Földi Bálint 2024
Indítjuk az új évjáratot a Szent György-hegy egyik legizgalmasabb birtokáról.

„Ma kezdtük el a szüretet, rekord korán. Eddig az aszály dacára elég jónak tűnik az évjárat. A 2021-es volt hasonló, azt nagyon szerettük. Sok cukor, magas sav, alacsony ph. Ráadásul amennyivel előbb fakadt idén, annyival jött előbbre a szüret. Betegség eső hiányában nincs, makk egészséges minden.” 2024. augusztus 23. Szent György-hegy.
A fenti sorokkal jelentkezett be nálunk Földi Bálint, akit egy tikkasztó nyári napon ismertünk meg 2020-ban. Igyekeztünk a nagy karimájú szalmakalapjára koncentrálni, követtük szemmel, ahogy a magyar vidék egyik legszebb hegyoldalán kapaszkodtunk fel, alattunk vulkanikus talaj, mellettünk öreg kéknyelű tőkék és ódon kőfalak. Azonnal megszerettük a borainak decens, elegáns vonalvezetését, és azt is, hogy az egyetlen változó a rendszerében, maga az évjárat. Szenvedéllyel mesél a kéknyelűről, aminek talán ő a legnagyobb pártfogója az országban.
Nála a birtokról nem, jóval inkább helyekről, szőlőskertekről szoktunk beszélgetni, amikről évről évre válogatja és házasítja az egyszerűen felépített választék fajtaborait. Aprólékos, precíz munka zajlik a háttérben, 2024-ben például 11 eltérő szüreti időponttal érkeztek be a szőlők, az összesen alig 2 hektáros területről. A pincében alapszabály a spontán erjedés, ami utánozhatatlan karaktert ad, nincs almasavbontás, mert az kell a feszességhez, hosszan és hidegen erjeszt, ami krémességet és finom éleket ad a borainak.


FÖLDI BÁLINTOlaszrizling 2024

FÖLDI BÁLINTRajnai Rizling 2024

FÖLDI BÁLINTVulkán 2024
