huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Fot-li - Bortársaság magazin

Fot-li

¿Qué hora es?

Spanyolország, vasárnap délelőtt, odakint kellemes 25 fok. Már túl a reggeli kávén, de még éppen nem időben ahhoz, hogy ebédeljünk és megkezdődjön a szieszta. 
La hora del Vermut, vagyis a vermutozás ideje. Egy ősrégi ceremónia, ami az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé válik. A mellé szinte kötelező tapas tálakban leggyakrabban olívabogyó, olajos magvak, patatas bravas.  

Persze ez csak egy apropó, a vermutozás szabályai nem írnak elő szigorú órarendet, a lényeg, hogy örömünket leljük benne. Koradélután vagy vacsora előtt sem keltünk közfelháborodást, ha ezt rendeljük egy bárban. Sőt, inkább az ellenkezője – ¡Salud!

 

A karakter a gyógynövényeken múlik

Első saját beszerzésű vermutunk Reusból, a spanyol vermutok „fővárosából” érkezett, rögtön két változatban. Toni Omedes Alegre családja az 1910-es évek óta foglalkozik párlatokkal, borokkal és gyógynövényekkel, így a többgenerációs tudás adott volt, amikor 2016-ban életre hívta saját projektjét, ez a Fot-Li.
A vermut a jó házasításról, az arányok játékáról, a mélyen gyógynövényes és keserédes ízekről szól.

„Nekem a vermutokban az édesség mellett a keserűség és a korty krémessége legalább olyan fontos” – mondja Toni, aki a tradicionális recepteket elhagyva saját ízlése alapján házasít. Az alapborhoz kizárólag garnatxa blanca, vagy másnéven fehér grenache fajtát szüretelnek Tarragona feltörekvő borvidékéről, Montsantból és Penedésből, majd az érlelés használt tölgyfahordókban zajlik. A kulcs és az egyedi karakter azokon a gyógynövényeken múlik, amiket három héten át áztatnak a borban.

 

A legtisztább és legkeresetlenebb arcát önmagában mutatja meg az ital.
Jég, vermut és narancs héjából kipréselt parfümös olaj. 

A klasszikus negroni és americano mellett long drinkként is ajánljuk, szódával, narancskeserűvel, sherryvel és persze jó sok jéggel.

Rojo:

Főleg fehér grenache, illetve egy kis viura és airen az alapborban. Három hétnyi héjon ázás, majd hosszú érlelés 15 éves tölgyfahordókban. 19-féle gyógynövényt használnak, közülük a legfontosabbak az ánizs, kardamom, babér, oregánó, zsálya és a narancshéj. 
Maradékcukor: 40 g/l

Formula Antiga

A birtok érleltebb vermutja, a Formula Antiga esetén a mélyebb ízű alapborhoz 31-féle gyógynövényből válogatnak, itt már az izgalmasabb kakukkfű, a szerecsendió és az édesgyökér is szerepet kapnak. A tétel egy kis része 40 éves, napfénynek kitett bor, hogy magas oxidációt érjen el. Ez a presztízses módszer a Solera-rendszer néven ismert. Maradékcukor: 150 g/l

FOT-LI Vermut Rojo

FOT-LIVermut Rojo

5 800 Ft
Polci ár5 800 Ft
Klub ár
5 510 Ft
FOT-LI Vermut Formula Antiga

FOT-LIVermut Formula Antiga

9 400 Ft
Polci ár9 400 Ft
Klub ár
8 930 Ft

Listához adom