huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

A tavasz, amire három évet kellett várni - Bortársaság magazin

A tavasz, amire három évet kellett várni

„Már 45 perce itt vagyok, és még mindig üres a poharam” – csattan fel a város egyik legnépszerűbb csúcséttermének sommelier-je. Ebben azonban semmi rosszallás nincs. Ez csupán azt jelenti, hogy annyira jó a társaság, hogy a bor még akár várhat is egy kicsit. Persze csak egy kicsit.

Képgaléria (89)

Elhívtuk Lami Julit a Bortavaszra, itt olvashatjátok a beszámolóját:

A viszontlátás felhőtlen öröme és kiváló borok. 

Talán egy mondattal így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni, miről szólt a Bortavasz nevű rendezvény 2022 áprilisában. Bár ez már a nyolcadik alkalom, hogy a Bortásaság megrendezi ezt az egyedülálló eseményt, ez most mégis kicsit más, hiszen két év kimaradt, ez a hagyomány is szünetet tartott. És más azért is, mert az elmúlt években mindig a Bortársaság Kőérberki úti raktára adott otthont az eseménynek, most azonban az Eiffel Műhelyházban találkozott a szakma, azaz a borok, és azok a szakemberek, akik éttermekben, borbárokban, bisztrókban vagy akár egy kerthelyiségben eljuttatják a borokat a fogyasztókhoz. Az új helyszín igazi telitalálatnak bizonyult, az indusztriális, mégis elegáns épületben teljesen természetesnek hatott ez a nagyszabású találkozó. Az épületben található régi vagon, amelyet a bennfentesek csak borászsimogatónak neveztek, valóban hozzáadott a látogatók komfortérzetéhez.

A BORtavasz több mint szakmai találkozó.
A BORtavasz több mint szakmai találkozó.

Bár az esemény kifejezetten szakmai, ez egyáltalán nem látszik rajta. Egyrészt azért, mert többszázan vesznek részt rajta, másrészt pedig mert annyira kötetlen, mintha egy fesztiválon lenne az ember. A fesztiválhangulatot erősítik az udvaron felállított foodtruckok, egyikben az egri Macok, másikban az encsi Anyukám mondta kínálatából választhatnak a résztvevők.

De persze a főszerep a boroké. A felhozatal nagyon demokratikus, majdnem az összes magyar borászat itt van, aki a Bortársasággal partnerségben áll. Ez több mint ötven „kiállítót” jelent, de ezt szándékosan tettük idéző jelbe. Itt ugyanis semmi sem egyoldalú és semmi sem távolságtartó. Ez nem kiállítás, hanem találkozó. Pont a személyesség, a beszélgetések, a baráti hangulat teszi rendkívül sikeressé ezt a kezdeményezést.

Ez nem kiállítás, hanem találkozó.
Ez nem kiállítás, hanem találkozó.

A Bortavasz (amelynek egyébként létezik egy kisebb testvérrendezvénye is ősszel) elsődleges célja az, hogy maguk a borászok mutathassák be újdonságaikat. A látogatók pedig, akik leginkább étteremtulajdonosok, sommelier-k, üzletvezetők, illetve séfek, kapnak egyrészt egy átfogó képet arról, hogy milyen borok lesznek a kínálatban a közeljövőben. Ez nem jelenti azt, hogy régebbi évjáratok nem bukkannak fel a kínálatban, előfordul, hogy előkerülnek olyan izgalmas tételek, amelyek mostanra lettek aktuálisak, vagy most találkoznak olyan igényekkel, amelyeket ki tudnak elégíteni. Másrészt a Bortavasz arra is kiváló alkalmat ad, hogy ha egy vendáglátónak nagyon megtetszik egy bor, akkor azt teljes egészében lefoglalhatja magának. Egy-egy exkluzív tétel presztízst ad a helynek, ahol elérhető, és biztonságot ad a borászatnak, hogy bora az utolsó palackig elkel.

A Bortavasz azért is egyedülálló rendezvény, mert bárkit kérdezhetünk a vendégek közül, miért szeret ide látogatni, mindenki szinte szóról szóra ugyanazt mondja. Az esemény legnagyobb vonzereje az, hogy lehetőséget ad az újdonságok megismerésére, és közben nagyon fontos szakmai találkozó is, ahol tényleg pótolni lehet a járvány miatt elmaradt beszélgetéseket, találkozókat, közös kóstolásokat. 

Kicsit olyan, mint a divatéletben bármelyik nagyvárosi divathét, csak itt az egész rendezvény egy nagy-nagy backstage. Egy backstage, ahol nagy dolgok dőlnek el, többek között az is, hogy mit fogunk inni a következő hónapokban, ha étterembe vagy bármilyen más vendéglátóhelyre megyünk, melyik borászatok dominálják majd a borlapokat, kiknél bukkannak majd fel olyan ritkaságok, amelyek a mindennapokban nem elérhetőek, és lesznek-e olyan tételek, amelyeket majd csak bizonyos helyeken élvezhetünk.

…a legnépszerűbb Champagne-ok is
…a legnépszerűbb Champagne-ok is

Bár a kiállítók legnagyobb része magyar borász, azért helyet kap néhány külföldi tétel, és persze a legnépszerűbb champagne-ok is, amelyek azért is figyelemre méltóak, mert az utóbbi időben számos új tétel került a Bortársaság kínálatába. A borban van valami állandóság, az idei Bortavasz is azt bizonyítja, hogy bár mindig vannak újdonságok, és olyan tételek is, amelyek a legújabb trendekhez igazodnak, a klasszikus kedvencek sosem mennek ki a divatból. Tudjuk, hogy a borfogyasztók egyre nyitottabbak és egyre edukáltabbak. Ma már a bulinegyedben is elvárás, hogy minőségi borlapról választhassanak a szórakozni vágyók, a fiatalok ma már egyáltalán nem érik be az éveken át regnáló roséfröccsel. A kínálat rájuk is gondol, a Bortavaszon feltörekvő, kisebb pincészetek kevésbé ismert tételei is bemutatkoztak, valamint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő biodinamikus borok is. A habzóborok továbbra is hódítanak, a Kreinbacher csapata például a nap folyamán többször nagy csinadrattával ment ki az udvarra, hogy kézi degorzsálás után tegyen közkinccsé egy-egy magnum palackot.

Kreinbacher
Kreinbacher

A Bortavasz több mint szakmai találkozó, a Bortavasznak vannak titkai is. Megkérdeztünk néhány vendéget, van-e felejthetetlen élménye az esemény történetéből. Bizony, sok összekacsintást, szemérmes mosolyt kaptunk válaszul. A továbbiakat nem firtattuk, de az tény, hogy ahogy telik a nap, a szakmai kérdések helyét egyre inkább átveszi a szórakozás, a borfogyasztás kötetlen öröme.

A bor összeköt. Hamvas Béla mondja A bor filozófiájában, hogy „Minden bor társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.” Ez a mintegy 700 fős közösség idén is tanúja lehetett, hogy Magyarországon rendkívül professzionális, ugyanakkor legalább ennyire szerethető a borszakma. Nem a rivalizálás, hanem az összetartás hajtja és viszi előre, az a közös cél, hogy a magyar bor ne csak nekünk jelentsen sokat, hanem azoknak a külföldieknek is, akik a közeljövőben hazánkba látogatnak. Hogy az összefogás működik, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Bortársaság idén is többszáz embert hozott össze a szakmából, a derű tapintható volt. És ez tényleg nem csupán a bor miatt volt így. Hanem a filozófiája miatt, amelyből a hazai szakma idén is csillagos ötösre vizsgázott.

Listához adom