huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Egly-Ouriet, Champagne - Bortársaság magazin

Egly-Ouriet, Champagne

Ha valakinek ismerősen cseng Francis Egly neve, biztosan jártas már Champagne kultborainak világában. A szűkszavú legendával nagykóstolók helyett leginkább Ambonnay-ban, a családi birtokon lehet találkozni, ahol szerényen, és több, mint 50 szüret tapasztalatával beszél borokról.

1982-ben vette át apjától a családi birtokot, rögtön organikus művelésbe kezdett, azóta csak saját szőlővel dolgozik és a pezsgőkészítés teljes folyamatát otthon végzi. Ezzel az elsők között volt (Anselme Selosse és a Larmandier család mellett), akik tisztán termelői pezsgőt, azaz grower champagne-t készítettek a borvidéken, burgundi inspirációk mentén.

Amikor legutóbb a borvidéken jártunk, sikerült eljutnunk hozzá. Az első perctől érezhető volt, hogy itt tényleg mindenki a borkészítésre koncentrál, és hogy ebbe a házba ritkán érkeznek látogatók. Rövid pincetúra után három friss degorzsálást kóstoltunk, amikre figyelve tényleg minden kérdésünkre választ kaphattunk. Kísérleti tételekről, dilemmákról vagy izgalmas újításokról pedig kevés szó esett, a borkészítési filozófia az első évjáratok óta változatlan, kiforrott és állandó, a borász pedig higgadt, megérkezett. „40 éve a burgundi metódus alapján dolgozunk” – mondta, amikor kértük, foglalja össze, hogy mit csinál másképp, mint a többiek. Mert abban mindenki egyetért, hogy az Egly-Ouriet stílus teljesen egyedi és eltér a megszokottól: pinot noir hangsúly, szüret teljes érésben, nagy arányú hordóhasználat és a hosszú érlelés mind hozzájárul a borok telt és gazdag szerkezetéhez. A habzás gyakran visszafogott, az élmény koncentrált, erőteljes és „borszerű”, a legnagyobb burgundikhoz hasonló. 

 A négytagú család és három kollégájuk közel 12 hektárról szüretel, a pincénél válogatott szőlő új Coquard présekbe kerül, ahonnan csak a legjobb frakciót, a cuvée-t viszik tovább a pincébe. Az erjedés hosszú évek óta Dominique Laurent, a burgundi kádár-borász hordóiban zajlik. Júliusi palackozáskor a három grand cru falu borait 50% rezervborral házasítják, a második erjedést pedig minimum három év seprőn érlelés követi. A birtok területei három faluban oszlanak el, ezek közül Ambonnay a legfontosabb, ahol a borvidék legtöbbre tartott idős pinot noir tőkéiről szüretelnek. Ez az egyik ok, amiért a nagy házak közül gyakran a Krug-hoz hasonlítják Francis Egly borait.

Listához adom