huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Kreinbacher klasszikusok - Bortársaság magazin

Kreinbacher klasszikusok

Az ötök

 

Egy champagne-ház 150-200 éves történetéhez mérve az a tény, hogy a Kreinbacher pezsgők idén 10 éve léptek piacra, röpke pillanatnak tűnik. Egy évtized alatt a pezsgőikkel mégis megkerülhetetlen szereplői lettek a méthode traditionnelle szcénának.

Őszintén bevallhatjuk, hogy az alapokkal, a pezsgő abc betűinek tanításával kellett kezdenünk, de az a vízió hajtott bennünket, hogy pár éven belül olyan pezsgőfogyasztók lesznek itthon is, akik értékelni tudják, mi kerül a poharukba.

Történet

2014 óta követjük nyomon a Kreinbacher Birtok pezsgőkkel újraírt történetét. Láttuk a rengeteg apró részletet, a szakmai kihívásokat és a csiszolódó szereplőket. Az első négy Kreinbacher pezsgő, az Extra Dry, Brut Classic, Brut Nature és Prestige Brut pezsgők alapozták meg a sikert.

„A kezdetektől tudtuk, hogy a pezsgőkészítésbe csak hosszú távra érdemes belefogni, semmiképp sem szabad divatirányzatként tekinteni rá, hiszen tudás és technológia szempontjából olyan igényei vannak, amelyek nem egy-két évre, hanem évtizedekre szóló elköteleződést jelentenek.”

Sokszor elhangzik a kifejezés – futur classique. Ez annak a filozófiának az esszenciája, amit a birtok képvisel és ami a pezsgőkészítés teljes folyamatát végigkíséri. A cél: klasszikust alkotni.  Évről évre apró változtatások, a technológia folyamatos csiszolása vezetik a Kreinbacher pezsgőket az elegancia felé. Hol az egyes cuvée-k fajtaösszetétele, hol az érlelési idő, hol egy-egy eljárás finomodott, folyamatosan tapintható a fejlődés.

Elképzelésünk, hogy a champagne-i módszert ültessük át Somlóra, eretnekségnek számított akkoriban. Mára azonban senki nem kérdőjelezi meg, sőt bevett gyakorlat lett a hazai pezsgőkészítők között. A legnagyobb tisztelettel fordultunk a terroir felé, hiszen tisztában voltunk azzal – Christian Forget, champagne-i szakértőnk szavait idézve –, hogy a technológia egy dolog, de a pezsgő nemcsak a buborékokról szól, hanem a terroir és a szőlőfajták egységéről, találkozásáról is. 

Az első pezsgők

Az első pezsgők a 2011-es szüretből származó alapborokból készültek. Az akkori koncepció szerint az Extra Dry és a Brut Classic pezsgőkben a furmint mellett a Champagne-ban is használt chardonnay is szerepet kapott, a Brut Nature és a Prestige Brut pedig 100% furmintpezsgőként jelent meg.

 

Három évvel az első négy Kreinbacher pezsgő debütálását követte a Rosé Brut, és vele vált teljessé az öttagú alap pezsgősor.

„Az alap számunkra semmiképpen sem minőségjelző, hanem a bázis, erős talapzat, amire még építkezni lehet. Magnum, vintage, limitált kiadás, presztízs cuvée –  mind csak akkor nyer értelmet, ha van egy biztos kiindulópont, amihez viszonyíthatunk.”

EXTRA DRY
Extra dry, de máig a legmagasabb dosage-zsal készülő Kreinbacher pezsgő. A rétegzett illatban főtt alma, körte, mogyoró, teasütemény. Szájban robban, a lendületes kortyot vérnarancs és a seprőn érlelés aromái gazdagítják. Az ásványos alappal gazdag dosage tart egyensúlyt, így a korty kerek és utóíze hosszú. Részletgazdag és jóivású.

