huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Carte Blanche – tiszta lap, alkotói szabadság. - Bortársaság magazin

Carte Blanche – tiszta lap, alkotói szabadság.

Minden évjáratban van olyan hordó, kisebb tétel és fajta, ami kilóg a sorból. Mostantól Gábor egy hófehér címke, a Carte Blanche mögé gyűjti ezeket. Az első egy kékfrankos, összesen 0,3 hektárról, 2200 tőkéről.

 
 
 

„Általában a házasítások része, most viszont külön szedtük, mert olyan tartalmas és annyira kevés szőlő volt a tőkéken. Kádban erjedt spontán, és már közben éreztem, hogy olyan, mint a tömény meggylé. Még erjedés közben leengedtem a héjról, majd két használt hordóba töltöttem pár hónapra, hogy kerekedjen. Sok íz van benne, nagyon szeretem a fajtát, gyakran úgy érzem, csak ezzel foglalkoznék a franc mellett – Kiss Gábor.

 
 
 

Kiss Gábor 

Villányi borász, 11 hektár szőlővel, kevés borral és nagy rajongótáborral. Olyat is ismerünk, aki csak az ő palackjaiból tart otthon. Ő Kiss Gábor, akinek legfontosabb szőlője a kisharsányi Bocor, a területeinek felén pedig cabernet franc terem.

A Szilágyságban született, majd onnan költöztek Villányba, amikor betöltötte a kilencet. Édesapja szőlészeti vezető volt egy nagyüzemnél, mellette pedig művelte a saját másfél hektáros területét, amiről Gábor azóta is szüretel.

Magától jött, hogy borral foglalkozzak – mondja. Az érettségi után kereskedelmi technikummal kezdtem, a katonaság alatt pedig beiratkoztam levelezőn a kertészetire.”

A legelső évjáratot 2001-től számolja, akkor már teljes erőbedobással a saját boraira koncentrált. 2006-ban pedig jött az első Code, új telepítések, új szőlők, sikeres borok. „Kicsiben csináltuk, de stabil lábakon álltunk, mint borászat” – teszi hozzá. Az első fordulópont 2009, a stílusváltás éve, ami azóta is meghatározza Gábor borait: 

„a tömény gyümölcsösséget próbálom megőrizni, kevesebb hordóval, tartalmas és könnyen iható stílusban.”

Kiss Gábor borai

KISS GÁBOR Missing One 2017

KISS GÁBORMissing One 2017

31 500 Ft
Polci ár31 500 Ft
Klub ár
29 925 Ft

Listához adom