huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Grower champagne II. - Bortársaság magazin

Grower champagne II.

Tavaly októberben mutattuk be először a Champagne nagy márkái mögött működő eleven borvidéket, családi pincéket, growereket. Majd hoztunk is a Béreche testvérek és Fabrice Pouillon pezsgőiből, amiknek a kis palackszámok ellenére nagy sikere volt.

Ahogy ezek a termelők a borvidéken is megférnek a nagy házak mellett, úgy a champagne választékunkban is könnyen megtalálták helyüket. Hogy tovább tanuljunk, a kiadvány megjelenésével egy időben ismét Champagne-ba indultunk, ahonnan többek között két fiatal borászat pezsgőivel tértünk vissza. Róluk írunk most.

Clément, Raphaël testvérével közösen, édesapjától örökölt 14 hektár szőlőt a falu határában. A svájci és ausztrál gyakorlatok, illetve egy Thibault Liger-nél töltött szüret után tért vissza a borvidékre, az első saját évjárata pedig a 2014-es volt. A családi területek feléről, hét hektárról szüretel, aminek 70%-án pinot noir, a többin pedig chardonnay mellett, a borvidéken ritkán telepített pinot blanc terem. Az évi 13 ezer palack pezsgőhöz a teljes terület kis részéről, néhány parcelláról válogatnak, a termés nagy részét pedig nagyobb házaknak adják át. A szőlő organikus művelését biodinamikus preparátumokkal és házi teákkal egészítik ki, a dűlőkben méhészkednek és állatokat tartanak. A természetközeli szőlészkedést a pincében precíz és kontrollált borkészítés váltja. A világos, föld feletti feldolgozóban a coquard présekről csak az első frakció, a cuvée kerül a hűtött tartályokba, ahol szelektált helyi élesztővel indul az erjedés.

Clément érzékeny borász. Leginkább csendben és természetes fényben szeret dolgozni. Rajong a savakért és a tiszta ízekért. Intenzív, filigrán és elegáns borokat készít, visszafogott habzással, kevés érett jeggyel, több primőr gyümölccsel.

Listához adom