huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Földi Bálint – Szent György-hegy, Balaton - Bortársaság magazin

Földi Bálint – Szent György-hegy, Balaton

Harmadik éve dolgozunk Földi Bálint kristálytiszta Szent György-hegyi boraival. Ezer helyen megfordult, Új-Zélandtól a Badacsonyig volt borászok jobbkeze, mielőtt hazatért Tapolcára, ahonnan egész gyerekkorában a Szent György-hegyet látta az ablakból.

Itt indította el saját birtokát a Lengyel-kápolna mögötti 200 éves vincellérházzal és a hozzá tartozó meredek, idős telepítésű kéknyelűvel. Évről évre bővül, eldugott szőlőskerteket újít fel környékbeli dűlőkben, de összterülete még mindig kevesebb mint egy hektár, a pincében pedig egy ökölszabály van, minden spontán erjed.

Bálint új borai nem a tüzes és meleg Szent György-hegyi stílusról szólnak. Sokkal inkább visszafogott, finom jegyekre, eleganciára épülnek. Semmi rikító szín vagy harsány illat, csak nagyon precíz borkészítés, kiforrott stílusban, három eltérő fajtával és egy jó blenddel.

Harmadik éve dolgozunk Földi Bálint kristálytiszta Szent György-hegyi boraival. Ezer helyen megfordult, Új-Zélandtól a Badacsonyig volt borászok jobbkeze, mielőtt hazatért Tapolcára, ahonnan egész gyerekkorában a Szent György-hegyet látta az ablakból. Itt indította el saját birtokát a Lengyel-kápolna mögötti 200 éves vincellérházzal és a hozzá tartozó meredek, idős telepítésű kéknyelűvel. Évről évre bővül, eldugott szőlőskerteket újít fel környékbeli dűlőkben, de összterülete még mindig kevesebb mint egy hektár.

 
 
 

„Párbajtőrvívónak készültem. Húsz éves koromig minden a sportról szólt. Aztán egyszer egy vasárnap délelőtt céltalanul kapcsolgattam a tévét, az egyik csatornán pedig egy Jimmy Hendrix frizurájú ember beszélt valamiről. Lekötött, amit mondott, nem kapcsoltam tovább. Sőt, egyre jobban figyeltem. Az idősebb Figula Mihály beszélt. Szinte megvilágosodásként csapott belém: ha ez az ember borász, akkor én is az akarok lenni.

A szakmát alulról akartam elkezdeni megtanulni. Az Általános Vállalkozási Főiskola után a Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakmérnök képzésén végeztem, a diploma után pedig oda jelentkeztem, ahol pincemunkást kerestek. Egy rövid ideig (itt a szomszédban) Nyári Ödönnél is dolgoztam, akkor kezdtem el figyelni erre a területre. 2012-ben Új-Zélandon szüreteltem, a közel egynapos hazaútról éjszaka érkeztem meg Tapolcára, másnap reggel pedig itt álltam, hogy találkozzak az akkori tulajdonossal. Ez a terület, ahol állunk, nagyon jó a kéknyelűnek. A hajnali nap hamar besüti, a délutáni viszont korán lebukik a hegy mögé, nem melegíti sokáig. Egyébként már a szakdolgozatom témáját is ez adta, így szólt a cím: A kéknyelű fajta komplex elemzése. A kéknyelű a szívem csücske, a mustja pedig finomabb, mint bármelyik másé.

 
 
 

A nagypapám fontos személy az életemben, a kíváncsiságomat biztosan tőle örököltem. Az iparművészetin a textiltanszék vezetője volt, élete során pedig összesen 8-9 gobelint készített. Ezekből összesen 4 darab maradt a család tulajdonában. Rögtön tudtam, hogy ezek adják majd a borok címkéit.

Olaszrizling 2021
Tiszta, decens, virágporos, finoman gyümölcsös illat, a kortyban finom arányok, hosszú gyógynövényes utóíz. Több parcella házasítása, mind vulkanikus talajról. Egészfürtös préselés, spontán erjedés tartályban és használt hordóban. A megszokottnál nagyobb testű rizling az évjárat hatása, az alkohol is valamivel magasabb és a sav is élénkebb.

Rajnai Rizling 2021
Két terület, egy ábrahámhegyi és egy Szent György-hegyi házasítása ez a vibráló savú rajnai, amit évről évre csak tartályban erjeszt Bálint, hordóba egyik része sem került. Élénk és nagyon gazdag bor, az illatban narancshéjas, szőlős, a sűrű kortyban mandarinos jegyek.

Kéknyelű 2021
A pince mögötti 400 tőkés saját szőlő adja az alapját, mellé még két kisebb területről válogatva, így is összesen két hordónyi készült. Egészfürtös préselés után spontán erjedés használt hordókban, érlelés ugyanitt a palackozásig. Bálint két rizlingje mellett kóstolva a kéknyelű méginkább szól tartalomról, gazdagságról. A korty kerek, minden részlete összhangban van, hosszan tart, finoman poros szerkezettel a zárásban. Remek bor.

Vulkán 2021
Újdonság, az ismerős három fajtabor mellé a negyedik egy házasítás. Olasz és rajnai rizling fele-fele arányban, Szent György-hegyi szőlőkből. Érettebb, vaskosabb bor, szőlőhéjas ízek, oxidatív karakter, ásványos ízek. Nagy kedvenc.

500 palack készült.

 

Listához adom