huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Harmadik ötéves terv – Káli Kövek - Bortársaság magazin

Harmadik ötéves terv – Káli Kövek

Nem vagyunk olyan ünneplős emberek, de tíz év talán már elég nagy idő ahhoz, hogy megálljunk egy pillanatra és végig gondoljuk, honnan indultunk, hová jutottunk és ami a legfontosabb: hová tartunk ezután. Az elejétől a határokat feszegettük, mostanra elértük a képességeink felső határát.

Már, ami a kis pincénk kapacitását illeti. Mennyiségben már biztosan nem tudunk növekedni, minőségben még biztos, hogy igen.

 

Saját

A legfontosabb a termőhelyiség, a talajok színessége. Ezért keresem évek óta a legszebb területeket, falvakat és az oda legjobban illő szőlőfajtákat a környéken. Tíz termőhely, húsz kistermelő szőlője, no meg a saját, ami 3 hektárról hétre növekedett. A következő ötéves tervünk, hogy szépen, fokozatosan közeledünk a Káli-medencéhez. Próbáljuk a szőlőt egyre inkább saját területről összeválogatni, lehetőleg innen, a Fekete-hegyről. Az is felmerült, hogy ide költözik a pince is: így a szőlő még kevesebbet utazik majd a kis ládákban. Telepítünk, csak bioban védekezünk, organikusan termelünk, ha csak lehet, nem avatkozunk be a folyamatokba. 

Stabil

Mondják, hogy az utánunk következő generáció nem szívesen végez fizikai munkát. Nekünk akkor szerencsénk van: stabilan mellettem van három, korombeli fiatalember, velük folyik a műhelymunka, az alkotás. Közben folyamatosan csatlakozik a csapathoz 4-5 olyan dolgos, szorgos fiatal, akik általában egy szezont töltenek velünk, vagy olykor itt is ragadnak.

Kék

A következő ötéves tervben új fajták is teret kapnak majd. Maradunk „fehérboros pince”, de ahogy az időjárás változik, a saját, déli fekvéseinken egyre nagyobb szerepet kap majd a kékszőlő. Régen is fele-fele volt errefelé az arány.

Ten

Szóval, hogy tíz évesek vagyunk. Egyszerű név, ha tíz éves, akkor ten. De messze nem csak erről van szó. Egy fontos bor, egy méltó bor, egy egyedi bor kellett az ünnepre. A név sem valami marketing ötlet. Belülről jött, őszinte. Az Is-ten, vagy régies nevén ős-ten gondolata volt a fejemben, annak belátása részemről, hogy van egy magasabb rendű alkotó erő, aminek ez lehet a megfogalmazása. Ha sokat vagy a természetben, nem lehet nem észrevenni, hogy egy tökéletesen kitalált rendszerben élünk. És ha ehhez van belül egy tudatosság, egy hit és egy cél, akkor a helyeden vagy, és talán boldog tudsz lenni ebben az életedben is. 2009-ben alakult a pince, 2008-ból született az első Káli Kövek bor, ezért itt volt az ideje, hogy egy ’18-as borral ’19-ben ünnepeljünk. Csendesen. A bokor művelésű bio olaszrizling, az ásványos fekete-hegyi furmint és az akáchordóban érlelt somlói juhfark és a hárs. Hosszú, köves, izgalmas, harmonikus.

Falubor

A legjobb területek adják a faluborokat. Jellemzően vulkanikus talajon, idős tőkékről válogatva. Általános szabályok vannak, és persze kivételek, amilyen a tartályos zánkai rajnaink. Alapesetben nincs préselés, csak a színmustot használjuk fel, ami hordóba kerül, ahol hagyjuk spontán erjedni. Ez általában több hónapig eltart, akkor sem esünk pánikba, ha pár gramm maradékcukor is megmarad a végén. Az alkohol-sav-cukor egyensúly az, amit keresünk. Ha pedig már nem erjed tovább, akkor fejtés helyett inkább teletöltjük a hordót, és addig hagyjuk pihenni, amíg magától le nem tisztul. Akkor fejtünk, majd visszakerül hordóba egészen tavaszig.

Listához adom