Egy jó villányi
Takaros házak, rendezett porták, színes tornácajtók - Villány, ahogy ma ismerjük olyan dolgos és precíz sváb emberek keze nyomán épült fel, mint a fotón borozó Wéber Ádám és barátai. A vidék legszebb falvai, a pincesorok és a portugieser is hozzájuk köthető.
Szőlő és bor már a kelták óta jelen van ezen a vidéken, a Római Birodalom után nagyobb hatást a rácok gyakoroltak a régióra kimunkált vörösborkészítésükkel és kedvenc fajtájukkal, a kadarkával. A dunai svábok pedig a 18. század második felétől lakták be a környék falvait és dűlőit.
Kevesen tudják, hogy a filoxéravész után az európai szőlőtermesztés újraindításának kulcsfigurája, Teleki Zsigmond is itt élt és dolgozott.
A francia fajták telepítése már az ő idejében megkezdődött, de egészen 2014-ig kellett várni, hogy a Villányi Franc, mint borvidéki brand megszülessen.
Egy jó villányi átmelegít
Villány a legdélebbi borvidékünk, a legtöbb napos órával és a rendszerváltás után leghamarabb ébredő magyar borászokkal, akiknek státusza ma is megkérdőjelezhetetlen. A legtöbb nagytestű magyar vörös az ő családi pincéikben készül, mi viszont rendhagyó módon a nagyság helyett most a mindennapi borozás örömét kerestük náluk. Egy nagy merítésben végigkóstoltuk aktuális választékunk magját, a középkategóriát, végül kilenc borra, kilenc igazán jó ajánlásra szűkítettünk.
GERE - ORGANIKUS PORTUGIESER & FEKETE JÁRDOVÁNY
Két különc a legendás birtok választékából - lendületes és lédús portugieser organikus szőlőből, rövid áztatással, rövid érleléssel és egy ritka magyar fajta fűszeres bora, amiből összesen 0,8 hektár terem a borvidéken, mind a Gere-birtokon.
RUPPERT - KANDÚR & SZÍV KIRÁLYNŐ
A borvidék csendes nyugati végében, Babarcszőlős és Diósviszló határában működő Ruppert borház két frappáns házasítása - előbbi a birtok bestsellere, minden évben kékfrankos és a bordói fajták arányos és puhább szövetű házasítása, míg a Szív Királynő legfontosabb összetevője kezdetektől a syrah.
GÜNZER - ÖRDÖGÁROK
Témába vágó bordó blend, a sokra hivatott villányi dűlő egyik legnagyobb rajongójától. Merlot alap mellett a cabernet franc nagyobb, a sauvignon pedig kisebb arányban kapott helyet a Günzer család jól ismert borának aktuális évjáratában. Klasszikus villányi jegyek hordóval, érettséggel, ismerős ízekkel.
VYLYAN - VÖRÖS VARIÁCIÓ
Választékunk új borát Villány egyik legismertebb birtokáról, a Vylyantól hoztuk. A fiatal generáció és az új borász belépése óta a megszokott választék olyan ritkaságokkal egészült ki, mint a Vörös Variáció 2021-ből. Alternatív érlelési módok, ritka fajták, amfora, cabernet franc, csókaszőlő. Új és pikáns ízek.
KISS GÁBOR - CABERNET FRANC 2021
Kis birtok, nagy rajongótáborral. Gábor 2020-ban döntötte el, hogy sikeres belépő bora, a 364 Rouge és ikonikussá vált válogatásai, az Enigma és a Code közé, amikor úgy hozza az év, elkészíti fajtaborainak eggyel könnyebbre hangolt, rövidebben érlelt változatát. Pont ide való.
SAUSKA - CUVÉE 11
Újvilági vörösekre jellemző gazdagság, kerek és tiszta ízek, Makár, Konkoly, Kopár és az Ördögárok. A Sauska 11-es számú cuvée-je a kezdetektől azt az értéket képviseli, amiről ez a hírlevél is szól, vagyis a mindennapi borozás örömét. Merlot alapon kékfrankos és a két cabernet házasítása, tartályban erjesztve, francia hordókban érlelve 15 hónapon át.
SAUSKA - CABERNET FRANC
Hely és fajta nagy találkozása - cabernet franc tisztán, a siklósi Csukma- és Makár-dűlőkből. A kézi szüretet optikai válogatás követte, majd négy hét erjedés a bogyóhéjjal együtt. Préselés után 17 hónap érlelés következett új és másodtöltésű francia hordókban. Sűrűség, lendület, élénk színek, ibolya, fehér bors, kerek és finomra hangolt korty. Bár a "mindennapi" kategóriából kimutat, mégsem tudtuk kihagyni. Az utóbbi idők egyik legjobb élménye Villányból. Fényes bor. Ezzel zárjuk a sort.