huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Hidden treasures - Bortársaság magazin

Hidden treasures

Borok határok nélkül

Roland Velich nevéhez sok legenda kapcsolódik, ahogy az ikonikus borászokhoz általában. Ami biztosan tudható, hogy Burgenlandban nőtt fel, volt síoktató és krupié is, a családi birtokon testvérével közösen már akkor chardonnay-t készítettek, amikor még senki más a borvidéken, majd éles váltás után megalapította saját kékfrankos alapú birtokát, a Moric-ot. Megosztó és megkerülhetetlen karaktere az osztrák és újabban a magyar bornak is, mivel pár évjárat óta futó új projektje a Hidden Treasures. Velich országhatároktól függetlenül a Pannon-régió legnagyobb múltú borvidékeiről válogat, így Tokaj mellett a Somló és a Csobánc is megjelent már a szűk körben.

A borok értelmi szerzője Roland, szürettől az érlelésig gazdája az adott borász, házasításkor pedig hosszú kóstolás és a két szereplő közös nevezője, ami meghatározza a végeredményt.

A Hidden Treasures címke ritka vad a hazai polcokon. Roland kapcsolatrendszere séfekből, sommelierekből, borászokból és borkereskedőkből álló sűrű szövet, amin keresztül ezek a palackok hamar megtalálják helyüket a világ 30-40 országának meghatározó éttermeiben. Mi most mégis, szinte a hecc kedvéért választottunk kettőt az export piacra szánt választékból egy rövid megjelenés erejéig, a borokról és a mögöttük húzódó együttműködésről pedig Roland Velich és a két borász mesél.

„A hely, ami a miénk, úgy fantasztikus, ahogy van. A Hidden Treasures alapgondolata ezt megmutatni. Mert máig is sokan nem bíznak az adottságokban, az itteni fajtákban és gyakran önmagukban. Ez köszönhető annak, hogy a régió sokáig magától idegen borstílusokat próbált másolni, hogy a magától ugyancsak idegen igényeket kielégítse. A bordói és toszkán stílusú nagy vörösök, a testes merlot és az édes borok nagy része is ide tartozik szerintem. Mind olyan, amire igazán nincs szükségünk, mert egyik sem rólunk szól. Az ilyen boroknál a fordításban elvész az identitás.
Az gondolom, most eljött az idő, hogy visszanézzünk. Megtudjuk honnan is jöttünk. A projekt célja, hogy változtasson a megszokott nyelvezeten, új narratívát adjon a régió borkultúrájának. Annak a borkultúrának, ami szerencsére nem ismeri a határokat és közös az egész Pannon-régióban.
Az összefogás mindegyik borában az adott helyé a főszerep és nem a borászaté vagy az enyém. Csak olyanokkal kezdek, akik természetükből fakadóan megértik, hogy a hely identitását az egyéni stílus fölé kell helyezni.”

BALATON

Philipp Oser

Rolanddal a barátságunk közel 20 évre tekint vissza. 2002 környékén sok időt töltöttünk együtt, akkor kerültek palackba az első Moric évjáratok. Sokat jártunk össze, és őszintén mondhatom, rengeteget profitáltam a meglátásaiból, javaslataiból. Már akkor egyetértettünk abban, hogy a Csobánc egyedülálló hely és világszínvonalú rizlinget lehet itt készíteni. Ő is rajongott értük. Aztán egy darabig más irányt vett az életünk, kevesebb idő jutott arra, hogy borról beszélgessünk, de azt gondolom, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy megtaláljuk a saját utunkat.

„Rolanddal a barátságunk közel 20 évre tekint vissza. 2002 környékén sok időt töltöttünk együtt, akkor kerültek palackba az első Moric évjáratok. Sokat jártunk össze, és őszintén mondhatom, rengeteget profitáltam a meglátásaiból, javaslataiból. Már akkor egyetértettünk abban, hogy a Csobánc egyedülálló hely és világszínvonalú rizlinget lehet itt készíteni. Ő is rajongott értük. Aztán egy darabig más irányt vett az életünk, kevesebb idő jutott arra, hogy borról beszélgessünk, de azt gondolom, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy megtaláljuk a saját utunkat.

2015-ben mesélt először a Hidden Treasures-ről. Rövid idő alatt komolyra fordult a dolog, és már az elején meghatároztuk, hogy a rizlingnek mindenképp fontos szerepe lesz benne, mivel nagyon jó eszköz arra, hogy visszaadja a helyet. A házasítás Pannon vénája pedig a furmint. Nincs még egy ilyen házasítás. Az elején sokakat meg is leptünk vele, de mindig úgy gondolom, hogy a folyamat eredőjére kell koncentrálni és nem a kiindulási állapotra: a legjobb hordókból házasítjuk, recept nélkül, általában a két fajta egyenlő arányával. Hosszú folyamat, a 2019-es évjárat összeállítását pont a múlt héten fejeztük be itt a pincénél, Rolanddal együtt.”

BREITENBRUNN

Lichtenberger & González

A Hidden Treasures sorozat hat borából négy kékfrankos. Fiatal borászok idős tőkéiről válogatott faluborok ezek, a négyből pedig a Lichtenberger – González párosét szerettük a legjobban. Martin és Adriana kaliforniai gyakorlatuk alatt ismerték meg egymást, 2009-óta pedig közösen vezetik a burgenlandi családi pincét 60-70 éves kékfrankos telepítésekkel, ésszerű, természetes és helyközpontú hozzáállással. Tiszta kékfrankos a Lajta és Fertő-tó közti meszes és melegebb szőlőkből. Szinte mediterrán hangulatú, meleg és fűszeres illattal, kortyban jó sűrűséggel, élénk savérzettel. Öreg tőkék, hosszú spontán erjedés, használt hordók, kevés kénhasználat és semmi más.

„Egy hordóval és 300 palack borral kezdtük 2009-ben. Azóta sok idős területhez jutottunk hozzá, köztük 60-70 éves idős telepítésekkel. Rolanddal pár éve találkoztunk először, az együttműködés ötletével pedig tavaly keresett meg minket. Karakteres helyekről, fiatal borászokkal akart együtt dolgozni, a mi szőlőink nagy része pedig Breitenbrunn-ban van közel a tóhoz, melegebb fekvésben, meszes talajjal.
A Hidden Treasures a legfontosabb területeink házasítása, borászati szempontból a lehető legegyszerűbben elkészítve. Családi pince vagyunk, tényleg mi dolgozunk a borral a pincében. Erjesztéskor is fontosnak tartom érezni a törkölykalapot és az erjedő közeg állagát. Ez alapján tudom, hogy mikortól nem kell mozgatnunk és belenyúlnunk, mivel igyekszünk a rövid áztatásra és kevés mozgatásra. Erjedés után egy évig seprőn hagyjuk. A paraméterek alapján a borunk megfelel a legszigorúbb natúrbor elveknek is, viszont nem ez határoz meg minket. Valószínűleg akkor is pont ugyanígy dolgoznánk, ha a világ nem erre tartana.”

Olasz-furmint:

Ritka házasítás a Csobáncról, a két fajta egyenlő arányával, a pincétől megszokott módon elkészítve: organikus művelés, kézi szüret, gravitációs feldolgozás, spontán erjedés a legjobb hordókban.
Virág, ázott kő, zöldfűszer, füst és savanyú-édes egyensúly.

Kékfrankos:

Tiszta kékfrankos, a Lajta és a Fertő-tó közti meszes és melegebb szőlőkből, vastagabb korttyal és mélyebb fűszerekkel. Fiatal borász, modern bor, régimódi borkészítéssel.

 

Listához adom