huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Györgykovács Imre 28. évjárata a Somlón - Bortársaság magazin

Györgykovács Imre 28. évjárata a Somlón

Választékunk legkisebb birtoka, az egyik legnagyobb múltú együttműködéssel.

Imre közel 30 évjáratát kísértük végig, közben a borászati gondolat és a hozzáállás nem változott, csak a birtokméret. Bevált módszerek, helyismeret, finomhangolás a végletekig. Kézzel végzett lassú munka három fajtával, összesen alig fél hektáron. Itt tényleg minden tőkét ismernek.

Györgykovács Imre
Györgykovács Imre

A 2019-es évjárat a Somlótól megszokottnál kerekebb ízű, most inkább a gyümölcs, mint az ásvány van előtérben. Persze így is karakán és időtálló borok lesznek, összetéveszthetetlen stílusban. 
Imre mesélt róluk bővebben:

Azóta már két szüret is lezajlott. Visszagondolva milyen volt a 2019-es?

Mivel páratlan év, 2019 is nagyon jó volt itt a hegyen, szinte mindenkinek. Ez jött ki nekem az elmúlt 40 évben amióta figyelem: a páratlan évek mindig jobbak, emiatt félek is a páros évektől.

A nyári melegek miatt kicsivel előbb kellett szüretelni: a traminit szeptember 15-én, az olaszrizlinget szeptember 23-án szedtük, a sárgamuskotályt pedig két nappal később. Ezt azért mondom, mert nálam csak a szüreti időpontok változnak, semmi más.Egy változás mégis van: mióta kevesebb a szőlőnk és összesen három fajtánk maradt, megcsinálom azt, hogy többször válogatom a fürtöket, hogy ne érjenek egymáshoz. 

Érzem, hogy mi az a mennyiség, amit még ki tud nevelni a szőlő. Néha túl jó hozzám, de mindig mondom, hogy ne teremjen annyit, mert nem a mennyiségért csinálom.

Milyenek most a borok?

Markánsabbak a 2017-2018-as évekhez képest és erősebb bennük a gyümölcs. Virgonc borok, szépen jön belőlük minden, frissnek tűnnek, jó kóstolni őket. Ha félbemaradna egy palack, másnap még gazdagabb.Kóstoláskor az olaszrizlinggel szoktuk kezdeni, a traminit hagyom másodiknak és mivel a sárgamuskotály savai magasabbak majdnem egy egésszel, ezt hagyom a végére.

Olaszrizling

  • Kerek, érett, egyensúlyos
  • 0,18 hektár
  • 1260 palack

Tramini

  • A három közül a legkönnyebb. Puhább savú és kedves
  • 0,16 hektár
  • 1260 palack

Sárgamuskotály

  • Lédús, energikus, hosszú ízű, élénk savú
  • 0,04 hektár
  • 480 palack

Listához adom