huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Egy jó villányi - Bortársaság magazin

Egy jó villányi

Takaros házak, rendezett porták, színes tornácajtók - Villány, ahogy ma ismerjük olyan dolgos és precíz sváb emberek keze nyomán épült fel, mint a fotón borozó Wéber Ádám és barátai. A vidék legszebb falvai, a pincesorok és a portugieser is hozzájuk köthető.

Wéber Ádám és barátai. A lopóban valószínűleg oportó lehetett.
Wéber Ádám és barátai. A lopóban valószínűleg oportó lehetett.
 

 

Szőlő és bor már a kelták óta jelen van ezen a vidéken, a Római Birodalom után nagyobb hatást a rácok gyakoroltak a régióra kimunkált vörösborkészítésükkel és kedvenc fajtájukkal, a kadarkával. A dunai svábok pedig a 18. század második felétől lakták be a környék falvait és dűlőit.

Kevesen tudják, hogy a filoxéravész után az európai szőlőtermesztés újraindításának kulcsfigurája, Teleki Zsigmond is itt élt és dolgozott. 

A francia fajták telepítése már az ő idejében megkezdődött, de egészen 2014-ig kellett várni, hogy a Villányi Franc, mint borvidéki brand megszülessen.

Egy jó villányi átmelegít

Az asztalfőn Wéber Ádám, Gere Attila apósa, akihez Attila első meghatározó boros élménye kötődik.
Az asztalfőn Wéber Ádám, Gere Attila apósa, akihez Attila első meghatározó boros élménye kötődik.
 

 

Villány a legdélebbi borvidékünk, a legtöbb napos órával és a rendszerváltás után leghamarabb ébredő magyar borászokkal, akiknek státusza ma is megkérdőjelezhetetlen. A legtöbb nagytestű magyar vörös az ő családi pincéikben készül, mi viszont rendhagyó módon a nagyság helyett most a mindennapi borozás örömét kerestük náluk. Egy nagy merítésben végigkóstoltuk aktuális választékunk magját, a középkategóriát, végül kilenc borra, kilenc igazán jó ajánlásra szűkítettünk.

 
 
 

 

GERE - ORGANIKUS PORTUGIESER & FEKETE JÁRDOVÁNY

Két különc a legendás birtok választékából - lendületes és lédús portugieser organikus szőlőből, rövid áztatással, rövid érleléssel és egy ritka magyar fajta fűszeres bora, amiből összesen 0,8 hektár terem a borvidéken, mind a Gere-birtokon.

RUPPERT - KANDÚR & SZÍV KIRÁLYNŐ

A borvidék csendes nyugati végében, Babarcszőlős és Diósviszló határában működő Ruppert borház két frappáns házasítása - előbbi a birtok bestsellere, minden évben kékfrankos és a bordói fajták arányos és puhább szövetű házasítása, míg a Szív Királynő legfontosabb összetevője kezdetektől a syrah.

GÜNZER - ÖRDÖGÁROK

Témába vágó bordó blend, a sokra hivatott villányi dűlő egyik legnagyobb rajongójától. Merlot alap mellett a cabernet franc nagyobb, a sauvignon pedig kisebb arányban kapott helyet a Günzer család jól ismert borának aktuális évjáratában. Klasszikus villányi jegyek hordóval, érettséggel, ismerős ízekkel.

VYLYAN - VÖRÖS VARIÁCIÓ

Választékunk új borát Villány egyik legismertebb birtokáról, a Vylyantól hoztuk. A fiatal generáció és az új borász belépése óta a megszokott választék olyan ritkaságokkal egészült ki, mint a Vörös Variáció 2021-ből. Alternatív érlelési módok, ritka fajták, amfora, cabernet franc, csókaszőlő. Új és pikáns ízek.

KISS GÁBOR - CABERNET FRANC 2021

Kis birtok, nagy rajongótáborral. Gábor 2020-ban döntötte el, hogy sikeres belépő bora, a 364 Rouge és ikonikussá vált válogatásai, az Enigma és a Code közé, amikor úgy hozza az év, elkészíti fajtaborainak eggyel könnyebbre hangolt, rövidebben érlelt változatát. Pont ide való.

SAUSKA - CUVÉE 11

Újvilági vörösekre jellemző gazdagság, kerek és tiszta ízek, Makár, Konkoly, Kopár és az Ördögárok. A Sauska 11-es számú cuvée-je a kezdetektől azt az értéket képviseli, amiről ez a hírlevél is szól, vagyis a mindennapi borozás örömét. Merlot alapon kékfrankos és a két cabernet házasítása, tartályban erjesztve, francia hordókban érlelve 15 hónapon át.

SAUSKA - CABERNET FRANC

Hely és fajta nagy találkozása - cabernet franc tisztán, a siklósi Csukma- és Makár-dűlőkből. A kézi szüretet optikai válogatás követte, majd négy hét erjedés a bogyóhéjjal együtt. Préselés után 17 hónap érlelés következett új és másodtöltésű francia hordókban. Sűrűség, lendület, élénk színek, ibolya, fehér bors, kerek és finomra hangolt korty. Bár a "mindennapi" kategóriából kimutat, mégsem tudtuk kihagyni. Az utóbbi idők egyik legjobb élménye Villányból. Fényes bor. Ezzel zárjuk a sort.

 
 
 

Listához adom