huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Domaine Roland Lavantureux - Bortársaság magazin

Domaine Roland Lavantureux

„Rendhagyó a stílusunk, hordót használunk érlelésre, ami Chablis-ban kevésbé jellemző. Ezzel hozzuk egyensúlyba az erős helyi adottságot, a cizellált, feszes szerkezetű boroknak a hordó adja a gazdagságot és mélységet. Így egyszerre jelenik meg a sűrűség és sós feszültség a kortyban”

Roland Lavantureux a 70-es években kezdett palackozni Lignorelles-ben, a családi birtokon. Egészen addig a felmenők a vidékre jellemző feuilette hordókban (132 liter) szállítottak a párizsi piacra. Az utóbbi negyven évben pedig az 5 hektár családi szőlő 20 hektárra bővült, idős chardonnay parcellákkal a környék mérvadó dűlőiben. Legfontosabb közülük a Vauprin, a falu déli lejtője és egyben a borvidék egyik legmagasabb pontja. Innen házasítanak több parcellát, majd a megszokottól eltérően, ahogy minden borukat, ezt is hordóban érlelik. Ezért ilyen végtelenül egyensúlyosak, a feszes savérzet mellett puhább, mélyebb ízekkel. Persze a jellegzetes termőföld most is megteszi a hatását: az első korty Lavantureux olyan, mintha friss tengervizet innánk,

Roland-tól két fia, Arnaud és David folyamatosan veszi át a nehéz stafétát, növekedés helyett pedig inkább a részletekbe mennek és egyre erősebb karaktert faragnak a borokból. Jártasságon alapuló szőlőmunka, a frissen szántott köves sorokban 40-50 éves chardonnay tőkék, precíz és gyakorlatias borkészítés sokad töltésű burgundi hordók között, őszintén, tisztán. Valódi chablis, igazi helyiektől.

Roland borait elsők között fedezte fel Kermit Lynch, a jóízlésű és ikonikus kaliforniai borkereskedő. Ennek már közel 40 éve, de a szerény megjelenésű Lavantureux borokat ma is a választéka legjobb vételei között emlegeti.

Listához adom