huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Magas fény, hosszú egyensúly - Bortársaság magazin

Magas fény, hosszú egyensúly

Sagmeister Ernő – Tarcal-hegy, Szerémség

Vannak nagyon idős berkenyefák a Szerémségben, amiknek még Mária Terézia rendelte el a telepítését 240 évvel ezelőtt.A bogyója tele van tanninnal, erős antioxidáns, akkoriban ez volt a legjobb orvosság a pestis ellen, aminek terjedése (talán pont a berkenye miatt) ezekben a falvakban állt meg. Az egyik ilyen fa a megmaradt nyolcból Sagmeister Ernő szőlőjében, a Dévásban él. Alatta az árnyékban állunk félre, június van, Ernő egy pincehideg kadarkát tölt szét a poharakba, amit innen, a mellettünk futó sorokból szüretelt.

Sagmeister Ernő, szerémségi borász 
Sagmeister Ernő, szerémségi borász 
Sagmeister Ernő, szerémségi borász 

Annak ellenére, hogy sok dolgot matematikus szemmel néz, a borkészítést nem szokta egyszerű és körülhatárolható folyamatként leírni. Az, hogy szőlőt művel, aztán bort készít, érezhetően neki valami sokkal nagyobb egésznek a része. A beszélgetésben mosódnak a határok, észrevétlenül csúszunk át nagy szenvedélyére a csillagászatra, vagy kedvencére, a Vito Corleonét alakító Marlon Brandora, aki miatt mindig van pár tő paradicsom a kertjében. Olyan szőlőket keres, amiknek arca van. A dűlők hangulata, energiája érdekli leginkább, a borban pedig konkrét színek és illatok helyett nála „a vitalitás az elsőszámú kérdés”. Közel 3,5 hektár területet művel a szerémségi Tarcal-hegyen, amiből termőszőlő kicsivel több mint két hektár, erről évente 5-6 ezer palack bort készít egyedül, saját stílusban.

Ahogy a meghatározó borászok között sokan, ő is nagy kerülőt tett. Építésznek készült, később Szabadkán és Hajdújáráson tanított matematikát, volt időszak az életében, amikor leginkább a festés érdekelte, de legelső szenvedélye mindig „a nagy matematika”, vagyis a csillagászat volt. Egy barátja felvetése után fordult komolyra a boros érdeklődés, akivel 2009-ben együtt telepítettek szőlőt, főként kadarkát és furmintot. Utóbbival akkor senki sem foglalkozott a borvidéken, pedig a legtöbb forrás szerint innen terjedt el Szigeti (Szerémség = Sziget) néven. 

Királyi fajta, magasabb fénye van a többinél. Testben, alkoholban, savban egy oktávval többet tud a többi fajtánál, amit ismerek – mondja Ernő a furmintról, amit ő és barátja hozott vissza a forrásvidékre 2009-ben.

Dévás Kadarka a pohárban 
Dévás Kadarka a pohárban 
Dévás Kadarka a pohárban 

A török korig ez volt a Magyar Királyság legtöbbre tartott borvidéke, innen jöttek az akkori nagyborok. „Ennek a legendának, ennek a hívásnak tettünk eleget, amikor ide telepítettünk szőlőt” – mondta Ernő egy korábbi beszélgetésben. Nem kérdés, hogy van valami megkapó az itteni levegőben. Az ide vezető út hosszú és viszonylag sokáig egyhangú, eseménytelen. Újvidékhez közeledve lesz egyre izgalmasabb a táj, először a Duna jön, majd a Tarcal-hegyen bukunk át, és megérkezünk egy védett, otthonos borvidékre. Sok az erdős rész, fák közé beékelt apróbb dűlők, szőlőskertek és gyümölcsösök érik egymást, illatos az aljnövényzet, hangosak a kabócák és tikkasztó a meleg. Ürög, a közeli falu a környék szakrális központja, mögötte a csendes hegyoldalban hét ortodox monostor húzódik egy vonalon.

Hasonlóan a világ legtöbbre tartott borvidékeihez, a talaj itt is agyagos, meszes. Mellette a tengeri üledék alól helyenként magmás kövek kerülnek elő, mint a ritka szerpentin. Zöldes, zsíros tapintású, vulkanikus, és ez adja az alapot Ernő másik fontos dűlőjében, a Kőben (Kew). „Az organikus irány a kezdetektől lelki igény volt” – kezdi, ahogy a szőlőművelésre terelődik a szó. Első naptól kerülnek minden természetidegen kemikáliát, nincs előre írt növényvédelmi program, inkább folytonos odafigyelés és az adott év lekövetése a lehető legjobb ritmusban, legkevesebb mozdulattal. 

Akkor szüretelek, amikor a szőlő energetikailag kicsattan, a csúcson van, pont a hanyatlás határán – folytatja.

 A szőlők után a pincestílusról beszélünk, kóstolva a borokat rögtön kiütközik, hogy valamit másképp csinál a megszokottnál. „Mindig a latin - az én világomban a magyar is ide tartozik - borászati hagyomány vonzott. Képes vagyok áldozatot hozni, engedni valamit a feszességből a komplexitásért. Bár szinte mindent elolvastam a témában, mégsem úgy csinálom ahogy a nagykönyvben meg van írva. Úgy éreztem, úgy semmi mélysége nem lesz a boroknak és a borokkal, borászattal való kapcsolatomnak sem” – mondja.

