huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Domaine de Bellene - Nicolas Potel borai között válogattunk - Bortársaság magazin

Domaine de Bellene - Nicolas Potel borai között válogattunk

Nicolas Potel az egyik legmegbízhatóbb forrásunk, ha kis tételben, finom kézzel készített burgundi borról van szó.

 
 
 

Nicolas Volnay egyik legfényesebb (Domaine de la Pousse d’Or) birtokán nőtt fel, és hozta magával mindazt, ami ezzel jár: sokgenerációs helyismeret, kapcsolatrendszer és a szövevényes burgundi borvilág használati útmutatója. Ezek kellettek ahhoz, hogy saját nevén jegyzett borait hátrahagyva 2006-ban új birtokot indítson Beaune-ban, egy 1600-as években épített pince öreg boltívei alatt.

Birtoka két lábon áll. A sokaknak már ismerős Maison Roche de Bellene hosszú távú szerződésekre alapozott négociant pincéje könnyebben elérhető, regionális szintű borokkal, amik az év 365 napján velünk vannak, és burgundi választékunk alapját adják. A Domaine de Bellene viszont egészen másról szól. Itt a borokat jegyzett saját területek, idős 50-110 év közötti tőkék adják. A szőlőművelés biodinamikus, a borkészítés a nagy neveknél megszokott burgundi normát követi, spontán erjedéssel, hordós érleléssel, minimális kénhasználattal. (Továbbiak a palackok címkéjén, a dűlők dőlésszögétől egészen a szőlőoltványok típusáig.)

Egy sok évvel ezelőtt kóstolt Volnay (Les Grands Poisots 2009) volt az a bor, amire a mai napig emlékszünk, és ami miatt anno megkerestük Nicolas-t. Most széles, szinte a teljes régiót átfogó választékából szemezgettünk, összesen négy bort választottunk, kis tételeket, köztük az ominózus Volnay új évjáratát.

A birtok neve Beaune-ra utal. Évszázadokkal ezelőtt a várost Bellene-nek nevezték, majd Belena és Belenos után a ma is használatos Beaune nevet kapta.

 
 
 

Domaine de Bellene Bourgogne Cote-d'Or Maison Dieu Vieilles Vignes 2019 
Átfogó házasítás a birtok több területéről, összesen 3,7 hektárról. A tőkék átlagéletkora 70 év, a válogatott gyümölcs nagy hányada egész fürtökben, nyitott kádakban erjedt. Az érlelés sokadtöltésű burgundi hordókban folytatódott. Energikus, váratlanul tartalmas és sokrétű, a korty vége hosszan tartó, a zárás kedves, meleg ízű.
150 palack

Domaine de Bellene Savigny Les Beaune Blanc 2019
Chardonnay falubor az egyébként vörösborairól ismerős Savigny Les Beaune-ból. 40 éves tőkék, 1,6 hektár, préselés egész fürtökből, majd lassú, spontán erjedés használt és 10%-ban új hordókban. Inkább mély sárgás, mint élénkzöld szín, az illat is virágos, mellette vajas, briósos, a citrus és az ásvány csak halványan jelennek meg. A korty emellett élénk és közvetlen, a friss savérzet mellett is húsos, tartalmas, emlékezetes.
60 palack

Domaine de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2019
A Cote-d’Or legmagasabban fekvő falva, ennek hála a feszesebb, élénkebb stílus, a hangsúlyosabb tanninszerkezet és a könnyebb összhatás. Idős ültetvény 65 éves tőkékkel, összesen 1,7 hektáron. A spontán erjedés után az érlelés 20%-ban új, 80%-ban pedig sokadtöltésű hordókban. Fekete cseresznye, erdei gyümölcs, füstösség és izgalmas, rusztikus szerkezet. Fiatalon energikus, pár év után jellemzően csendesebb, egyensúlyosabb lesz.
60 palack

Domaine de Bellene Volnay Les Grands Poisots 2017
Parcellaszintű válogatás a Cote de Beaune legtöbbre tartott falvából, összesen 0,4 hektárról, 1985-ben telepített tőkékről. Spontán erjedés egész fürtökkel, érlelés 30%-ban új és 70%-ban használt hordókban. Lédús, törékeny és finom szerkezetű, a pinot noir feminin, virágos oldaláról szól. Már fiatalon is nyitott, egyensúlyos bor, friss korttyal, meleg zárással. Végtelenül elegáns összhatás, ebben nagy Volnay.
30 palack

Domaine de Bellene

DOMAINE DE BELLENE Volnay Les Grands Poisots 2017

DOMAINE DE BELLENEVolnay Les Grands Poisots 2017

26 000 Ft
Polci ár26 000 Ft
Klub ár
24 700 Ft
 
 
 

Listához adom