huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Dr. Illyés Miklós – Porkoláb-völgy, Szekszárd - Bortársaság magazin

Dr. Illyés Miklós – Porkoláb-völgy, Szekszárd

Illyés doktor háromhektáros birtokát Márkvárt Jani ajánlására kutattuk fel 2016-ban. Vonzó volt az ismeretlensége, hogy kedvtelésből borászkodik, hogy más szakmából jön, és hogy megrögzötten hisz az organikus művelésben.

Az első időktől nagyon személyes kapcsolatot ápoltunk vele, minden évben közösen kóstoltuk végig új borait és jelöltünk meg 1-1 hordót, amit utána kézzel töltött le nekünk, majd közös tervezésű címke került a palackokra. Ezek a kis tételek pár hónap alatt mindig elfogytak a polcainkról, Miklósnak igazi rajongótábora alakult ki, sokan keresték és szerették gyakran rusztikus, életteli tradicionális stílusú borait. Kevesen tudják, hogy eredeti foglalkozása szerint orvoskutató volt, találmányait világszerte használják az orvoslásban. Nekünk és neki is sokat jelentett a közös munka, egyenes ember volt és szenvedélyesen állt a borhoz, szőlőhöz. Legutóbbi telefonbeszélgetésünkkor biztosított minket arról, hogy két fia továbbviszi a birtokot, majd hosszas betegség után októberben elköszönt tőlünk.

Három borával rá emlékezünk, és várjuk az apró Porkoláb-völgyi birtok történetének folytatását.

 

„Egy jó évtizede nagyszerű kadarkaterméssel ajándékozott meg a Jóisten mind mennyiségben, mind minőségben. Akkoriban a borászatban még kezdő voltam, és neves, tanult kollégáimtól azt láttam, hogy szűrik, derítik boraikat palackozás előtt, hogy stabil legyen. Hittem nekik, és ezt a nagyszerű tételt a laborban kapott eredmények alapján derítésnek, szűrésnek vetettem alá, hiába volt a bor tükrös, átlátszó, kristálytiszta.

A folyamat végeztével palackozás előtt megkóstoltam a bort. Hatalmas csalódás ért. A bor addig tüzes, friss, gyümölcsös karaktere megtört, jórészt elillant. Megnyugtattak, hogy majd magához tér, de vigasztalhatatlan voltam.

Mindezek alapján 10 éve úgy döntöttem, hogy minden boromat szűrés és derítés nélkül palackozom oly módon, hogy a bort a hordóból közvetlenül a palackba töltöm. Pincénkből még a szivattyút is száműztük, mert úgy véljük, hogy a működés során fellépő kavitáció és nyomásterhelés negatív hatású lehet a bor minőségére.

A fentiekben leírtakat persze lehet kritizálni és tudományos ellenérveket felhozni. Mégis, az elmúlt évtized során sok örömöt és boldogságot nyújtottak az ily „hóbortos” módon készült boraim mind saját magamnak, mind barátaimnak. Ugyanis mindenki barátom, aki megkóstolja és élvezettel issza boraimat, még akkor is, ha nem ismerem őket. Dr. Illyés Miklós

Illyés Kúria Porkoláb-völgyi Cabernet Sauvignon 2020 
Egy régi és közkedvelt borkészítési iskolát követve készült ez a cabernet. A Porkoláb-völgyben organikusan megművelt területről apró és szinte fekete fürtöket szedtek, kicsivel a teljes érettség után. A mély ízek, a tartalom nagy része a héjban volt, ezért döntött úgy Miklós, hogy a héjon erjesztésre és áztatásra most is hagynak időt bőven. A héjról lefejtett sűrű és mély színű friss bor a 13 mecseki hordó egyikében folytatta, az érlelés itt folytatódott egészen a következő szüretig. Akkor közvetlenül hordóból, kézzel, szűretlenül töltötték palackba. Szőlőhéjas, szedres jegyek, a hordó ízei, sűrűség, édes, alkoholos zárás. Klasszikus Illyés bor.

Illyés Kúria Porkoláb-völgyi Cabernet Franc 2020
2020-ban két cabernet is készült Miklós pincéjében. A sauvignon a tartalmával, a franc pedig a lendületes gyümölcseivel győzött meg minket. A Porkoláb-völgy keleti oldalából szüreteltek hozzá, minimális beavatkozással, kézzel készült, hosszú héjon áztatással, analóg módon. Vastag, zamatos, hosszú ízű.

Illyés Kúria Kadarka „Botritisz” 2020
„One of a kind” mondaná az angol erre a kadarkára, amiből 2020-ban készült először és valószínűleg utoljára a pincénél. Igazi rétegműfaj kadarkából, félédesen, botritisszel. A Porkoláb-völgyben futó sorok alsó felében Miklós kint hagyta a fürtök egy részét, amik botritiszesedni kezdtek. A sűrű alapanyag hosszan ázott héjon, majd préselés után egy évig érett hordókban. Kevés kénen kívül semmit nem adtak hozzá, mielőtt bekerült a kispalackokba.

Hosszan érlelhető különlegesség.

Listához adom