huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Ifj. Heimann Zoltán // Heimann & Fiai - Szekszárd - Bortársaság magazin

Ifj. Heimann Zoltán // Heimann & Fiai - Szekszárd

Tavaly tavasszal mutattuk először Ifj. Heimann Zoltán szekszárdi kékfrankosait (és kadarkáit), most pedig itt az új évjárat. Három dűlős kékfrankos érkezett 2019-ből, amikről már nagy rutinnal mesélt Zoli.

Az új márka és a velejáró „zajos erjedés” után a legfontosabb részletek már a helyükre kerültek, a dűlők többsége organikus átállás alatt van, mostantól tényleg a lényegre kell csak figyelni: a hangsúly a dűlőnként eltérő gyümölcsön van. Éppen ezért, hogy a különbségeket tisztán lássuk, a három bornál a metodika szinte teljesen megegyező. A különböző szüreti napokat leszámítva, a pincében már megszokott mozdulatok következnek: spontán erjedés, egész fürtök, fa kád, nagyhordó, palackozás kevés hozzáadott kénnel, kevés beavatkozással.

 

A 2019-es egy klasszikus szekszárdi évjárat. Nagyon gyümölcsös, könnyen szerethető és telt borok markáns savval, tanninnal. Habzsi-dőzsi, ez a jó megfogalmazás. Ezen túl mutatnak egy olyan tiszta, friss vibrálást, amit mi a Heimann & Fiai kékfrankosok védjegyének érzünk. Még most is vannak mustos jegyek a borokban. Frissek, virgoncak, és ez nekem nagyon tetszik.– H.Z.

Bati Kereszt Kékfrankos 2019

A Heimann család egybefüggő monopol dűlője a hegygerincen, a borvidék legmagasabb pontján, 286 méteren. Erdővel határolt, védett északi fekvés organikus átállás alatt. Itt a kékfrankos általában 2-3 hét késésben van, hosszabb az érés, innen jön a törékeny, ibolyás karakter. Erjedés spontán, egész fürtökkel fakádban, majd érlelés használt ászokhordókban nyolc hónapon át. Palackozva helyben, derítés és szűrés nélkül, 2020. augusztusában.

Baranya-völgy Kékfrankos 2020

Napos, szeles és nyitott völgy, kilátással az Alföldre. Több parcella házasítása, közel 11 éves tőkékkel, löszös, mészköves talajon. A délkeleti fekvés miatt itt kifejezetten korán érik a szőlő és stabil, tartalmas bort ad. Szüret szeptember 24-25 között, majd erjedés spontán, fakádban, egész fürtökkel, finom körfejtéssel. Érlelés nyolc hónapon át, a pince bejáratott 10 hektós magyar hordóiban. Palackozva helyben, derítés nélkül, enyhe szűréssel, 2020. augusztusában.

„Most októberben tartottuk a borok évjáratbemutatóját a birtokon és mivel az idő is engedte összejött, ami a nagy vágyam volt. A Bati Kereszttől, a Szarvas-szurdikon át elsétáltunk a Baranya-völgyig. Megmutattuk a dűlőket és közben kóstoltuk a borokat, kijött a különböző karakter, hogy a Bati-kereszt egy védett hely, míg a Baranya-völgy nyitott, szeles, ott folyamatosan jön be az Alföldről érkező meleg.” – H.Z.
 

Szívem Kékfrankos 2019

A Baranya-völgyi kékfrankos öreg tőkés parcellája. 1969-es telepítés, 50 éves szőlő, mélyen futó gyökerekkel a löszös talajban. Hiába a meleg dűlő, a délkeleti tájolás, az itt termett bogyók már korai érésben is koncentrált, gazdag ízeket hoznak. „Zongorázni lehet a különbséget a fiatalabb ültetvények terméséhez képest. Mély és nagy formátumú.” – mondja Zoli. Szüret szeptember 23-án, majd spontán erjedés egész fürtökkel, fakádban. Préselés után nyolc hónap érlelés tíz hektós magyar hordóban, majd palackozás helyben, derítés és szűrés nélkül, 2020. augusztusában.

„Összességében az új évjárat csak megerősített ebben az egészben. Magabiztosak vagyunk és üdítő dolog, hogy itt tényleg csak a két fajtáról és a dűlős különbségekről beszélünk, nem másról.” – H.Z.

Heimann & Fiai kékfrankosok

HEIMANN & FIAI Szívem Kékfrankos 2019

HEIMANN & FIAISzívem Kékfrankos 2019

11 200 Ft
Polci ár11 200 Ft
Klub ár
10 640 Ft

Listához adom