ifj. Márkvárt - Sauli Kadarka 2023
„Fajtát választani bátorság, mert az eltelepített szőlő egy életre szól.” – mondja ifj. Márkvárt Jani

„Fajtát választani bátorság, mert az eltelepített szőlő egy életre szól.” – mondja ifj. Márkvárt Jani, akinek fő fajtája a kadarka, ami a melegedő évjáratokkal és az organikus műveléssel egyre csak jobb arcát mutatja Szekszárdon. „Most már kockáztathatok, megvannak az alapok, saját traktorom van, organikusan művelek és minden második tőkém kadarka.” – tette hozzá. Mind közül pedig a legfontosabb egy 0,41 hektáros kert, alma- és körtefákkal tűzdelt, közel 100 éves telepítés a borvidék északi végében. Ez a Sauli, aminek akkor még szokatlanul csengő nevét 2021-ben tanultuk meg, most viszont már referenciapontként használjuk.

A Sauli már nemcsak egy kevesek által látott Márkvárt-parcella neve, hanem egy keresett és sikeres dűlős boré is, ami a pár hektáros családi birtok ismertségét a magasba emelte és egyben új kadarkastílust teremtett Szekszárdon. Az öreg tőkék, a természetes módszerek, a spontán erjedés és a türelmes érlelés együttese bevált, és most itt a harmadik évjárat, amiről ebben a hírlevélben mesélünk először.
Mivel az utóbbi két évjárat szinte hetek alatt fogyott el, idén elsőbbséget élveznek azok, akik a birtok borainak visszatérő vásárlói. Az alábbi linken keresztül és a hírlevélre hivatkozva a boltjainkban is bevezető áron érhető el a Sauli Kadarka 2023-as évjárata.
SAULI
„Annyit biztosan tudok a területről, hogy a második világháborúban már itták a borát.” – mondja Jani, ahogy sétálunk a göcsörtös gyalogtőkék között. Műholdképről nézve (46.364897, 18.688872) is tisztán látszik, hogy a telepítés még más időszámításban zajlott. Sorok helyett szorosan egymás mellé ültetett tőkék, köztük a 20 méterenként meghagyott hagyományos vízelvezetők pásztákra osztják a ligetet, helyenként gyümölcsfák adnak árnyékot az itt dolgozónak. A csapra metszett, bakművelésű tőkék között évek óta nincs kapálás, a természetes gyomflóra tavasszal virágzik, nyáron pedig takarja a löszös talajt. A növényvédelem organikus, a szőlőmunka pedig kézzel végzett lassú türelemjáték.


2023
Kimondottan „kadarkás” évjárat, a Sauli szüreti napja pontosan ugyanúgy szeptember 6-ra esett, mint 2022-ben. A bogyózott szőlő kevés egészfürttel együtt nyitott kádba került, az erjedés spontán indult. Finom csömöszölés mellett alig 16 nap telt el a préselésig, majd a halvány színlé összesen egy használt harmadéves és egy első töltésű Kádár Hungary hordót töltött meg. Majd csurig töltve, mozdulatlanul álltak a pincében egészen a következő szüretig, amikor a két hordó házasítva, szűrés és derítés nélkül került szekszárdi palackokba.
Már a préseléskor mellbevágó volt az illata, az első évjárat virágos, vérnarancsos karaktere köszönt vissza még erősebben, még tisztábban. Az eddigi leggazdagabb Sauli lendületes, gyümölcsös, alacsony alkoholú és tele van élettel.
1300 palack készült.

