huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Dog Point - Bortársaság magazin

Dog Point

Kicsivel több, mint fél éve látogatott meg minket Budapesten a Dog Point képviseletében Murray Cook és Matthew Sutherland. Ők ketten felelnek a borászati döntésekért, profik a szakmájukban, de nincsenek nagyotmondó kijelentések.

Higgadtan válaszolnak bármilyen kérdésre, és nem szégyellik, ha valamilyen témában még az utat keresik. 

 

Nagyszerű élmény volt három napot velük tölteni. Kedves, laza és nyitott személyiségek, örültünk, hogy megismertük őket személyesen is. Szerencsére volt időnk várost nézni. BKV-t és autót nem szerettek használni, napi 10-12 km-t sétáltunk. A romkocsmákban ugyanolyan jól érezték magukat, mint a fine dining éttermekben. Mindketten sajnálták, hogy a Budai-hegyek kimaradtak a programból, de biztos, hogy nem utoljára jártak Magyarországon. Bár a hobbijaik száma végtelen – szörföznek, búvárkodnak, kardhalra horgásznak, hegyet másznak – mi most elsősorban a sauvignon blanc-jukra voltunk kíváncsiak.

 

A Dog Point név eredete az első telepesekhez vezet vissza, akik birkatenyésztéssel foglalkoztak Új-Zélandon. A nyájakra pásztorkutyák vigyáztak, de idővel az elkóborolt, elvadult kutyák falkába tömörültek, és azokból a birkákból vacsoráztak, amelyeket eredetileg védtek. Azt a bokros, bozótos vidéket, ahonnan vadászni indultak, a helyiek elnevezték Dog Pointnak.

 

Azért, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű trágya kerüljön a szőlőültetvényekre, és, hogy a gaz se szaporodjon el, ma is 2500 birka és 25 szarvasmarha felel a birtokon. Nem titok, hogy az alapítók kedvenc borvidéke Burgundia, ami a pince filozófiáján is meglátszik. Sauvignon blanc mellett chardonnay-t és pinot noir-t termesztenek, és a dűlők felfedezése, a terroir bemutatása elsődleges szempont náluk.

 

Eddig Marlborough egyik hatalmas előnye a kiszámítható időjárás volt – mesélik. – Az elmúlt öt évben mégis azt látjuk, hogy sokkal több a szélsőséges körülmény, amivel meg kell küzdenünk. Ez izgalmas kihívás lesz hosszú távon. Marlborough hamar sikeres lett a világpiacon, de ez a bizalom felelősséggel is jár. Folyamatosan keressük a határokat a szőlőfajta kapcsán. Új-Zéland még mindig új jelenségnek számít a világ bortérképén, és még fogalmunk sincs, milyen igazi lehetőségek rejlenek itt a sauvignon blanc szőlőfajtában.

 

2018 összességében kiegyensúlyozott, nyugodt évjárat, sauvignon szempontjából pedig kiemelkedő a borvidéken. A növekedési időszak meleg és száraz időjárással indított tavasszal és kora nyáron, ami gyönyörű alapokat adott a szőlő éréséhez. Későn érő fajtaként tud kihívás lenni a hűvös klímán ez a szőlőfajta, de 18-ban tökéletesen beérett, pont jókor, a szüreti időszak végére.

 

Az alap sauvignon blanc-nál is elmondhatjuk, hogy kézi szüret, egész fürtös préselés, finom seprőn tartás mellett készül, viszont a portfolió kakukktojása, mert csak részben erjedt spontán, és 100%-ban tartályos. Aki a szőlőfajta új-zélandi intenzitását keresi a borban, nem fog csalódni, de számíthatunk rá, hogy ez a sauvignon a pohárban idővel újabb és újabb rétegeket mutat meg magából.

Listához adom