huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Interjú Pierre Casenave-vel (Veuve Clicquot) - Bortársaság magazin

Interjú Pierre Casenave-vel (Veuve Clicquot)

November végén Pierre Casenave, a Veuve Clicquot borásza volt vendégünk a Borsuliban. Ha már itt volt, készítettünk is vele egy villáminterjút.

A borvidéken születtél?

Nem, Baszkföldön. Az édesanyám révén spanyol vagyok. Ez azért jó mert a spanyol akcentusommal Párizsban nem értik, ha franciául beszélek, a francia akcentusommal a világban nem értik, ha angolul.

(Ez egyébként nem igaz, Pierre nagyon szépen beszélte mind a két nyelvet.)

  Mi volt az első munkád?

Gyógyszerészként, kémikusként dolgoztam.

  Hogy kerültél a bor világába?

Bordeaux-tól Dél-Afrikán keresztül Champagne-ig.

Mióta dolgozol a Veuvet Clicquot-nál?

12 éve.

Mi volt a legnagyobb baki, amit borászként elkövettél?

Az egyik gép véletlenül becsípte és levágta az ujjamat. Nézd csak! Itt látszik még, ahogy visszavarrták, de tökéletesen működik. Egyéb nagy dolog nem jut most eszembe.

Milyen nagy évjáratok jelennek meg jövőben a pincénél? Melyik évből lesz presztízs bor és a nagy vintage-ek?

A következő 2015 lesz, aztán 2018, vagy 2019. Az az igazság, hogy még nem döntöttük el, hogy melyikből hozzunk ki évjáratos pezsgőt. 2018 nagyon szép volt, de lehet, hogy 2019 még szebb lesz. Én szívem szerint mindkettőből készítenék évjáratos tételt, de ez jó eséllyel nem fog megtörténni.

Ha már a döntéseknél tartunk. Ki/kik döntenek az adott pezsgő sorsáról a különböző fázisoknál?

A Veuvet Clicquot-nál van kb. 30 borász, abból nyolcnak nagyobb a felelőssége, közéjük tartozom én is. Különböző fázisoknál különböző csapatok hoznak döntést demokratikusan. Viszont, mindig van valaki, akinek a legtöbbet ér a szava és van egy főborászunk is. Szóval, ez inkább olyan afrikai demokrácia.

A Clicquot-nál mindig látunk, hallunk valami innovációról. Most min dolgoztok?

Folyton gondolkodunk, folyton dolgozunk. Olyan jövőbeli portfolióbővítésről nyilván nem árulhatok el titkokat, mint hogy a Rich-hez vagy Extra old Extra brut pezsgőhöz hasonlóan kijön valami új tétel. A Rich egyébként nagy újítás volt a ház történetében, és nemcsak az édesség miatt, hanem, hogy bor helyett inkább koktél alapanyagként közelítettünk a pezsgőhöz. Ez imázs- és marketingszempontból egy teljesen másik ösvény, mint korábban volt. Szakmailag pedig állandóan kísérletezünk. Most vettünk fel egy bordeaux-i szakembert, akinek csak az a feladata, hogy a rezerv borok fejlődését tesztelje, vizsgálja, figyelje és tanácsokat adjon. A palackos érleléssel, különböző élesztőtörzsekkel pedig mindig kísérletezünk.

 Ha Reimsben járunk, melyik helyet ne hagyjuk ki?

Le Clos! Fiatalos, jó ár-érték arány, rengeteg pezsgés és pezsgő.

Mit iszol, amikor nem Veuve Clicquot van a poharadban?

Bordeaux környékén nőttem fel, mai napig nagyon szeretem St. Emillion-t, Pommard-ot. Ezen kívül imádom Chablis-t, Elzászt. Ha nem Franciaország, akkor a szép Nebbiolo-k a gyengéim, Rioja és újabban Alto Adige.

Van olyan versenytárs Champagne-ban, akinek a pezsgőire felnézel?

Nagyon szeretem a Pol Roger pezsgőket. És a Charles Heidsieck alap brut, ami most még eszembe jut. Sokan kritizálják a Krugot, nehézkesnek gondolják, túlértékeltnek. Szerintem zseniális. A Leclerc-Briantot is ti forgalmazzátok, igaz? Nagyon szeretem őket is.

Hány palack készül évente a Veuvet Clicquot-nál?

(A válasz csak egy mosoly.)

Listához adom