Fot-li
¿Qué hora es?
Spanyolország, vasárnap délelőtt, odakint kellemes 25 fok. Már túl a reggeli kávén, de még éppen nem időben ahhoz, hogy ebédeljünk és megkezdődjön a szieszta.
La hora del Vermut, vagyis a vermutozás ideje. Egy ősrégi ceremónia, ami az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé válik. A mellé szinte kötelező tapas tálakban leggyakrabban olívabogyó, olajos magvak, patatas bravas.
Persze ez csak egy apropó, a vermutozás szabályai nem írnak elő szigorú órarendet, a lényeg, hogy örömünket leljük benne. Koradélután vagy vacsora előtt sem keltünk közfelháborodást, ha ezt rendeljük egy bárban. Sőt, inkább az ellenkezője – ¡Salud!
A karakter a gyógynövényeken múlik
Első saját beszerzésű vermutunk Reusból, a spanyol vermutok „fővárosából” érkezett, rögtön két változatban. Toni Omedes Alegre családja az 1910-es évek óta foglalkozik párlatokkal, borokkal és gyógynövényekkel, így a többgenerációs tudás adott volt, amikor 2016-ban életre hívta saját projektjét, ez a Fot-Li.
A vermut a jó házasításról, az arányok játékáról, a mélyen gyógynövényes és keserédes ízekről szól.
„Nekem a vermutokban az édesség mellett a keserűség és a korty krémessége legalább olyan fontos” – mondja Toni, aki a tradicionális recepteket elhagyva saját ízlése alapján házasít. Az alapborhoz kizárólag garnatxa blanca, vagy másnéven fehér grenache fajtát szüretelnek Tarragona feltörekvő borvidékéről, Montsantból és Penedésből, majd az érlelés használt tölgyfahordókban zajlik. A kulcs és az egyedi karakter azokon a gyógynövényeken múlik, amiket három héten át áztatnak a borban.
A legtisztább és legkeresetlenebb arcát önmagában mutatja meg az ital.
Jég, vermut és narancs héjából kipréselt parfümös olaj.
A klasszikus negroni és americano mellett long drinkként is ajánljuk, szódával, narancskeserűvel, sherryvel és persze jó sok jéggel.
Rojo:
Főleg fehér grenache, illetve egy kis viura és airen az alapborban. Három hétnyi héjon ázás, majd hosszú érlelés 15 éves tölgyfahordókban. 19-féle gyógynövényt használnak, közülük a legfontosabbak az ánizs, kardamom, babér, oregánó, zsálya és a narancshéj.
Maradékcukor: 40 g/l
Formula Antiga
A birtok érleltebb vermutja, a Formula Antiga esetén a mélyebb ízű alapborhoz 31-féle gyógynövényből válogatnak, itt már az izgalmasabb kakukkfű, a szerecsendió és az édesgyökér is szerepet kapnak. A tétel egy kis része 40 éves, napfénynek kitett bor, hogy magas oxidációt érjen el. Ez a presztízses módszer a Solera-rendszer néven ismert. Maradékcukor: 150 g/l