huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

DECEMBER+ - Bortársaság magazin

DECEMBER+

Legújabb toszkán borunk, az organikus sangiovese, Balassa István kedvenc dűlős furmintja, Bott Frigyes rendhagyó címkéje és Böjt Gergő eddigi legjobban sikerült bora egy kartonban. Egy válogatás decemberben is különleges borokkal, amikről ismét hosszabban írunk.

 
 
 

Földi Bálint Kéknyelű 2020

Földi Bálint tavaly augusztusban mutatta meg nekünk alig egy hektáros birtokát. Őt és a karcsúpalackba töltött borait már futólag ismertük, viszont az idős kéknyelű parcellában beszélgetve lett teljes a kép. Ez a legfontosabb területe, innen indult 2012-ben. A bornak is ez a 400 tőkés saját szőlő adja az alapját, mellé még két kisebb területről válogatva készült összesen egy hordónyi. Egészfürtös préselés után spontán erjedés használt öthektós hordóban, érlelés ugyanitt a palackozásig. Széles, élénk ízű nagy bor, igazi ritkaság. A korty kerek, minden részlete összhangban van, hosszan tart, finom melegséggel a zárásban. Remek bor, eredeti ízekkel.

Balassa Betsek Furmint 2019 
2019 ismét egy olyan év, ami megadta a lehetőséget, hogy dűlős Balassa borok készüljenek, egyedi stílusban. Annak ellenére pedig, hogy az utóbbi években István többet mesélt a Szent Tamásról, a mai napig legtöbben a Betsek-dűlővel kötik össze. Egyik legfontosabb területe, összetett talajú, egyszerre kedves, mégis szikár borok készülnek innen. Riolittufa alapkőzet, spontán erjedés, majd nyolc hónap érlelés 300 literes magyar hordóban.

Összesen 2409 palack készült.
 

Bott Frigyes Olaszrizling 2020

Egy címke Bott Frigyesnél, ami kilóg a sorból az egyszerű rajzzal, rajta a két folyóval, ami meghatározza a helyi adottságokat. A munkába, tervezésbe pedig belépett az új generáció, a zöldmunkában, szőlőben és pincében nagy szerepet kapott Frigyes lánya, Zsuzsa. Míg sok fajtánál a végletek (hosszú héjon tartás, egészfürtök, amfora) nem bizonyultak járható útnak, addig az Olaszrizlingnél annál inkább. Szinte mindenben megegyezik Frigyes első seprős borával, a Rare 2016-os évjáratával. A bor 80%-a kádban, taposott egész fürtökkel és kézzel szemelt bogyókkal erjedt, a további 20%-a pedig amforában. „Ilyen az olaszrizling a mi stílusunkban. Míg a furmintnál eszembe sem jut a héjon tartás, addig itt szinte csak ez az a módszer, ami közel áll hozzánk.” – B.F

Maison Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Cuvée Reserve 2020
 

Nicolas Potel tősgyökeres burgundi, Volnay-ban, a borvidék egyik legtöbbre tartott apellációjában nőtt fel. Beaune-i négoce birtokán a kezdetektől környékbeli termelőkkel együtt művelt szőlőt dolgoznak fel közel 100 különböző termőhelyről. Itt készül évről évre egyik legkedvesebb borunk is, a bourgogne pinot noir cuvée reserve. Belépő szintű blend, 30 és 80 év közötti fenntartható és organikusan művelt területekről, több faluból. Friss, vibráló cseresznye íz, gránátalma szín, a háttérben mélyebb földes, ásványos karakter. Burgundia alapszint, a legjobb kezekből.

Böjt Egri Bikavér Superior 2018 

„Eddig ez a legjobban sikerült borom.” – mondja Böjt Gergő a 2018-as Superior Bikavérről, és mi egyetértünk vele. Idén télen kóstoltuk vele először az ostorosi pincénél és a tompa hidegben is érezhető volt, hogy valami nagy dolog van a jelöletlen palackban. Gergő újragondolta a Bikavért, könnyített a fajtákon és mélyített a bor ízein. 50% kékfrankos, 35% pinot noir, 10% cabernet sauvignon, 5% zweigelt a végső házasítás aránya. Az erjedés most is precízen, tisztán és irányítva zajlott tartályban, majd az érlelés 225-ös hordókban folytatódott 14 hónapig. 2020 augusztusi palackozás.

Istine Chianti Classico 2019

Régi vágyunk volt, hogy az Antinori család klasszikusai mellett mutassunk valamit Toszkána kevésbé ismert kisebb birtokaitól is.Az új generáció ígéretes neveit keresve kötöttünk ki Raddában, Angela Fronti borainál. A család évtizedek óta földmunkával, szőlővel és a szürettel foglalkozik. Nagy nevű birtokokat és olívás kerteket művelnek, így a felmenők pontosan tudták, melyik domboldalba érdemes fektetni. A munka gyümölcse végül az 1982-ben megvásárolt Istine-dűlő volt, innen a birtok neve. Organikus művelésű 20 hektár szőlő, elszórva több dűlőben, kevés trebbiano és merlot mellett a fő fajta itt is a sangiovese. Ahogy az alkotótársak, úgy Angela is a könnyebb ihatóságot, finom egyensúlyt keresi a pincében. Spontán erjedés, hosszú áztatás betonkádakban, az érleléshez pedig kizárólag a „grandi botti”, tehát a 10-20 hektós nagyhordó jöhet szóba. Legfontosabb bora a chianti classico, ezzel indultak 2009-ben. Alapját az Istine-dűlőről szedik, majd évjárattól függően házasítják több területtel. A spontán erjedés és préselés után a következő szüretig érik 10-20 hektós szlavón hordókban. Virágos, gazdag, élénk.

Listához adom