huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Emelkedett, részletgazdag, hófehér - Bortársaság magazin

Emelkedett, részletgazdag, hófehér

Megérkezett a SAUSKA Blanc de Blancs

A nagy champagne házak választékának különutas darabja sokszor egy blanc de blancs. Formabontó, általában felülírja a házra jellemző karaktert, a signature cuvée-nél válogatottabb, a prestige pezsgőnél pedig sokszor izgalmasabb. Egy klasszikus blanc de blancs fiatalon feszes és elegáns, igazi atléta. Idővel plusz rétegek, gazdagság és utánozhatatlan briósos, magvas jegyek jönnek a képbe. Őshazája a Côte de Blancs (Champagne „legfehérebb” alrégiója) és szinte minden esetben egyetlen összetevője a chardonnay.

Most viszont az őshazától távol, a Sauska budafoki érlelőpincéjében jöttünk össze május utolsó napján. Körülöttünk a birtok kulcsfigurái, az alapító Sauska Krisztián, a pincemester Hanusz Ádám és a legendás chef de cave, Régis Camus Champagne-ból. Az asztalon a birtok hosszú nyakú palackjai, dosage-próbák gyülekeznek.

Régis Camus és Hanusz Ádám
Régis Camus és Hanusz Ádám
 

Azért jöttünk, hogy közösen finiseljük a pince legújabb pezsgőjét. „Immár 5 éve, hogy a Sauska csapattal dolgozom. Elsődleges célunk a Sauska pezsgők stílusának definiálása volt, ez a “signature”, a közös alap: semmi oxidatív jegy, nem használunk hordót, meghagyjuk az almasavat az alapborban. A spektrum érlelt, de feszes, aromatikus részében mozgunk.” – foglalja össze a Sauska sparkling alapjait Régis Camus 

Emellett én nagyon szerettem volna már egy különleges tételen is dolgozni, ami a fejlődés záloga. – teszi hozzá.

A szóban forgó új cuvée egy blanc de blancs, a kezdetektől Régis szívügye, 2018 óta minden évjáratból félretesznek egy kisebb mennyiséget. A csavar pedig, hogy a megszokott chardonnay mellé most 30%-ban belép a furmint. Ezzel is nyomatékosítva, hogy a közös munka célja nem Champagne-t imitálni, hanem egyedit alkotni.

 
 
 

Első kortyra citrusok, zöldalma, energikus, átható és ásványos korty. Új színek a Sauska választékban. Ahogy haladunk a dosage-próbák között megint kiderül, minél kevesebb a cukor, annál többet látunk a képből. A cél eljutni oda, ahol ez a kép tűpontosra élesedik, közben a korty tartása és kereksége megmarad. Végül 3 g/l-nél állunk meg, ahol az összhatás száraz, és érzésre minden részlet a helyére került.

A júniusi degorzsálás, likőrözés és további 4 hónap érlelés után indulásra kész a birtok eddigi legkarakteresebb pezsgője.

A Blanc de Blancs kívül-belül kilóg a sorból. A címkén is közösen dolgoztunk, a forma eltérő, a szárazpapír tapintása pedig jól rímel a pezsgő stílusára.

  • Dűlők - Birsalmás, Medve
  • Fajták – chardonnay, furmint
  • Évjárat – 2018
  • Érlelés - 48 hónap
  • Degorzsálás - 2023. június 30.
  • Dosage – Extra Brut 3 g/l

Sauska – Blanc de Blancs

SAUSKA Blanc de Blancs Extra Brut (díszdobozban)

SAUSKABlanc de Blancs Extra Brut (díszdobozban)

12 500 Ft
Polci ár12 500 Ft
Klub ár
11 875 Ft

Listához adom