huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Dog Point - Bortársaság magazin

Dog Point

Marlborough, Új-Zéland

Új-Zéland egyik legrégebbi privát birtoka a Dog Point. Az alapítók, James Healy és Ivan Sutherland neve szorosan összefügg az új-zélandi bor történetével. Ott voltak a legelején.

 
 
 

Borvidéki legenda 

Ivan Sutherland és felesége Margaret 1970 környékétől sauvignon termelők Marlborough-ban, 1985-től pedig Ivan és James Healy kollégák, előbbi a szőlész, utóbbi pedig a borász az akkor induló friss birtokon, amit Cloudy Bay-nek hívnak. A következő pár évtized nagybetűs Sikersztori, amiben Sutherlandék egészen 2003-ig a főszereplők. A korszakhatárt a Cloudy Bay tulajdonosváltása hozza el, itt vásárolja fel a birtokot az LVMH, hogy a borvidéki legendából világmárkát építsen.

Szörfdeszkák és búvárfelszerelés

Új-Zéland legnagyobb organikus birtokát a frontember, Matt Sutherland és jobbkeze, Murray Cook irányítja (igaz minden második kolléga családtag). Ők azok, akik a szőlőtelepítéstől az exportig az összes munkafázisban nyakig benne vannak. Higgadt profik, farmerek és borosgazdák, a fészerben szörfdeszkákkal és búvárfelszereléssel.

Organikus szőlő, alacsony hozam, kézi szüret.

Az organikus műveléssel ma is legtöbben próbaüzemként foglalkoznak, a Dog Pointnál viszont a 2009-es átállás óta nem volt megingás, a 80 hektár minden parcelláját így művelik. Saját komposztot használnak, szürettől rügyfakadásig a szőlők legelőként funkcionálnak, 2500 birka botorkál a tőkék között.

Négy boros választék

A Dog Point más, mint a megszokott sauvignon blanc: átszövi egy szikraköves füstösség, egy finoman bizsergő ásványos ízérzet. Nem kell vájtfülűnek lenni, hogy lassan kóstolva, nagyot kortyolva kiérezzük mire gondolt James és Ivan, amikor megalapították a borászatot 2004-ben.

A program tiszta és fókuszált, a négy boros választék a kezdetektől változatlan: alapdarab a sauvignon blanc, mellette kisebb tételben évről évre elkészül a chardonnay és pinot noir. Mindkettő külön szám a maga kategóriájában. A ráadás a birtok „nagybora”, a Section 94. Idős tőkés sauvignon, spontán erjedés francia hordóban, érlelés finomseprőn. Fine wine, ritkaság.

SAUVIGNON BLANC ’22 

A birtok bestsellere pár perccel bontás után, levegőhöz jutva mutatja legjobb formáját. Az illatban granny smith alma, narancsvirág, bodza és citromfű. A korty egyszerre szikáran sós és telten gyümölcsös. Ízgazdag, minden részletében pontos és eredeti. Az illattól az utóízig átjárja egy finoman füstös, kőporos karakter, ami a birtok védjegye.
Nyolc dűlő házasítása a Wairau-völgyből, a pincénél egészfürtös préselés, ülepítés hidegen, majd erjesztés saját élesztővel, hűtött tartályban. Négy hónap érlelés után derítés nélkül, enyhe szűréssel palackozták.

CHARDONNAY ’20

 Szalmaszín, érett citrusok, édesfűszer, pörkölt magvak, toastos jegyek. A korty összetett, mint egy burgundié: köves, szinte szikrázóan energikus, nagyon finom fás, mélyen ható ízű. Nagy élmény.
1980-es telepítésű tőkék, kis terhelés, kézi szüret. A pincénél egészfürtös préselés, majd a must közvetlenül francia fába kerül (10% újhordó) itt erjed spontán, majd itt is érik 18 hónapon át. Derítetlen, enyhén szűrt palackozás.

PINOT NOIR ’20 

Mély szín, hűvös karakter, sokrétű illat: kékvirág, fekete tea, szilva, édesfűszer. A korty finoman siklik, tannint csak a legvégén érezni, az is finoman sprőd és passzol a képbe.
Az 1983-as telepítésű terület gyümölcse kézi szüret után hidegen ázik egy éjszakán át, majd nyílt kádakban indul a spontán erjedés, a bogyózott szőlőszemek mellett 30% egészfürttel. 2-3 hét után jön a préselés, majd a friss bor francia hordókba kerül (30% új), ahol 18 hónapig érik. Derítetlen, enyhén szűrt palackozás.

SECTION 94 ’20 

Füst, kőpor, körte, grapefruit. Zsenge savasság és édesbe hajló érettség. A korty minden szeglete telt, szélesen terülő, mély, lédús és gördülékeny. Most is nagy élmény, de a Section 94 legendásan jól érik a pincében.
Ezzel a borral indult minden. 1992-es telepítésű parcella, kézi szüret, egészfürtös préselés. Az ülepített must francia hordókba került, ahol spontán erjedt, majd 18 hónapig érett finomseprőn. Derítetlen, enyhén szűrt palackozás.
 

Dog Point

DOG POINT VINEYARD Pinot Noir 2020

DOG POINT VINEYARDPinot Noir 2020

17 000 Ft
Polci ár17 000 Ft
Klub ár
16 150 Ft

Listához adom