok életében.
1993 – OREMUS
A magyarországi rendszerváltás után 3 évvel alakult meg a Tokaj-Oremus Pincészet, ahol a történelem tisztelete és a világ egyik leghíresebb borának hagyománya harmonikus összhangba került az Álvarez család által bevezetett technológiai megújulással.
2001 – PINTIA
A Duero folyamát követve találjuk a Toro borvidéket, a Pintia Pincészet hazáját. Az Álvarez család legújabb projektje lehetőséget adott arra, hogy a család kiszélesítse látókörét és új horizontok felé nézzen a szőlőtermesztés és borkészítés területén.
2013 - MACÁN
Tizenkét éves előkészület után megszületett Macán, Benjamin de Rothschild és a Vega Sicilia közös projektje. A világ két meghatározó borászatának közös munkája a Rioja borvidéken nagyszerű borokkal kecsegtet a jövőre.
A Tokaj-Oremus Pincészet 30 éves jubileuma alkalmából elérhetővé vált a Mandolás Furmint 2021 és a tolcsvai pince muzeális tartalékaiból négy régi évjáratú 5 Puttonyos aszú, köztük egy 1993-as, limitált mennyiségben.
Oremus Mandolás Furmint 2021
A Tempos Vega Sicilia magyarországi birtokának ikonikus fehérbora. A két évtizede csiszolódó szőlészeti és borászati módszereknek köszönhetően egyre kifinomultabb stílus és stabil minőség jellemzi. A klónszelekció tokaji úttörőiként mára a Mandolás alapanyagául szolgáló termés 50%-a a Petrács-dűlőből származó, saját szelektálású pre-filoxéra klónjaiból kerül ki. A riolitban gazdag Mandulás-, Budaházi-, Kútpadka- és Gyapáros-dűlők szőlői kisebb részt tartályban, nagyobb részt hordóban, köztük idén először egy 3000 literes fatartályban érlelődtek 6 hónapig. 2021 kiegyensúlyozott időjárása és a furmint fajtának kedvező elnyújtott érési időszaka kiemelten jó, hosszan eltartható évjáratot eredményezett. Annak érdekében, hogy már fiatalon is kerek arcát mutassa, nem maradhatott el a részleges almasavbontás és a heti rendszerességű battonálás. Egy éves palackos érlelés után egy igazán kifinomult, egyensúlyos és klasszikus Mandolást kóstolhatunk.
„Nagyon nehéz volt kiválasztani a négyet, de úgy gondolom, hogy ezek azok, amik igazán jól reprezentálják az elmúlt három évtizedet." – Kindl Róbert
A Tokaj-Oremus Pincészet 30 éves jubileuma alkalmából négy régi évjáratú 5 Puttonyos aszú és egy válogatás doboz vált újra elérhetővé a tolcsvai pince muzeális tartalékaiból.
Oremus 5 Puttonyos Aszú 1993
1993 az év, amikor az Álvarez család Tokaj részévé vált, egyben az egyik legkiemelkedőbb évjáratnak számít a borvidéken. Furmint, hárslevelű, zéta és sárgamuskotály házasítása, 125 gramm maradékcukorral és 10 gramm savval palackozva. 5 puttony, a kategória legnagyobb kihívása és lehetősége. Sav és cukor tökéletes harmóniája, ami garantálja, hogy a borok hosszú évek elteltével is hűen tükrözzék az adott évjárat karakterét. A kifinomult borostyán szín, az összetett fenyőgyanta és fekete tea, kandírozott narancs, körte és alma illata az érlelés áldásos hatását mutatja. Kóstolva egyensúlyos, mély és hosszú, az illatban megjelenő aromák mellett méz, karamell és friss menta ízeivel. Nagyszerű bor egy legendás évjáratból.