huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Carassia Pezsgő 2017 – Precíz, elegáns - Bortársaság magazin

Carassia Pezsgő 2017 – Precíz, elegáns

Másfél évtizede kötődünk egymáshoz a Pannonhalmi Főapátsággal.

A pannonhalmi víz és az apátsági sörök mellett egy távolabbi (légvonalban 400 km megy egy határ) kapcsolat is összetart minket, ez a szilágysági, pontosabban kárászteleki pezsgőpince, ahol a 2017-es évjárat kevés, de tökéletes terméséből készített három tradicionális pezsgőt Bereczki Csaba borász és csapata. Az erdélyi Meszes-hegység lejtőin chardonnay, pinot noir és pinot blanc szőlőkből champagne módra és mára champagne-i pezsgőmester segítségével készülnek a pezsgők.

„Kivételesen jó év volt felénk 2017, mindennel időben végeztünk, jól eltaláltuk a szüreti időpontot, úgy, ahogy elterveztük, és a pezsgőkészítésnél ez a legfontosabb.” – mesél az évjáratról Csaba.

„A mostani érettségében a Blanc de Blancs-ba vagyok borászként szerelmes és persze szőlészként a chardonnay szőlőbe, amelyből készül. A Classic-ban a komplexitása nyűgöz le, de ami a legnagyobb meglepetés, az a rozé. Amikor először beállítottuk a megfelelő dosage-t, még visszahúzódó volt. Kellett neki fél év a degorzsálás után, hogy a gyümölcsei még jobban felerősödjenek és megjelenjenek mellettük az érlelt, briósos, kenyérhéjas jegyek. A 2017-es pezsgőkben a könnyedség, az elegancia a legfontosabb jegyek. Precízebb, elegánsabb borok lettek, a palackban gyönyörűen fejlődnek, szebbek lettek a savak, még tisztábbak ízek. Ahogy a szőlők korosodnak, ahogy mi is fejlődünk, egyre hosszabban érlelhetők lesznek a pezsgők is.”

Listához adom