Emelkedett, részletgazdag, hófehér
Megérkezett a SAUSKA Blanc de Blancs
A nagy champagne házak választékának különutas darabja sokszor egy blanc de blancs. Formabontó, általában felülírja a házra jellemző karaktert, a signature cuvée-nél válogatottabb, a prestige pezsgőnél pedig sokszor izgalmasabb. Egy klasszikus blanc de blancs fiatalon feszes és elegáns, igazi atléta. Idővel plusz rétegek, gazdagság és utánozhatatlan briósos, magvas jegyek jönnek a képbe. Őshazája a Côte de Blancs (Champagne „legfehérebb” alrégiója) és szinte minden esetben egyetlen összetevője a chardonnay.
Most viszont az őshazától távol, a Sauska budafoki érlelőpincéjében jöttünk össze május utolsó napján. Körülöttünk a birtok kulcsfigurái, az alapító Sauska Krisztián, a pincemester Hanusz Ádám és a legendás chef de cave, Régis Camus Champagne-ból. Az asztalon a birtok hosszú nyakú palackjai, dosage-próbák gyülekeznek.

Azért jöttünk, hogy közösen finiseljük a pince legújabb pezsgőjét. „Immár 5 éve, hogy a Sauska csapattal dolgozom. Elsődleges célunk a Sauska pezsgők stílusának definiálása volt, ez a “signature”, a közös alap: semmi oxidatív jegy, nem használunk hordót, meghagyjuk az almasavat az alapborban. A spektrum érlelt, de feszes, aromatikus részében mozgunk.” – foglalja össze a Sauska sparkling alapjait Régis Camus
Emellett én nagyon szerettem volna már egy különleges tételen is dolgozni, ami a fejlődés záloga. – teszi hozzá.
A szóban forgó új cuvée egy blanc de blancs, a kezdetektől Régis szívügye, 2018 óta minden évjáratból félretesznek egy kisebb mennyiséget. A csavar pedig, hogy a megszokott chardonnay mellé most 30%-ban belép a furmint. Ezzel is nyomatékosítva, hogy a közös munka célja nem Champagne-t imitálni, hanem egyedit alkotni.

Első kortyra citrusok, zöldalma, energikus, átható és ásványos korty. Új színek a Sauska választékban. Ahogy haladunk a dosage-próbák között megint kiderül, minél kevesebb a cukor, annál többet látunk a képből. A cél eljutni oda, ahol ez a kép tűpontosra élesedik, közben a korty tartása és kereksége megmarad. Végül 3 g/l-nél állunk meg, ahol az összhatás száraz, és érzésre minden részlet a helyére került.
A júniusi degorzsálás, likőrözés és további 4 hónap érlelés után indulásra kész a birtok eddigi legkarakteresebb pezsgője.
A Blanc de Blancs kívül-belül kilóg a sorból. A címkén is közösen dolgoztunk, a forma eltérő, a szárazpapír tapintása pedig jól rímel a pezsgő stílusára.
- Dűlők - Birsalmás, Medve
- Fajták – chardonnay, furmint
- Évjárat – 2018
- Érlelés - 48 hónap
- Degorzsálás - 2023. június 30.
- Dosage – Extra Brut 3 g/l