huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Edgar Brutler - Krasznabéltek, Szatmári borvidék, Erdély - Bortársaság magazin

Edgar Brutler - Krasznabéltek, Szatmári borvidék, Erdély

A tavalyi felfedezés örömére idén is hoztunk öt új bort Edgar Brutlertől. Sváb hagyományok, 4 hektár régi fajtákkal, egy nagyon jó év spontán erjedt borai beavatkozás, szűrés, derítés nélkül, opálosan letöltve. Ha szeretnénk, még natúrbornak is hívhatjuk őket.

A román-magyar határhoz közel, a Szatmári borvidéken a boros élet múltja messzire nyúlik vissza, és a központja mindig is Krasznabéltek volt. Ebbe a faluba érkeztek 1720 környékén Edgar felmenői (a szatmári béke után a Károlyiak kézműves sváb családokat telepítettek ide), és egészen az 1980-as évekig maradtak, amikor pedig a politikai és gazdasági környezet azt megkívánta, visszatértek Németországba. Később a kárpótlások idején, a családi területek megszerzése után kezdtek visszajárni, majd a kétezres évektől ismét itt élnek. „Volt egy parancs a fejemben, hogy vissza kell jönni és szőlőt kell telepíteni.” – mondja Johann, Edgar édesapja, aki Németországban műtősként dolgozott, de mindig is borász akart lenni.

 
 
 

Edgar zenésznek készült, hatéves koráig minden a hegedűről szólt, aztán gitáron folytatta egészen addig, amíg a család vissza nem szerezte a nagyszülők szőlőit. Onnantól nagybetűs Borásznak tanult, Geisenheimben járta ki a borkészítés magasiskoláját, és komoly birtokoknál tanulta meg, hogy lehet nagy mennyiségben, hibátlan borokat készíteni. Ez a háttér és magabiztosság kellett ahhoz, hogy 2018-tól szinte – minden sallangot eldobva – folytassa megosztó és eredeti borokkal, a neki szimpatikus ízekre és illatokra építve.

 
 
 

Magyar és sváb hagyományok, rendezett szőlősorok, organikus művelés, kézi munkaerő. A négy hektár nagy része sűrűn telepített öreg szőlő vegyesen, olyan régi fajtákkal, amiket már a helyi öregek sem ismernek. A legidősebb ezek közül 1926-os telepítés. A borok a család 200 éves boltíves pincéjében készülnek, feldolgozás kosárpréssel, sok oxigénnel, erjedés spontán, tartályokban és kis méretű hordókban.

Drum Bun 2021
A királyleányka és a Dacia. A szatmári táj két elengedhetetlen részlete. Edgarnak is ez a fajta az egyik legfontosabb. Augusztusban szüretel hozzá, így lesz ilyen elegáns és élénk az egyébként puha savairól és egyszerű gyümölcseiről ismert fajta. A gyümölcs felét egész fürtökben préselték, másik felét bogyózás után két napig áztatták. Spontán erjedés és érlelés nagyrészt tartályban, 20%-a pedig használt hordókban. Derítetlen, szűretlen töltés, helyben a pincénél, minimális hozzáadott kénnel. Drum Bun = jó utat.

Grünspitz 2021
Brutlerék legfontosabb fajtája a grünspitz, vagyis szerémi zöld, a címkéből pedig kiderül, hogy a zene most is a mindennapok része Edgarnál. Szeptemberi szüret, majd a szőlő fele egészfürtös préselés után tartályban erjedt, másik része pedig két nap áztatás után amforában és hordóban. Kilenc hónap után a három részt házasítva lett ilyen élénk, rusztikus, vibráló savú és tartalmas. Kiérlelt ízek, tropikális illatok, élénk savasság. Derítetlen, szűretlen töltés, helyben a pincénél, minimális hozzáadott kénnel.

 

Nem tudjuk, mikor és hogyan került ide ez a fajta, amivel legközelebb a Szerémségben foglalkoznak. Nálunk az egész országban itt a faluban foglalkoznak vele, sőt innen is majdnem eltűnt. A nagyapám közel 100 éves tőkéiről vágtunk oltócsapokat 2006-ban, és azzal telepítettük be a falu egyik legjobb dűlőjét. Azóta is élénk savú, későn érő bogyókat szüretelünk innen.– mondja Edgar.

 

Why not? 2021
Kedvenc Brutler borunk egy „field blend”, főként vörös szőlőkkel. Nagy része kékfrankos és oportó, mellette királyleányka, olaszrizling és kevés merlot is van abban az ültetvényben, amit Edgar anyai nagyapja telepített még. A szüret után a fehér és vörös szőlők együtt áztak héjon két napig, majd préselés után hordókban indult az erjedés és folytatódott az érlelés. Mély silleres szín, élénk piros gyümölcs, friss, kicsattanó és örömteli karakter. Pincehidegen bontás után pár órával a legjobb. Derítetlen, szűretlen töltés, helyben a pincénél, minimális hozzáadott kénnel.

 

Nagyapám idejében gyakori volt, hogy olyan fajtát telepítettek, amilyet éppen kaptak. Nem volt még olyan az ellátás, mint manapság. Vörös és fehér fajták egymás mellett, vegyesen. Miért ne (Why Not?) vinnénk tovább ezt az öreg ültetvényt így és szüreteljük, erjesztjük őket együtt?- Edgar B.

 

SISU 2021

A legkisebb tételünk egy degorzsált pet-nat Edgar pincéjéből. Nevét a finn nyelv egy nehezen lefordítható kifejezése adta. A sisu olyan erő, amiből nagyon sok kellett Edgarnak is az utóbbi években, hogy révbe érjen apró borászatával. Ebből az energiából jutott ennek az élénk pet-nat minden palackjába. Korán szüretelt grünspitz kerül egész fürtökben prés alá, majd erjedés közben, közvetlenül a tartályból palackozták kénmentesen. Pár hónap elteltével a szárazra erjedt palackokból a seprő nagy részét degorzsálással távolították el. Így jól behűtve úgy bontható, mint bármilyen más koronazáras palack. Kevesebb alkohol, több sav, mély szín és kitartó gyöngyözés. A legőrültebb borkészítési metódus (pétillant naturell) gyakran formabontó címkékkel párosul. Ez alól ez a bor sem kivétel.

Spitz 2021

Az eddigi legelegánsabb bor, amit Edgarnál kóstoltunk. Igazi válogatás, 100% grünspitz, legjobb dűlőjük meleg és meredek fekvésű parcellájáról. Kedvenc fajta, a kedvenc helyről, a szüreti időpontot és borkészítést olyan komolyan véve, amennyire csak lehetett. Klasszikus stílus, kiérlelt ízek, finom seprős jegyek, kisimult szerkezet. A teljes érettségben leszedett fürtöket bogyózták, két nap áztatás után préselték, majd 20%-át tartályban, 80%-át pedig használt hordókban erjesztették szárazra. Derítetlen, szűretlen töltés, helyben a pincénél, minimális hozzáadott kénnel.

Listához adom