huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Az afrikai vadkutyák és a sauvignon blanc - Bortársaság magazin

Az afrikai vadkutyák és a sauvignon blanc

Painted Wolf

Sokféle dél-afrikai chenin blanc és pinotage bort megkóstoltunk, kutattunk, válogattunk. Az egyik kedvencünk a Jeremy Borg és párja által alapított Painted Wolf pince lett. Boraik mellett a gondolkodásuk, felelősségvállalásuk is megfogott minket.

 A The Den Pinotage után csak egy lépés volt belehabarodni a 2018-as sauvignon blanc-ba. Jeremy-t a fajtáról faggattuk és egy picit a világ egyik legveszélyeztetettebb ragadozójáról is beszélgettünk: az afrikai vadkutyáról, amely nem tévesztendő össze a foltos hiénával, és amelynek megmentése évtizedek óta szívügye.

 

Ha Dél-Afrika, akkor a chenin blanc jut fehér borként elsőként eszünkbe. Vannak komolyabb terveitek a sauvignon blanc-nal a jövőben?

A chenin blanc-nak is nagy fanatikusa vagyok. Korábban felénk a melegebb régiókból érkezett a sauvingon blanc alapanyag, Swartland-ből vagy Paarl-ból. 2019-ben viszont elindult a második feldolgozónk Cape South Coast–ban, ami szerintem kiváló vidék a sauvignon blanc-nak. Folyamatosan keresem a hűvösebb területeket, mint amilyen Elgin, vagy Walker Bay, mert nagyon izgalmasak a fajta szempontjából.

Eddig Swartland-ről hallottuk, hogy az egyik legfontosabb borvidék sauvignon blanc szempontból Dél-Afrikában. Mennyire általános ez a „költözködés” a borvidéken?

Swartland volt az első régió, ahol sauvignon blanc-t ültettek az országban, a legrégebbi ültetvény 1967-es. Meglepő, hiszen mindig is forróbb vidék volt: selymes, nagyon érett trópusi gyümölcsös borok születtek innen. Az elmúlt években egyre több fiatal borász nyit az olyan szelesebb, hűvösebb, óceán által erősebben befolyásolt borvidékek felé mint Elgin, Walker Bay, Constantia és Darling.

Mi volt a legizgalmasabb nálatok 2018-ban?

Éppenséggel az elmúlt két évtized legtöbb kihívással teli éve volt, de azt hiszem ez az, amivel egy borásznak feladata megbirkózni, és az izgalmat keresni benne.

 Ha, már a kihívásoknál tartunk, mi a következő pár év legnagyobb feladata?

Az elmúlt négy évben aszállyal küzdöttünk, ami kihatott a szőlő mennyiségére, és ebből kifolyólag a szőlősgazdák megélhetésére is. Nagyon sok szőlőtulajdonos átváltott a narancs-, vagy áfonya termesztésre, ami sokkal jövedelmezőbbnek bizonyult. Hála Istennek, most újra esik az eső! A dél-afrikai borok hosszú évek óta jelen vannak az európai piacon, ám a különböző kereskedelmi láncok nagyon lenyomták az árakat, lassan egyáltalán nem éri meg itt szőlőt termelni. Folyamatosan keressük a gyönyörű szőlőterületeket.

Milyen egyszerre borászkodni és afrikai vadkutyákkal foglalkozni?

Néha vicces. A  feleségem, Emma egyszer üzleti úton járt Angliában. Barátainknak tartott kóstolót, és amikor belépett a szobába, az egyetlen kiskutya a társaságban halálra rémült tőle, elrohant és elbújt. A barátok ledermedtek, hiszen Emmát imádják az állatok. Csakhogy aznap egyenesen egy dél-afrikai menhelyről érkezett, a kiskutya pedig nagyon nem szerette a cipő vadkutya szagát.

 Úgy tudom a „Den” szócska a címkén is a témába vág. Mit jelent pontosan?

„Den” a hely neve, ahol az afrikai vadkutya kölykök születnek. Ez a szíve a vadkutyák közösségének: komfortos, nyugodt környezet. A „Den” nálunk a könnyen fogyasztható és vidám borok világa. Azért isszuk, hogy még jobban érezzük magunkat a családunkkal, barátainkkal, és élvezzük a pillanatot a hozzánk közel állókkal.

Min szoktak a legjobban meglepődni az emberek, ha nálatok járnak?

Nincsen saját feldolgozónk és borászatunk. Más borászoktól béreljük a helyiségeket, így tulajdonképpen a barátainknál készítjük el a borainkat.

Listához adom