huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Györgykovács 2021 - Bortársaság magazin

Györgykovács 2021

Egyidősek vagyunk Imre birtokával, 30 évjáratát kísértük végig. Választékunk legkisebb borászata bevált módszerekkel, helyismerettel, finomhangolással, három fajtával, alig fél hektár szőlővel.

Páratlan év, a szőlő megint rendes volt hozzám.

-mondja Imre a szenzációs 21-es borairól. 

Az utóbbi idők egyik nagy élménye volt az indulás előtt higgadtan végig kóstolni őket. Kevésbé tüzesek, mégis nagyon somlóiak. Lédús, élénk savú, kristálytiszta és nagyívű borok.  

2021-ben lassabb volt az érés, volt ideje zamatosodni a szőlőnek.

Olaszrizling  –  0,18 hektár / 1530 palack

Tramini  –  0,16 hektár / 930 palack

Sárgamuskotály  –  0,04 hektár / 240 palack 

 

„Általában egy hordónyit szüretelünk egyszerre. Van egy kis olasz bogyózóm. Igyekszem úgy használni, hogy a kocsány ne sérüljön, a bogyó pedig alig roppanjon meg. Nem áztatok sokat, maximum 2-3 órát, addig, amíg a teljes mennyiséget lebogyózzuk.  

A kádból vödörrel merjük fel a kézi présbe. A préselés sokáig tart. Nem lehet erőltetni, mert akkor a törkölyben kialakult csatornák – ahol csorog a must –, eltömődnek. Viszont arra is figyelünk, hogy állandóan folyjon. Ülünk a prés mellett és ráhúzunk egy keveset, ha kell. Általában este 7-8 fele jön a lazítóprogram. Szétszedem a prést, Gyöngyi elmossa a kosarat, én a prés többi részét.  

Akkor visszatesszük a törkölyt és óvatosan tovább préselünk. Van, hogy ledőlök közben, mert éjszakába nyúlik. A friss mustot 8-10 órán át ülepítjük. Fontos, hogy ne legyen túl tiszta, ne ülepedjen le az összes élesztő, mert azok kellenek a spontán erjedéshez. A hordóba pedig nem szivattyúval, (mert azt sosem tudnám rendesen elmosni) hanem vödörrel merjük át. Onnan nem nyúlunk hozzá egy darabig.  

A spontán erjedés után teletöltjük a hordókat, egyszer fejtünk decemberben, egyszer pedig tavasszal, a palackozás pedig általában július végére esik. Nekem akkor van lezárva az év.”

Györgykovács Imre 

2021

GYÖRGYKOVÁCS Nagy-Somlói Olaszrizling 2021

GYÖRGYKOVÁCSNagy-Somlói Olaszrizling 2021

7 700 Ft
Polci ár7 700 Ft
Klub ár
7 315 Ft

Listához adom