huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Ifj. Márkvárt János - Bortársaság magazin

Ifj. Márkvárt János

Sauli Kadarka 2022 és Kadarka 2023

Ott tartottunk szeptember végén, hogy indul a Sauli Kadarka, amin annyit dolgoztunk mi is és még többet ifj. Márkvárt János, szekszárdi borász. Ez volt az első évjárat, amivel egy korábbról nem ismert kadarkastílus jött létre, ami az öreg tőkéken, a természetes módszereken és a kiváráson alapul. A közel 100 éves tőkék, a spontán erjedés és a hordós érlelés hármasa bevált. Az 1300 palack Sauli Kadarka hetek alatt fogyott el a polcokról. Most folytatjuk, indul az új évjárat, ami egy arasznyival talán még jobban sikerült.

SAULI KADARKA 2022
Későbbi szüret, rövidebb áztatás, bejáratott hordók és az évjárat stílusa.

Árnyalatokról van szó, mégis érezhető és látható a különbség: a 2021-es színe olyan volt, mintha gránátalmából facsarták volna, most pedig eggyel mélyebb és ködösebb a megjelenés. Az új évjárat illatban intenzívebb és szerkezetben kerekebb, lédúsabb a korábbinál. A finom fából kevesebbet (másodtöltésű hordó), a tiszta gyümölcsökből, a cseresznyéből többet érezni. A két évjáratot az utánozhatatlan narancshéjas, sárgabarackos illat köti össze, ami a Sauli sajátja.

Kevesebb mint fél hektáron, közel 100 éves kadarka-gyalogtőkék, alma és körtefák közé telepítve. Ez a Sauli, az összes Márkvárt terület közül a legidősebb. Nagy érték, amit szenvedéllyel és sok szőlőben eltöltött órával lehet fenntartani. Janival 2021-ben megállapodtunk, a terméséből nem egynyári kadarkát készít, hanem visszanyúl a lassú borkészítés bevett technikáihoz. Az organikusan művelt szőlő kézi szüret után nyitott kádban erjedt spontán, majd két 500 literes magyar hordóban érett a következő szüretig. Szűretlen palackozás, 2023. november.

1300 palack készült.

KADARKA 2023 
Összevártuk a két kadarkát. Míg a Sauli vérbeli „fine wine”, addig a birtok klasszikus kadarkája ugyanebben a szellemben, de jóval inkább a frissességre, a primőr ízekre hangolva készült. Házasítás a Jobbremete idős és a Gyűszű-völgy fiatal tőkéiről. Organikus művelésű szőlő került a ládákba, majd a pincénél bogyózás és tartályos erjedés következett. Végül hordós érlelés nélkül, eredeti formában, szűretlenül került palackba. Így tartotta meg ugyanazt az élénk, szárított virágos, meggybefőttes illatát, amiről vakon felismerte egyik kollégánk.
3000 palack készült.

Az arányokat tekintve ifj. Márkvárt János az egyik legelszántabb kadarkatermelő Szekszárdon: míg a borvidék 2100 hektárjából összesen 100 hektáron terem a fajta, addig nála az 5 hektáron minden második tőke kadarka.

IFJ. MÁRKVÁRT JÁNOS Kadarka 2023

IFJ. MÁRKVÁRT JÁNOSKadarka 2023

3 950 Ft
Polci ár3 950 Ft
Klub ár
3 753 Ft
IFJ. MÁRKVÁRT JÁNOS Sauli Kadarka 2022

IFJ. MÁRKVÁRT JÁNOSSauli Kadarka 2022

9 800 Ft
Polci ár9 800 Ft
Klub ár
9 310 Ft

Listához adom