huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Három hordó - Bortársaság magazin

Három hordó

A Lajvér és a Bortársaság közös házasítása.

Lajvér Borbisztró és borhotel
Lajvér Borbisztró és borhotel

A jól ismert „bordó blend”, vagyis három klasszikus fajta – a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot – házasításának kerestük a megnyerő, arányos, könnyű ivású és modern változatát. A Lajvér-birtok hordói között kóstolva villantak fel először ennek a képnek a részletei.

27 hektár, 4 tábla, 31 terasz

Az észak-déli irányba húzódó, löszös talajáról, vörösboros hagyományairól és meredek szurdokairól ismert Szekszárdi borvidék csendes kiszögelése Szálka, itt folyik a névadó Lajvér-patak, a medret lekövetve pedig a borvidék egyik legmodernebb birtoka húzódik. A szőlők elrendezése látványos és a borvidéken egyedülálló: a 27 hektáros terület összesen 4 táblára és 31 teraszra oszlik. Az egyes teraszok közti párméteres lépcső igazi határvonal, ami ezeket a pársoros parcellákat külön-külön karakterű termőhellyé alakítja. A patakhoz közel eső részek talaja tápanyagban és vízben, levegője pedig párában gazdag, felfelé lépkedve a termőréteg egyre vékonyabbá, a levegő pedig egyre melegebbé válik, ezeken a teraszokon a tőkék már jóval kevesebb és koncentráltabb gyümölcsöt teremnek. Itt, a teraszok alatt fut a birtok föld alatti feldolgozója, ahol mindent a gravitációs borkészítés köré terveztek. 

Hordóminták között

2020 novemberében jártunk először a birtokon, Schlotter András, a birtokigazgató vezetett körbe minket. Bejárva a szőlőket, kóstolva a borokat és megismerve a mögöttük álló szakmai stábot (Heppenheimer Ildikó és Vida Rebeka borász, Nagy Attila szőlész) hamar felmerült bennünk egy közös bor gondolata. A 2020-as évjárat pedig jól sült el, már a friss borokban tiszta, kifejező és jó ízeket találtunk. Az első találkozás után másfél évvel, 2022 tavaszán szűretlen hordóminták között kóstolva dőlt el, pontosan melyik terület, melyik fajta és milyen házasítási arány mentén áll majd össze a közös borunk.

Három hordó, egyenlő arányban

A7 – merlot // B8 – cabernet sauvignon // C5 – cabernet franc – A három parcellában közös, hogy mindegyik a feldolgozó közvetlen közelében, a birtok legmagasabb pontján terül el. Jellemzően ezekben a sorokban terem a legkevesebb, de legtartalmasabb szőlő. A válogatott, kézzel szüretelt gyümölcs ládákban érkezik a feldolgozó legfelső szintjére. Itt az ép fürtök egy rácsos rázóasztalon haladnak végig, ahol a legtöbb idegen anyagot, rovarokat, szőlőleveleket és sérült bogyókat lerázzák róluk. Közben tovább zajlik a kézi válogatás. Innen a fürtök gravitációs úton esnek a bogyózóba, onnan pedig a finoman megtört szőlőszemek a tartályokba, ahol az erjedést tizedfokra pontosan beállított hőmérsékleten viszik végig. A kierjedt és letisztult bort ismét gravitációval engedik le a legalsó szinten lévő hordós érlelőbe, ahol az alapborok másfél évet töltenek használt 500 literes magyar hordókban. Végül a három teraszról, a három fajtaborból egy-egy hordót jelöltünk meg, és egyenlő arányban házasítottuk őket. A végleges házasítás rövid tartályos érlelés után közvetlenül a birtokon került palackba 2022 júliusában.

 
 
 

Tíz hónapig tartó palackérlelést megérte kivárni, a bor így készült el igazán, most van a legjobb formában. A klasszikus bordói jegyek, a sötét gyümölcsök, a finom hordó és a déli melegség mind benne vannak. Megnyerő, könnyű ivású, ismerős és találó. Pont ezt kerestük.

A most induló első évjáratból összesen 2000 palack készült.

 

Listához adom