huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Billecart-Salmon – Családban marad - Bortársaság magazin

Billecart-Salmon – Családban marad

Lassan szokássá válik, hogy a hónap utolsó hírlevelében legendákról írunk. Olyanokról, mint a Billecart-Salmon. A borvidék patinás, két évszázados családi pezsgőházát mindig is Champagne tíz legjobbja között emlegették, ismertsége mégsem akkora, mint a többieké.

Kevesebb megtermelt mennyiséggel és halkabb kommunikációval működnek a mai napig családi körben, ügyelve a folytonosságra és a saját stílusuk megőrzésére.

A birtok vezetését 2019-ben a lendületes Mathieu Roland-Billecart vette át, ő a hetedik generáció. Az utóbbi két évben pedig igyekezett minden jól bevált metódust megkérdőjelezni és finomhangolni, tovább közelíteni a tökéleteshez. Florent Nys, a pincemester pedig a megvalósításért felel, 13 évnyi betanulás után vette át a stafétát 2018-ban. A borkészítés minden fontos pontján nyolc főből álló zárt kör kóstol és szavaz a folytatásról, az egyik állandó tag pedig a 98 éves Jean Roland-Billecart. Az ő emlékezete garantálja a fent említett folytonosságot. 60 évvel ezelőtt, a sörgyártásból inspirálódva, Jean vezette be a champagne-készítés szigorú metódusába a hideg ülepítést, majd a hűtött erjesztést, amitől a mai napig olyan friss minden palack Billecart-Salmon.

A család otthona is egyben az a 2,5 hektáros terület Mareuil-sur-Aÿ központjában, ahol a kezdetek óta készülnek a borok, alul egy három km hosszú, 17. századi pincerendszerrel. A kézzel szüretelt szőlőt a Champagne-ra jellemző coquard-ban préselik és csak a savban gazdag, legjobb adottságú mustrészt (coeur de cuvée) használják fel. Innen következik a házra jellemző lépés, amikor a friss mustot 8 fokra hűtik az ülepítés, természetes tisztulás idejére. Az erjedés is hidegen, maximum 13 fokon és saját élesztővel indul, az alacsony hőmérséklet miatt egy hónap telik el, mire az alapbor teljesen szárazra erjed.

A Billecart stílus fineszről, sárga gyümölcsről, virágról, citrusról szól, mégis a tartály mellett nagy hangsúlyt kap a hordós érlelés is. Sőt, a negyedik legnagyobb hordóparkkal ők dolgoznak a borvidéken. Bonyolult házasítások és a nyolc fős kóstolókör jóváhagyása után következik a palackos erjedés, majd érlelés finomseprővel, ami a Billecart esetén kimondottan hosszú, minimum három, de gyakran tíz évig is eltart. A palackok lerázása (a remuage) mostanra már nagyrészt automatizált, de ma is dolgozik a pincénél egy idős mesterember, aki kézzel végzi a legkényesebb palackok és nagy kiszerelések lerázását. Végül a degorzsálás következik, ahol évről-évre egyre kevesebb dosage kerül a palackokba.

A Billecart család sosem az erőt és harsány ízeket kereste a borokban, sokkal inkább finom egyensúlyt, frissességet és a lehető legjobb élményt. Két régi kedvencünk mellé a ház most megjelent presztízs rozéját, a 2008-as Elisabeth Salmon-t választottuk.

Billecart Salmon

BILLECART-SALMON Brut Réserve

BILLECART-SALMONBrut Réserve

23 900 Ft18 890 Ft
Polci ár23 900 Ft
Most %18 890 Ft
BILLECART-SALMON Brut Rosé Magnum

BILLECART-SALMONBrut Rosé Magnum

77 000 Ft
Polci ár77 000 Ft
Klub ár
70 580 Ft
BILLECART-SALMON Brut Rosé

BILLECART-SALMONBrut Rosé

36 500 Ft
Polci ár36 500 Ft
Klub ár
33 450 Ft
BILLECART-SALMON Brut Réserve (0,375 l)

BILLECART-SALMONBrut Réserve (0,375 l)

15 000 Ft
Polci ár15 000 Ft
Klub ár
13 750 Ft
BILLECART-SALMON Sous Bois Brut

BILLECART-SALMONSous Bois Brut

37 000 Ft
Polci ár37 000 Ft
Klub ár
33 910 Ft
BILLECART-SALMON Brut Réserve Magnum

BILLECART-SALMONBrut Réserve Magnum

50 000 Ft
Polci ár50 000 Ft
Klub ár
45 830 Ft
BILLECART-SALMON Rosé Jeroboam

BILLECART-SALMONRosé Jeroboam

183 000 Ft
Polci ár183 000 Ft
Klub ár
167 750 Ft

Listához adom