49% pinot noir, 40% chardonnay, 8% furmint, 3% pinot blanc
Érlelési idő: minimum 22 hónap
Dosage: 14 gramm/liter

BRUT CLASSIC
Minden champagne-háznál a brut cuvée az, ami legtisztábban tükrözi az adott ház stílusát, elképzelését.  Összetett illat, fehér húsú gyümölcsökkel, toast-os jegyekkel és virágokkal a háttérben. A ház pezsgőire jellemző karakteres furmintgyümölcsök mellett, kortyban a chardonnay teremti meg az egyensúlyt, az összképet pedig kevés somlói pinot blanc színezi tovább. Grapefruit, ananász és trópusi gyümölcsök, háttérben a hosszú seprőn érlelés mogyorós, briósos jegyeivel, a lecsengésben sóssággal.

33% chardonnay, 33% furmint, 24% pinot noir, 10% pinot blanc
Érlelési idő: minimum 22 hónap
Dosage: 8,5 gramm/liter

BRUT NATURE
A legszárazabb stílus kedvelőinek készült Brut Nature a pince pezsgői közül a legőszintébb, ezért a legmegosztóbb is, tisztán mutatja a szőlő valódi arcát. 
Induláskor a legegyszerűbb képlettel kezdtek: 0 g/l dosage és 100% furmint. Idővel a furmint egyeduralmát felváltotta a házasítás izgalma. Illata dió, fehér húsú gyümölcsök, ananász, majd érlelési jegyek, kekszesség, vaj, finoman briós, ami az ízében is megjelenik. Ízben markáns savak, nem tolakodó buborékok, hosszú lecsengés.  

Érlelési idő: minimum 22-24 hónap
33% chardonnay, 33% furmint, 24% pinot noir, 10% pinot blanc
Dosage: 0 gramm/liter

PRESTIGE BRUT
A birtok legkiemelkedőbb tétele a non-vintage sorban, kifejezetten friss karakterű, jól strukturált pezsgő, fejlődési útjának legelején, de már most nagy élményt nyújt. Illatban citrusok és fehér húsú gyümölcsök, ízben ananász és vibráló citrusosság, vanília, érlelési jegyek, egész hosszú utóízében pedig grapefruit és némi sósság. Puha habzás, apró buborékok, finom savak. 

54% furmint, 46% chardonnay
Érlelési idő: minimum 24-30 hónap
Dosage: 8,5 gramm/liter

ROSÉ BRUT
Három évvel az első négy Kreinbacher pezsgő debütálását követően, 2017-ben jelent meg a rosé pezsgő. Rosé d’assemblage, azaz a színét és az aromáinak egy részét vaskeresztesi kékfrankosból készített vörösbor adja. Ez palackozás (és érlelés) előtt, házasításkor kerül az alapborba. Aránya minimális a házasításban, hogy az összhatás minél kifinomultabb legyen. Friss meggy, szilva, málna, herbális jegyek, élénk savak és puha buborékok jellemzik.

51% chardonnay, 34% furmint, 8% pinot blanc, 7% kékfrankos
Érlelési idő: minimum 22-24 hónap
Dosage: 8 g/l

KREINBACHER Brut Classic

KREINBACHERBrut Classic

7 900 Ft
Polci ár7 900 Ft
Klub ár
7 505 Ft
KREINBACHER Brut Nature

KREINBACHERBrut Nature

7 900 Ft
Polci ár7 900 Ft
Klub ár
7 505 Ft
KREINBACHER Rosé Brut

KREINBACHERRosé Brut

7 900 Ft
Polci ár7 900 Ft
Klub ár
7 505 Ft
KREINBACHER Prestige Brut

KREINBACHERPrestige Brut

9 100 Ft
Polci ár9 100 Ft
Klub ár
8 645 Ft
KREINBACHER Válogatás 2024 (6×0,75 l; 8 889 Ft/l)
Klub kedvezmény

KREINBACHERVálogatás 2024 (6×0,75 l; 8 889 Ft/l)

47 400 Ft40 000 Ft
Polci ár47 400 Ft
Klubtagoknak %40 000 Ft

Listához adom