huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Itt a beaujolais nouveau! - Bortársaság magazin

Itt a beaujolais nouveau!

Az egész valahol a két világháború között indult, a lyoni bisztrókban. A tulajdonosok csapra vertek egy-egy hordót a friss szüretből, és a fáradt gazdákkal együtt ünnepelték a szüret végét és az újbort. Tradíció lett belőle, amit a háború után már Párizsban is évről évre ünnepeltek.

 
 
 

Gamay fajta, erjedés egész fürtben, palackozás frissen. Ez a három sajátosság, ami elválaszthatatlan a beaujolais nouveau boroktól. A fajtát, a pinot noir bőtermőbb és korai érésű rokonát a nevével megegyező burgundi faluból származtatják, viszont mára szinte csak Beaujolais-ban lehet megtalálni. Klasszikusan elkészítve megosztó karakter, a vájtfülűek nagy kedvence, újborként viszont az egyik legkedvesebb dolog, amit vörösborként ismerhetünk. Az egészfürtös/szénsavas erjedéskor a végeredmény nagy vonalakban megegyezik bármilyen más vörösborral, viszont maga a folyamat jóval bonyolultabb, az egész pedig „primőrboros” jegyekhez, szamócás, meggyes, friss ízekhez vezet. A borral gyakran azonosított banán karakter kialakulhat természetesen is, viszont jóval inkább a 80-as években használt fajélesztő felelt ezért az uniform illatért. Mostanra egyre több a spontán erjedt, természetesebb ízű beaujolais.

Idén a négy ismerős és jól bevált bor mellé egy újat is hoztunk.

Jean-Baptiste Duperray – Terroirs Originels

A Terroirs Originels egy közel 25 éves társaság, ami Dél-Beaujolais független családi birtokait és tehetséges borászait fogja össze, az alapgondolatuk közös: eredeti borok, tradicionális stílus, családi méretben, gamay fajtából. A társaság tagjai közül pedig Jean-Baptiste Duperray borai lettek azok, amiket az elmúlt pár évben a legjobban megszerettünk. 2013-ban csatlakozott apjához, azóta együtt vezetik a családi birtokot, ami egyben borászat és tehenészet Beaujolais déli végében. A területek 100%-a gamay-jel telepített, idős gyalogtőkéktől a modern szőlősorokig, fenntartható művelésben. Minden boruk az egyensúlyos gyümölcsízekről és frissességről szól, leginkább a beaujolais nouveau, amit a megszokott módon egész fürtökben erjesztenek 5-6 napig, majd tartályban érlelik a palackozásig.

 
 
 

Pierre-Marie Chermette

Ismét egy családi birtok, a borvidék Rhone-hoz közeli déli végében. Pierre-Marie 22 évesen vette át apjától a pincekulcsot és az első adandó alkalommal palackozni kezdte az addig folyóborként eladott gamay-t. Hamar a borvidék egyik feltörekvő borásza lett belőle, palackjait most is a legjobb vételek között emlegetik. Szőlőben és a pincében egyaránt burgundi megközelítés, minimális beavatkozás és tiszta ízek. Legfrissebb boruk 5 napig erjed spontán, egész fürtökben, majd pár hét érlelés után, kevés kénnel kerül palackba. Klasszikus stílus, természetes gyümölcsökkel, kevésbé harsány illattal, annál élénkebb ízzel.  Közvetlen, könnyen iható, szomjoltó.

 
 
 

Maison Louis Jadot

Burgundia és Beaujolais egyik legismertebb nagybirtoka a Louis Jadot. Egy beaune-i parcellával indult a történet az 1830-as években, majd Louis Henry Denis Jadot 1860-tól mint kereskedő (négociant) működött tovább és pár évtized alatt a borvidék egyik legfontosabb szőlőfelvásárlója lett. Ezt a státuszt azóta is megőrizték, klasszikus címkéjük Bacchus arcával bárhol szembejöhet velünk a világban. Ma több, mint 500 hektárnyi szőlő műveléséért felelnek és a két borvidékről összesen 100 apellációt erjesztenek és palackoznak külön. Újboruk minden évben az egyik legjobban várt klasszikus, tankönyvi jegyekkel, egyensúlyos korttyal, halványpiros gyümölcsökkel.

 
 
 

Vignerons de Bel Air

A Vignerons de Bel Air olyan kooperatív pince, amit egy maréknyi termelő hozott létre 1929-ben, közvetlenül a gazdagsági világválság előtt. Összefogtak, reméleve a legjobbakat, sikerre vitték közös boraikat, az utóbbi 90 évben pedig sokan csatlakoztak hozzájuk. Ma közel 250 hasonló beállítottságú beaujolais termelő szőlőjét dolgozzák fel itt a faluboroktól a dűlős szelekciókik. Legfontosabb boruk ezek mellett mindig is a nouveau volt: modern stílus, harsány gyümölcs, nagyon könnyű korty.

 
 
 

Domaine Dupeuble

Ötödiknek egy új bort hoztunk a Dupeuble család 42 hektáros birtokáról. A visszafogott méret ellenére a család nagyon nagy múltú, 1512-óta foglalkoznak borkészítéssel Beaujolais déli végében. Ghislaine az utóbbi 10 évben vette át apjától a birtok vezetését, közben a szőlőművelést egyre inkább az organikus módszerek felé terelte, legfontosabb boruk pedig a nouveau, jó években a mennyiség 40%-át adja. Fiatal tőkék, kézi szüret, feldolgozás kénmentesen, spontán erjedés egész fürtökkel, palackozás szűretlenül. A korty frissességéhez csak hozzátesz az a kevés maradék szénsav, ami a kíméletes töltéssel marad meg a palackokban.

 
 
 

Listához adom