huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Egly-Ouriet - Bortársaság magazin

Egly-Ouriet

Pár jelző, ami gyakran elhangzik, amikor Francis Egly-t a borvidék legnagyobb nevei között emlegetik: grand cru falvak, pinot noir túlsúly, érett szőlő, hosszú érlelés, koncentrált és borszerű összhatás.

Az ikonikus birtokkal nehéz volt felvenni a kapcsolatot, a pincétől pedig egy rövid séta, három friss degorzsálás kóstolója és pár hosszú kérdésünkre adott rövid válasz után távoztunk. Mégsem maradt bennünk hiányérzet. Kísérleti tételekről, izgalmas technológiai újításokról itt nem meséltek nekünk. A borkészítési filozófia az első évjáratok óta változatlan, a pince stílusa kiforrott és állandó, a borász pedig higgadt, megérkezett. Az elsők között volt, aki burgundi inspirációk alapján organikus művelésben, alacsony terheléssel és érettebb szőlővel kezdett termőhelyi karakterre épülő borokat készíteni Champagne-ban. Francis Egly kultikus figura, mégis csöndben vesz részt a borvidék életében. Ideje nagy részét Ambonnay-ban, a családi birtokon tölti.

A négytagú család és három kollégájuk közel 12 hektárról, három grand cru faluból (Ambonnay, Verzenay, Bouzy) és egy idős meunier tőkés premier cru területről szüretel. A pincénél új Coquard présekkel és az első présfrakcióval, a cuvée-vel dolgoznak, a must jellemzően hordókban erjed, amiket hosszú évek óta Dominique Laurent, a burgundi kádár-borász készít a pincének. A júliusi palackozáskor, a három grand cru falu borait 50% rezervborral házasítják, a második erjedést pedig minimum három év seprőn érlelés követi.

Az Egly-Ouriet stílus eltér a megszokottól. Széles és összetett szerkezetű, a korty szinte borszerű, a habzás visszafogott. A legnagyobb fehérborokra jellemző ez a finesz és gazdagság.

 

A borok korlátozott számban megvásárolhatók online és a Lánchíd utcai boltunkban.

Listához adom