Gourmet-sarok

Egy kollégánk szólt, van egy jó szakácskönyv, nézzük meg. A csapat nagy része imád főzni, jönnek-mennek a receptek, egyszer még a karácsonyi csomagolásunkra is felkerültek. Ez a könyv annyira megtetszett, hogy a végén vettünk is belőle párat. Tavasszal, nyáron a kertben, grillen, meg bor mellé, nem vegáknak egy szelet hússal.

Vajon párolt zöldspárga petrezselymes újkrumplival és vinaigrette mártással


Hozzávalók 2 személyre:
1 csokor zöldspárga
1/2 kg kis szemű újkrumpli (parázskrumpli)
 petrezselyem (vagy turbolya)
só, frissen őrölt bors
vaj
a mártáshoz 1 tk diós, magos mustár
2 tk frissen facsart citromlé
5 tk napraforgó olaj


„A krumplikat jó alaposan megmostam, szárazra töröltem, és a nagyobbakat kettévágtam. Vajon addig pirítottam őket, míg meg nem puhult a belsejük, és szépen meg nem sültek kívül. Aztán rádobtam a megmosott, és apróra vágott petrezselymet, és még néhány percig sütöttem őket. A spárga alját elkezdtem 1 centinként levagdosni, egészen addig, míg már nem éreztem a fás részt. A feje alatt kb. 1 cm-ig vékonyan meghámoztam. Egy serpenyőben vajat hevítettem, rádobtam a spárgákat, megsóztam, és először nagy, majd kis lángon néhány percig pároltam őket. A mártás: a mustárhoz hozzáfacsartam a citrom levét, hozzáöntöttem az olajat, és addig kevertem, míg nem homogenizálódott. Tálalásnál a spárgára locsoltam a vinaigrette mártásból.”
Bede Anna