huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Budaprés – Almanemzet vagyunk - Bortársaság magazin

Budaprés – Almanemzet vagyunk

Haberl Dánielnek és édesapjának cider borászata van. Borászatot írtunk, mert az elképzelés és feldolgozás is olyan, mint a bornál. De a végeredmény tiszta, friss illatú és ízű cider.

Dani Budapesten született, és számos forduló után hazai borászatoknál végzett munkákról kanyarodott rá a ciderkészítésre. Angliában élő nővére hatására ismerte meg az italt, ezt követték a kóstolótúrák a Brit-szigettől Normandiáig. A szakmát is Angliában tanulta, a legjobbaktól.

Almanemzet vagyunk.

– kezdi a beszélgetést Dani. „Tele vannak a kertek, ültetvények ezzel a lédús gyümölccsel, a gazdák pedig arra panaszkodnak, hogy nem tudják eladni megfelelő áron a termelt mennyiséget. Szeretnénk jó szereplői lenni ennek a történetnek, folyamatosan kóstolunk, új termelőket látogatunk és izgalmas klónokkal kísérletezünk.”

Jó hír, hogy alapvetően minden almából lehet cidert készíteni, de amiket igazán cider almának hívnak, azok kisebb méretű, tanninosabb gyümölcsök. Itt is a héjban található az ízanyagok legnagyobb része, a kis almáknak pedig nagyobb a fajlagos felületük, ezért gazdagabb lesz a végeredmény is.

„Megpróbáljuk az itthoni ciderkultúrát megteremteni.” – folytatja Dani. „Angliában a cider a sör alternatívája, Franciaországban a boré. De itthon még mindig definiálatlan. Nagyszerű lenne, ha Magyarországon egy külön szereplőt tudnánk alkotni az italból.”

Hogyan készül a cider?

 A műveletek első ránézésre nem térnek el a szőlőbortól. A feldolgozás szeptembertől november végéig történik. A frissen, kézzel szedett alma maximum 30 km-es távolságból érkezik, majd alapos átválogatás után következik a mosás, darálás. Ezután a darált alma bekerül egy tartályba a héjon áztatáshoz, hogy minél több aroma oldódhasson ki. Majd az egész megy a présbe 300 bar nyomással.

„A szüret is többlépcsős, a savra szüretelést, cukorra szüretelést ugyanúgy meg lehet csinálni, mint a szőlőnél. Éréskor sétálunk végig az almáson, kóstolgatunk, és ez alapján határozzuk meg a szüreti időpontot és a mennyiséget.”

Préselés után derítés, fejtés és 10-14 napos erjesztés következik. A szárazra erjedt cidert végül nyírfacukorral ízesítik.

A 2018-as évjárat minden tétele tartályos, kivétel a palackos erjesztésű Felhős, ami kapott egy kis hordót is. A jelenlegi palettán két ízesített cider található. A Birs, ahol a birsalmát együtt dolgozzák fel a normál almákkal és a Komlós, ami hidegkomlós eljárással készül.

Fogyasztásuk 7 fokon a legélvezetesebb, akárcsak a fehérbor esetében.

Listához adom