huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Château de Béru - Bortársaság magazin

Château de Béru

„Kis család vagyunk, nagy múlttal. Valamikor öt századdal ezelőtt érkeztünk ide és azóta borral foglalkozunk. Nem egy jól bevált receptet keresünk, hanem olyan borokat, amik saját személyiséggel és egyéniséggel rendelkeznek. " – Athénaïs de Béru

A natúrbor, mint mozgalom és korszellem naponta emel fel új neveket, eddig sosem hallott borvidékekről. Ezek között megtaláljuk a több generációs családi borászatokat is, viszont a leggyakrabban frissen induló, pár hektáros kezdeményezésekről van szó tele újító szándékkal és kísérletező kedvvel. Pont emiatt olyan rendhagyó, hogy a műfaj egyik régóta meghatározó emblematikus birtoka egy több száz éves Chateau, Chablis-ból. 

400 éve él itt a Béru család, de a chateau története még messzebbre nyúlik vissza. A pince a 12. században épült, a közeli Pontigny Apátság szerzetesei borászkodtak itt, a hozzá tartozó néhány hektárnyi szőlőt pedig fallal vették körül. Most is mindkettő ugyanazt a célt szolgálja, a fallal körülvett szőlő pedig a nagy becsben tartott Clos Béru, a 4 hektáros monopoldűlő. Mióta a Béru család itt él, mindig készült bor az idős birtokon, ezt egyedül az Európán végigsöprő filoxéravész tudta megszakítani, de Comte Éric de Béru 1987-ben újratelepítette chardonnay-val a birtok 15 hektárját. Lánya, Athénaïs egy sikeres karriert hagyott hátra, amikor 2006-ban visszatért a pénzvilágból és átvette apjától a teljes birtokot. „Szinte mindent a megszokottól eltérően csináltam” – mondja Athénaïs. Az első naptól alapvetésként kezelte az organikus művelést, az átállás után pedig hamar jött a következő lépés, 2011-től certifikált biodinamikus a teljes birtok. A borok spontán, főleg hordóban erjednek, majd hosszabb érlelés után szűretlenül kerülnek palackba, minimális mennyiségű, vagy hozzáadott kén nélkül. A borvidéken megszokott pontos és éles karaktert a beavatkozásmentes borkészítés és hosszú érlelés kerekre csiszolta, a Béru borok puhábbak, széles szerkezetűek, oxidatív jegyekkel és nagyon nagy energiával. A Champagne-i growereknél kóstolt legjobb alapborokat juttatták eszünkbe.

Listához adom