huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Dr. Capári Balázs – Pinot Noir 2021 - Bortársaság magazin

Dr. Capári Balázs – Pinot Noir 2021

A Sümegi vár oldalában húzódtunk félre, egy 300 éves kúria kapujánál vár minket Capári Balázs, a sümegi állatorvos.

 

A praxis és a jiu-jitsu mellett két hektár szőlővel foglalkozik az ország legkisebb borvidékén. Helyi barátok pincéjében, borozás közben jött a saját szőlő gondolata, onnan pedig gyorstalpalóval jutott el Rusztra, a WSET diplomáig. Itt fogalmazódott meg az eredetvédett borvidék ötlete, amit végül másik két helyi borásszal, Egly Márkkal és Halász Imrével valósított meg.

Dr. Capári Balázs
Dr. Capári Balázs

A pincéhez gyalog megyünk, pár perc a Püspöki Palota kertjén át és ismét ugrunk az időben, Balázs borai az 500 éves Udvarbíró-ház pincéjében erjednek. Pár tartályt leszámítva szinte csak magyar hordót használ és az első (2019) évjárat óta minden bornál alapvetés a spontán erjedés, a hosszú érlelés és a szűretlen palackozás.

Októberre egy könnyű szövésű, klasszikus pinot noir, amit kiemeltünk a borai közül, de az első szállítással pár karton chardonnay és kékfrankos is érkezett. Elérhető a megjelölt boltokban és a webshopon.

Dr. Capári Balázs

Összesen 19 hektár szőlővel a sümegi, Európa egyik legkisebb bejegyzett borvidéke, ebben a versenyben egyedül a Loire-menti legenda, Nicolas Joly saját apellációja, a 7 hektáros Coulée de Serrant előzi meg. Balázs lovak között nőtt fel, pár házzal arrébb ma is üzemel a lovasiskola, amit apja épített fel. Az állatorvosi szakma szinte adta magát, „abba a 80%-ba tartozom, aki gyerekkora óta állatorvos akart lenni, azon belül pedig abba az 1%-ba, aki az is lett” – teszi hozzá. A bor jóval később került a képbe. Helyi barátok pincéjében, borozás közben jött a saját szőlő gondolata, onnan pedig szinte gyorstalpalóval jutott el Rusztra, a WSET diplomáig. Itt fogalmazódott meg az eredetvédett borvidék ötlete, amit végül másik két helyi borásszal, Egly Márkkal és Halász Imrével valósított meg.

 

Balázs területei mind Sümeg környékiek (egy balatonedericsi parcellával kiegészülve), tizenéves telepítések, a kezdetektől organikus műveléssel, a két burgundi fajta (pinot noir és chardonnay) mellett kékfrankossal. A pincéhez gyalog megyünk, pár perc a Püspöki Palota kertjén át és ismét ugrunk az időben, Balázs borai az 500 éves Udvarbíró-ház pincéjében erjednek. Pár tartályt leszámítva szinte csak magyar hordót használ és az első (2019) évjárat óta minden bornál alapvetés a spontán erjedés, a hosszú érlelés és a szűretlen palackozás.

Listához adom