Galipette Cidre
Minden, amit szeretünk a minőségi almaborban!
GALIPETTE Bretagne klasszikus almaborát, a “cidre"-t játssza újra kortársan, természetesen és kisüzemi stílusban. Csak olyan termelőkkel dolgoznak, akik 3-4 generáció óta gondozzák az almafákat Franciaország északnyugati részén.
A “cidre” nem csupán az almabor francia neve, hanem egy szigorú minősítés, amit a francia “Institut Français des Productions Cidricoles”, azaz a Francia Almabor Intézet adhat. Ennek feltétele, hogy csak francia almát használhatnak, és az almaborhoz soha nem adhatnak cukrot.
A Pur jus, vagyis koncentrátum helyett 100% almalé spontán erjesztve, természetes édességgel, alacsony alkohollal, minimális kéntartalommal.
A kispalack kézre áll, az ámbraszínű üveg passzol a mélysárga ciderhez, a habzás élénk, a buborékok finomak, az illat mellbevágó: sárga alma, vadvirág, szalma. A savai puhák, az íze sűrű, gazdag, mangós, citrusos. Pont annyira fanyar, hogy visszatérjünk még egy kortyra mielőtt letennénk a poharat.
Míg ételben az osztriga, a jó vaj és a még jobb sajt határozza meg Bretagne vidéket, addig gyümölcsben és borban az almát járatták csúcsra a helyi termelők. Az almafajtáikat is ciderre hangolták: apró szeműek, a héjuk tanninos, finoman rusztikus ízűek. A Galipette alapját is ezek a keserédes almák adják organikus gyümölcsösökből, környékbeli termelőktől. A télbe nyúló szüretet a pincénél darálás, áztatás, majd préselés követi. Az almalé tiszta karakterét spontán, lassú erjesztéssel követik le, majd a cider következő év tavaszán kerül palackba minimális hozzáadott kénnel.