huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Champagne Henriot - Bortársaság magazin

Champagne Henriot

Patinás ház fordulatos múlttal, időtálló stílussal

Champagne a borvilág legmozgalmasabb vidéke. Az alapanyag kevés, a kereslet viszont óriási az ismert házak palackjai után, miközben az apró grower birtokok szerepe is egyre jelentősebb. Nagy márkák cserélnek gazdát, új szereplők és új játékszabályok jelennek meg a borvidéken, miközben a működés alapját adó szőlő, maga a föld a legnagyobb kincs. Akinek van belőle, az nem adja könnyen. Ebben a túlfűtött környezetben kerestünk újdonságot úgy, hogy közben egyszerre időtállót, klasszikusat is mutassunk. Ritka az ilyen együttállás, amit pont megtaláltunk champagne-választékunk legújabb házánál, az 1808-as alapítású Henriot-nál. (ejtsd: ahn-rio.)

 

Megint egy legendás özvegy Champagne-ból.
A lotaringiai család az 1640-es évektől él és művel szőlőt Champagne-ban. Nicolas Henriot itt vette feleségül Apolline Godinot-t, aki már akkor a legértékesebb pinot noir ültetvények közül birtokolt párat Montagne de Reimsben. Együtt vágtak bele, de a ház tényleges alapítását 1808-ban Apolline már egyedül, özvegyként vitte véghez. Volt honnan energiát és inspirációt meríteni, a nagybátyja, Jean Godinot a születő borvidék legendás szőlésze, kutatója volt.

Ferenc József beszállítója.
Apolline karizmatikus alkat volt, fontosnak tartotta a területeit, az egyedi karaktert. Olyan házasítást talált ki, amiben évről évre azonos arányban kaptak helyet a legfontosabb szőlői. Ez a Souverain, aminek alapgondolata a mai napig nem változott. Az 1850-es évekre több királyi udvar hivatalos beszállítója lett, a ház prosperált.
A család következő nagyformátumú alakja Ernest Henriot volt, aki a ház vezetése mellett sógorával közösen egy új birtok építésébe kezdett. A sógort egyébként Charles Heidsiecknek hívták, a többi pedig már történelem. Közben az Henriot sikere egyre biztosabb lábakon állt, 1905-től Ferenc József is ezzel ünnepelt, amikor a császári udvar hivatalos beszállítója lett az Henriot.

 

Egy igazi vállalkozó
A filoxéra, majd az első világháború itt is megtette hatását, viszont Etienne Henriot a 20-as évek közepére nagyobb lendülettel és több területtel tért vissza, mint elődei. Erre húzott lapot Joseph Henriot, aki 1957-ben érkezett a ház élére. Igazi vállalkozó volt, az Henriot fejlesztése mellett átvette a Charles Heidsieck vezetését, majd végül 1985-ben mindkettőtől megvált. A nagy vagyon és az eladott 125 hektár szőlő ellenértéke 11 százaléknyi Veuve Clicquot tulajdon lett, és egy felkérés a legendás ház vezetői posztjára. Egy évtized alatt a borvilág egyik legnagyobb alakja lett belőle, végül 1994-ben kiszállt, visszavásárolta az Henriot márkanevet és a hozzá tartozó legfontosabb területeket. Egészen a haláláig több borvidéken (Burgundia, Chablis, Oregon) volt jelen, de a legtöbb időt Champagne-ban töltötte. 2015-óta unokaöccse, Gilles de Larouzière, a 8. generáció folytatja a munkát, mellette a ház másik motorja Alice Tétienne, aki a Krug szőlészeti csapatától igazolt át 2020-ban.

 

Henriot most
Egy időtálló házasítási arány, chardonnay hangsúly, grand cru falvak, összesen 140 hektárnyi terület, amiből 36 saját és organikus művelésű.

A stílusunk, értékeink alapján egy klasszikus Champagne-ház vagyunk. A kicsik közt a legnagyobbak, a nagyok között pedig a legkisebbek. – mondja Nicolas Raphet, a ház képviselője. 

Szinte az újdonság erejével hat az eddig rejtőzködő ház palackjait kóstolni, közben az érzés nagyon ismerős, mivel a stílusa klasszikus, kimunkált, érett és gazdag.

 

Brut Souverain
Non-vintage cuvée, a ház bestsellere. Az arány a kezdetektől változatlan, 50% pinot noir mellett 40% chardonnay és közel 10% pinot meunier. A friss évjáratot 40-50% reserve bor egészíti ki, majd 4 év seprőn érlelés következik. Gazdag, citrusos és friss, erőteljesen elegáns, rétegzetten könnyed.
Dosage: 8 g/l

 

Blanc de Blancs
Ernest Henriot óta folytonos a Brut Souverain, ez adja a ház stabil alapját, mégis legtöbben a Blanc de Blancs tiszta chardonnay tételükkel azonosítják a nevet. Premier és Grand cru falvak, krétás talaj, minden évben 30-40% reserve borral kiegészítve, öt év palackérleléssel. Precíz és élénk illat, citrus, kövesség, finom toastjegyek, a kortyban krémesség, mély ízek, erő, gazdagság.
Dosage: 8 g/l

 

 

Rosé
A ház assemblage roséja meglepő, élénk, friss. A házasítás 60%-a pinot noir, amit 30% chardonnay és 10% pinot meunier egészít ki. Az adott évjárat alapborát kevés, 20-30% reserve borral teszik még gazdagabbá, majd három év érlelés következik. A pink színt hasonló illatok kísérik, élénken jelenik meg az eper és a málna, a finom habzású korty is sokkal inkább a gyümölcsről, mint az érettségről szól.
Dosage: 9 g/l

 

 

Millésime 2012
A ház és az év stílusa együtt jelenik meg feszes szerkezettel és a hosszú ízzel. A habzás, a korty nagyon pontos, egyensúlyos. Szárított virág, piros gyümölcsök, ásványosság, érettség. 54% chardonnay és 46% pinot noir házasítása, 8 év palackérlelés után degorzsálva.
Dosage: 6 g/l

Champagne Henriot

HENRIOT Brut Souverain
Új a választékban

HENRIOTBrut Souverain

21 200 Ft
Polci ár21 200 Ft
Klub ár
19 430 Ft
HENRIOT Brut Souverain Magnum
Új a választékban

HENRIOTBrut Souverain Magnum

43 500 Ft
Polci ár43 500 Ft
Klub ár
39 870 Ft
HENRIOT Blanc de Blancs Brut
Új a választékban

HENRIOTBlanc de Blancs Brut

27 900 Ft
Polci ár27 900 Ft
Klub ár
25 570 Ft
HENRIOT Rosé Brut
Új a választékban

HENRIOTRosé Brut

27 900 Ft
Polci ár27 900 Ft
Klub ár
25 570 Ft
HENRIOT Millésime 2012 Brut
Új a választékban

HENRIOTMillésime 2012 Brut

36 900 Ft
Polci ár36 900 Ft
Klub ár
33 820 Ft

Listához adom