Dog Point
Marlborough, Új-Zéland
Új-Zéland egyik legrégebbi privát birtoka a Dog Point. Az alapítók, James Healy és Ivan Sutherland neve szorosan összefügg az új-zélandi bor történetével. Ott voltak a legelején.
Borvidéki legenda
Ivan Sutherland és felesége Margaret 1970 környékétől sauvignon termelők Marlborough-ban, 1985-től pedig Ivan és James Healy kollégák, előbbi a szőlész, utóbbi pedig a borász az akkor induló friss birtokon, amit Cloudy Bay-nek hívnak. A következő pár évtized nagybetűs Sikersztori, amiben Sutherlandék egészen 2003-ig a főszereplők. A korszakhatárt a Cloudy Bay tulajdonosváltása hozza el, itt vásárolja fel a birtokot az LVMH, hogy a borvidéki legendából világmárkát építsen.
Szörfdeszkák és búvárfelszerelés
Új-Zéland legnagyobb organikus birtokát a frontember, Matt Sutherland és jobbkeze, Murray Cook irányítja (igaz minden második kolléga családtag). Ők azok, akik a szőlőtelepítéstől az exportig az összes munkafázisban nyakig benne vannak. Higgadt profik, farmerek és borosgazdák, a fészerben szörfdeszkákkal és búvárfelszereléssel.
Organikus szőlő, alacsony hozam, kézi szüret.
Az organikus műveléssel ma is legtöbben próbaüzemként foglalkoznak, a Dog Pointnál viszont a 2009-es átállás óta nem volt megingás, a 80 hektár minden parcelláját így művelik. Saját komposztot használnak, szürettől rügyfakadásig a szőlők legelőként funkcionálnak, 2500 birka botorkál a tőkék között.
Négy boros választék
A Dog Point más, mint a megszokott sauvignon blanc: átszövi egy szikraköves füstösség, egy finoman bizsergő ásványos ízérzet. Nem kell vájtfülűnek lenni, hogy lassan kóstolva, nagyot kortyolva kiérezzük mire gondolt James és Ivan, amikor megalapították a borászatot 2004-ben.
A program tiszta és fókuszált, a négy boros választék a kezdetektől változatlan: alapdarab a sauvignon blanc, mellette kisebb tételben évről évre elkészül a chardonnay és pinot noir. Mindkettő külön szám a maga kategóriájában. A ráadás a birtok „nagybora”, a Section 94. Idős tőkés sauvignon, spontán erjedés francia hordóban, érlelés finomseprőn. Fine wine, ritkaság.
SAUVIGNON BLANC ’22
A birtok bestsellere pár perccel bontás után, levegőhöz jutva mutatja legjobb formáját. Az illatban granny smith alma, narancsvirág, bodza és citromfű. A korty egyszerre szikáran sós és telten gyümölcsös. Ízgazdag, minden részletében pontos és eredeti. Az illattól az utóízig átjárja egy finoman füstös, kőporos karakter, ami a birtok védjegye.
Nyolc dűlő házasítása a Wairau-völgyből, a pincénél egészfürtös préselés, ülepítés hidegen, majd erjesztés saját élesztővel, hűtött tartályban. Négy hónap érlelés után derítés nélkül, enyhe szűréssel palackozták.
CHARDONNAY ’20
Szalmaszín, érett citrusok, édesfűszer, pörkölt magvak, toastos jegyek. A korty összetett, mint egy burgundié: köves, szinte szikrázóan energikus, nagyon finom fás, mélyen ható ízű. Nagy élmény.
1980-es telepítésű tőkék, kis terhelés, kézi szüret. A pincénél egészfürtös préselés, majd a must közvetlenül francia fába kerül (10% újhordó) itt erjed spontán, majd itt is érik 18 hónapon át. Derítetlen, enyhén szűrt palackozás.
PINOT NOIR ’20
Mély szín, hűvös karakter, sokrétű illat: kékvirág, fekete tea, szilva, édesfűszer. A korty finoman siklik, tannint csak a legvégén érezni, az is finoman sprőd és passzol a képbe.
Az 1983-as telepítésű terület gyümölcse kézi szüret után hidegen ázik egy éjszakán át, majd nyílt kádakban indul a spontán erjedés, a bogyózott szőlőszemek mellett 30% egészfürttel. 2-3 hét után jön a préselés, majd a friss bor francia hordókba kerül (30% új), ahol 18 hónapig érik. Derítetlen, enyhén szűrt palackozás.
SECTION 94 ’20
Füst, kőpor, körte, grapefruit. Zsenge savasság és édesbe hajló érettség. A korty minden szeglete telt, szélesen terülő, mély, lédús és gördülékeny. Most is nagy élmény, de a Section 94 legendásan jól érik a pincében.
Ezzel a borral indult minden. 1992-es telepítésű parcella, kézi szüret, egészfürtös préselés. Az ülepített must francia hordókba került, ahol spontán erjedt, majd 18 hónapig érett finomseprőn. Derítetlen, enyhén szűrt palackozás.