huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Domaine Chandon de Briailles – Savigny-les-Beaune, Burgundia - Bortársaság magazin

Domaine Chandon de Briailles – Savigny-les-Beaune, Burgundia

A Chandon de Briailles egy a maroknyi burgundi legenda közül, akiknek borai még fizikailag elérhetőek, így nem volt kérdés, hogy előbb vagy utóbb elkezdjük velük a közös munkát. Végül idén leadtuk első rendelésünket.

2017 nyarán egy francia csapat nyitott be Lánchíd utcai borboltunkba. Keveset mondtak magukról, de hamar kiderült, hogy burgundi választékunk borait oda-vissza ismerik. Helyi fajtákat kerestek, kékfrankost, kadarkát, kevés beavatkozással készült vöröseket, így került a kosarukba pár palack Bott Frigyes is, amiket még aznap fel is bontottak. Bár az eredeti tervnek nem volt része, de a borok kíváncsivá tették őket, és elindultak Komárom felé, hogy találkozzanak Frigyesékkel. Ott szó szót követett, kiderült, hogy vásárlóink burgundi borászok, ők a Chandon de Briailles csapata. A történet másik fele, hogy a közelgő szüretre kiutazott hozzájuk az akkor még szőlész-borász hallgató, ifjabbik Bott Frici.

Az ódon kastély, körülötte barokk kerttel és két ősrégi platánfával, 1834 óta tartozik a Nicolay családhoz. A nagy fordulópont az 1980-as évek környékén jött, amikor Nadine de Nicolay kézbe vette a birtok vezetését. A borvidéken elsők között fogalmazta meg, hogy a termőhelyre épülő borkészítés alapjaiban a szőlőművelésen múlik. 

Finomhangolta a működést, kivezette a durva kemikáliákat, bevezette a régi módszereket, lovakat és a talajmunkát. Szőlészeti szempontból abszolút megelőzve ezzel a borvidéki átlagot. A birtok mostani frontemberei, Claude és Francois de Nicolay az alapokat anyjuktól, Nadine-tól lesték el. 

Claude borászként végzett Dijonban, az oregoni és új-zélandi gyakorlatok után 1991-ben tért vissza, behozva egy olyan analitikus szemléletet, ami addig nem volt jellemző rájuk. Labort rendezett be és számokkal követte le azt, amit addig érzésből csináltak jól. Öccse, Francois kereskedőként járta be a világot, párizsi cégét és borboltját hátrahagyva 2005-ben csatlakozott a családi birtok mindennapjaihoz, és nővérével közösen megkezdték az átállást a biodinamikus művelésre.

13 hektárnyi szőlőjük Cote de Beaune szívében van, a Corton-hegyet körülvevő három falu (Aloxe-Corton, Savingy-les-Beaune és Pernard-Vergelesses) grand és premier cru dűlőiben. A mindennapi munka célja a lehető legszínesebb, legkifejezőbb képet átadni ezekről a keresett és kultikus domboldalakról, borokon keresztül.

„A borkészítési stílusunk neoklasszikus burgundi” – mondja Claude és Nicolay. Tehát a metodika minden részletében tradicionális, viszont a háttérben minden döntésüket átjárja a részletekbe menő és naprakész borászati tudás, ellenőrzés és hangolás. A pinot noir válogatott fürtjeit évjárat- és területfüggően bogyózzák vagy hagyják egészfürtben, és úgy kerülnek nyitott erjesztőkádakba. A spontán erjedés közben folyamatos a körfejtés, kézzel csömöszölnek, és átlagosan 15-20 nap után, az erjedés utolsó fázisában fejtik le a még langyos újbort a törkölyről. Folytatás a 13. századi érlelőpincében, ahol új hordóból keveset, használt 3-7 évesből viszont annál többet találunk. Falubortól a grand cruig minden bor itt érik 1-1,5 éven át, általában mozdítatlanul, ritkábban egy-egy fejtéssel. A kiérlelt, lecsendesedett borokat derítés és szűrés nélkül töltik, kénből pedig keveset vagy semennyit sem adnak hozzájuk.

Aki egy palack champagne áráért szeretne belekóstolni egy burgundi kultbirtok borába, jó helyen jár.

Domaine Chandon de Briailles Savigny-les-Beaune "Aux Fourneaux" 2018
Falubeli dűlő közel a birtokhoz. A több parcellából házasított bor kétharmada premier cru területről érkezik. Kedves és sűrű mozgású, málnás, szilvás gyümölcsösség, rózsa, étcsokoládé és fűszerek. Zamatos és élénk. Olvad a szájban.

A keleti-délkeleti fekvésű sűrűn agyagos területről augusztus 21. és szeptember 23. között szüretelt gyümölcs bogyózás nélkül, tehát kizárólag egészfürtökkel és hozzáadott kén nélkül erjedt beton és fakádakban, 2-3 héten át. A vertikális prés után a friss bor 15-18 hónapra került a pince használt hordóiba. Szűretlen, derítetlen palackozás.

Domaine Chandon de Briailles Pernand-Vergelesses "Ile des Vergelesses" 2018
A birtok legfontosabb területe az „Ile des Vergelesses”, aminek teljes 9 hektárjából hármat ők művelnek, egyben innen érkezik legismertebb boruk is. A lassabb éréséről is híres bor 2018-ból már most nagyon jó formáját hozza, mélyebb, sötétebb gyümölcsök ízeivel, az illatban piros bogyósok, szilva, narancshéj, rózsa és édesgyökér. A közepes testű korty komplex és összetett, mély és sokrétegű, virágos, fűszeres háttérrel.

A déli fekvésű, úttal körülhatárolt, szigetként elterülő dűlőről augusztus 21. és szeptember 23. között szüretelt gyümölcs bogyózás nélkül, tehát kizárólag egészfürtökkel és hozzáadott kén nélkül erjedt beton és fakádakban, 2-3 héten át. A vertikális prés után a friss bor 15-18 hónapra került a pince használt hordóiba. Szűretlen, derítetlen palackozás.

Domaine Chandon de Briailles

DOMAINE CHANDON DE BRIAILLES Savigny-lès-Beaune "Aux Fourneaux" 2018 (Bio)

DOMAINE CHANDON DE BRIAILLESSavigny-lès-Beaune "Aux Fourneaux" 2018 (Bio)

29 500 Ft
Polci ár29 500 Ft
Klub ár
28 025 Ft
DOMAINE CHANDON DE BRIAILLES Pernand-Vergelesses "Ile des Vergelesses" 2018 1er Cru (Bio)

DOMAINE CHANDON DE BRIAILLESPernand-Vergelesses "Ile des Vergelesses" 2018 1er Cru (Bio)

50 900 Ft
Polci ár50 900 Ft
Klub ár
48 355 Ft

Listához adom