huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Földi Bálint - Szent György-hegy - Bortársaság magazin

Földi Bálint - Szent György-hegy

A nagypapám fontos személy az életemben, a kíváncsiságomat biztosan tőle örököltem. Az Iparművészetin a textiltanszék vezetője volt, élete során pedig összesen 8-9 gobleint készített. Ezekből összesen 4 darab maradt a család tulajdonában. Rögtön tudtam, hogy ezek adják majd a borok címkéit.

Földi Bálint tavaly augusztusban mutatta meg nekünk alig egy hektáros birtokát. Őt és a karcsú palackba töltött borait már futólag ismertük, viszont az idős kéknyelű parcellában beszélgetve lett teljes a kép. Ez a legfontosabb területe, innen indult 2012-ben, előtte viszont rengeteg helyen megfordult: volt pincemunkás Új-Zélandon, szüretelt a Gellavillánál és a Szent György-hegyen Nyári Ödönnel. Most pedig a Sabar birtok borászaként ismerik a legtöbben, mivel főállásban ott dolgozik. Saját címkéivel kevés helyen lehet találkozni, ezek nagy becsben tartott, kis szériás borok három fajtából, Bálint kiforrott stílusában elkészítve. A tavaly érkezett és rövid idő alatt elfogyott pár száz palack folytatása most érkezett, mutatjuk Bálint három borát a 2020-as évjáratból.

Párbajtőrvívónak készültem. Húsz éves koromig minden a sportról szólt. Aztán egyszer egy vasárnap délelőtt céltalanul kapcsolgattam a tévét, az egyik csatornán pedig egy Jimmy Hendrix frizurájú ember beszélt valamiről. Lekötött amit mondott, onnan már nem kapcsoltam tovább. Sőt, egyre jobban figyeltem. Az idősebb Figula Mihály beszélt. Túlzónak tűnhet, de szinte buddhai megvilágosodásként csapott belém: ha ez az ember borász, akkor én is az akarok lenni.– F.B.

Olaszrizling 2020
Két terület házasítása: egy közvetlenül a pince alatti, összesen 400 tőkével, mellette pedig a saját, Bálinttal egy idős 35 éves badacsonyörsi terület, összesen 1000 tőkével. Egészfürtös préselés, spontán erjedés tartályban és használt hordóban. Az olaszrizling citrusos világa, bontáskor kimért, levegőre viszont folyamatosan nyíló, egyre öblösebb szerkezet. Széles ízű korty, finoman ásványos zárás.

készült összesen: 1000 palack

A pincében egy ökölszabály van: mindent spontán erjesztünk. Ez azzal is jár, hogy kimondottan sokáig tart a folyamat, viszont annál komplexebb lesz a végeredmény. Ez a dolog szépsége. Ha van az embernek egy elképzelése milyen bort szeretne, úgy tudja végigkísérni az erjedést. – mondja Bálint.

Rajnai Rizling 2020
Az olaszrizlinghez hasonlóan ez is két terület házasítása, a pincéhez közeli 500 tőkés meredek dűlő és a hegy nyugati oldalán lévő Csendár-dűlőről. Keveset termő fiatal telepítések. Ennél a fajtánál (a stílusa miatt) Bálint csak tartályt használ erjedéstől, érlelésig. Nagy kedvencünk az évjáratból. Lendületes, szinte felpezsdül a szájban, nagyon hosszan tart, narancshéjas ízekkel, kevés maradékcukorral.

készült összesen: 400 palack

A rajnai rizlingnek örülök most a legjobban. A legnehezebb fajta a három közül, de meghálálta, hogy nem került idő előtt piacra. A félévnyi palackérlelés nagyon jót tett neki.

Kéknyelű 2020
A pince mögötti 400 tőkés saját szőlő adja az alapját, mellé még két kisebb területről válogatva, így is összesen egy hordónyi készült. Egészfürtös préselés után spontán erjedés használt öthektós hordóban, érlelés ugyanitt a palackozásig. Széles, élénk ízű nagy bor, igazi ritkaság. A korty kerek, minden részlete összhangban van, hosszan tart, finom melegséggel a zárásban. Remek bor, eredeti ízekkel.

készült összesen: 750 palack

A kéknyelű szívem csücske. Már a szakdolgozatom témáját is ez adta, így szólt a cím: A kéknyelű fajta komplex elemzése.

Listához adom