huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Átalakulás alatt – Kristinus Birtok, Kéthely - Bortársaság magazin

Átalakulás alatt – Kristinus Birtok, Kéthely

A Kristinus Birtok vezetését Florian Zaruba vette át 2015-ben, amivel egy mindent újraíró átalakulás vette kezdetét. Néhány évnyi rákészülés után 2018-ban a birtok teljes területén, 62 hektár szőlőben és 30 hektárnyi legelőben, gyümölcsösben váltott biodinamikus művelésre.

Kivételes (mivel általában jóval kisebb birtokokra jellemző), hogy valaki ennyi szőlővel lép erre az útra, ami folyamatos jelenléttel, állandó szőlőmunkával jár együtt. Ez volt az a váltás, amire sokakkal együtt mi is felkaptuk a fejünket, és Florian meghívására pedig tavaly decemberben kóstoltunk először a pincénél.

A Balaton délnyugati csücske szokatlanul csöndes, ez még bőven a Somogy, de a növényzet és a tájkép már zalai hangulatú, míg a birtok legmagasabban fekvő dűlőjéből, a Parapliból hosszában látszik a Balaton és az északi part tanúhegyei. A szőlőben és a pince körül érezhető átalakulás zajlik, az új művelésmóddal pedig a szerepek is átrendeződtek, a borkészítés és szőlőmunka egyre inkább összeolvad, a klasszikus értelemben vett főborász és szőlész felállás helyett világlátott és nyitott kollégák dolgoznak együtt, az egész folyamatot pedig Florian tartja egy kézben. Az új értékrend sok helyen visszaköszön, a borok csomagolásától az állattartásig szinte minden egy irányba mutat, 2022-től a teljes birtok *Demeter minősített lesz.

A 2020-as évjáratból a pincében élénk ízű és könnyű kézzel készített borok erjedtek biodinamikus művelésű szőlőből, főként tartályban, spontán, szűrés és derítés nélkül, kevés kénnel. A márciusi palackozásokból már válogattunk, a két legfrissebb bort most mutatjuk, a többivel pedig hamarosan jelentkezünk.

 

*Elismert védjegy, amellyel a Demeter International világszervezet a biodinamikus farmokat és termékeiket hitelesíti, ehhez az ágazat legszigorúbb feltételrendszerének kell eleget tenni a hároméves átállás végére.

Listához adom