A gyalogművelésű Kő-dűlő, háttérben a Dévás
A gyalogművelésű Kő-dűlő, háttérben a Dévás
A gyalogművelésű Kő-dűlő, háttérben a Dévás

Festőművész feleségével, Laurával Magyarkanizsán élnek. Közel 100 éves házuk egy zsidó kereskedőcsalád magtárjaként épült, és a jókor leszedett szőlő ide érkezik be. Mindketten itt dolgoznak, Laura is mélyen kötődik a borokhoz, minden címke az ő munkája. A puritán pincét kevés eszközzel, pár erjesztőkáddal és jóállapotú használt hordókkal töltötték meg, az erjedés itt mindig spontán elindul, a fehér fajtákat 1-2 napig, a kadarkát pár hétig áztatja héjon, utána jön az érlelés, a borok türelmes kivárása. A szüret után, legyen az fehér vagy vörös, általában három-négy év telik el, mire egy Sagmeister bor piacra kerül. Ha csak nem tradicionális pezsgőkészítésről van szó, manapság ritka, hogy egy borász türelme eddig elér. „A mikrobiális folyamatoknak idő kell - a különféle mikroorganizmusok egymásnak adják a kilincset, s mindez talán emel valamit a komplexitáson is. Ez az érlelés lényege, s mire kialakul egy hosszabb egyensúly - mire megszűnnek a mozgások, lejátszódnak a kiválások, véget érnek az ülepedések..., sokszor türelemre van szükség” – teszi hozzá.

Mélyen savas ízek, átható melegség, kiérlelt, telt és természetes összhatás. Borainak stílusa nehezen kategorizálható, összeér bennük a natúr és rögtönzött, a klasszikussal és régről ismerőssel. Lehet szó a „magasfényű” furmintról vagy a hedonisztikus, gyógynövény illatú kadarkáról, Ernő borai mindig különös melegséget árasztanak.

Sagmeister Ernő
Sagmeister Ernő

KANIAS FURMINT 2018
Ernő egyik utolsó bora erről a helyről, ami a fölötte köröző kányáról kapta a nevét. A védett, erdőkkel határolt szőlő másik jellegzetessége, hogy itt a kánya hangja mellett a közeli görgetegi monostor harangját is tisztán lehet hallani. Az összesen 1 hektáros területet 2009-ben telepítették, kevés kadarkát leszámítva 90%-ban furmint tőkékkel. A 2018-as évjárat a melegebb tónusú, puhább savú borokról szólt. A szüret után bogyózott szőlő fél napig ázott héjon, majd az ülepített must hordókba került, spontán erjedt. 2020 tavaszáig érett seprőn, majd 2021 végén palackba töltötték. Érett és széles szerkezetű, meleg karakterű, réti virágos, sárga almás illatok, puha szélű és kitelt korty, ásványos zárás.

KANIAS KADARKA 2019
Ernő egyik utolsó bora erről a helyről, ami a fölötte köröző kányáról kapta a nevét. A védett, erdőkkel határolt szőlő másik jellegzetessége, hogy itt a kánya hangja mellett a közeli görgetegi monostor harangját is tisztán lehet hallani. Az összesen 1 hektáros területet 2009-ben telepítették, szinte kizárólag furmint terem rajta, leszámítva azt a kevés (0,1 hektár) kadarkát, ahonnan ezt a kis tételt szüretelték. A bogyózott szőlő közel két hétig erjedt nyitott kádban, a préselés után pedig két év hordós, fél év tartályos érlelés következett. Palackba 2022 júniusában került derítés, szűrés nélkül. A három kadarka közül szinte minden évben ez a legkedvesebb. Melegséget áraszt, finoman ködös, seprős és kerek kortyú. Elképesztő gördülékeny és szomjoltó, finoman hecsedlis, szamócás, a kadarka legjobb jellemvonásait emeli ki.

KADAR DEVAS 2019
Élénk, tiszta, derűs. Ernő kadarnak nevezi azt a ritka fajtaváltozatot, amiből a Dévás dűlőbe is telepített pár sort a 240 éves berkenyefa mellé. Színes, illatos és könnyen felismerhető fajta, gyakran felülírja a dűlők karakterét, ezért is cserélt most helyet a két sor a címkén. A kadarkánál egy héttel korábban érik be, gyakran nebbiolos jegyekkel és élénk illattal. A bogyózott szőlő közel két hétig erjedt nyitott kádban, a préselés után pedig két év hordós, fél év tartályos érlelés következett. Palackba 2022 júniusában került derítés, szűrés nélkül. Gránátalma szín, virágporos, repcés jegyek, finoman ködös, szűretlen megjelenés. Kortyban lendületes, lédús, nyitott szerkezetű, kevés tanninnal. Itatja magát. Összesen 376 palack készült.

KEW KADARKA 2019
Minden évben igazi küzdelem itt szőlőt művelni. Szinte tiszta kő a talaj, zöld szerpentin és dolomit, az átlagos három évhez képest itt hatot kellett várni a telepítés után, hogy a fiatal tőkék végre termést hozzanak. A közel egy hektáros gyalogtőkés parcella kétharmadán furmint terem, a többi a kadarkáé és a kadaré, Ernő így nevezi azt a ritka fajtaváltozatot, amiből ide is telepítettek. A bogyózott szőlő közel két hétig erjedt nyitott kádban, a préselés után pedig két év hordós, fél év tartályos érlelés következett. Palackba 2022 júniusában került derítés, szűrés nélkül. Súlyos és sűrűszövésű bor nagy energiával, élénk savval, a többi kadarkánál három árnyalattal mélyebb színnel és sűrűbb mozgással. Kék gyümölcsök, sok rétegű korty, finom tannin, érettség és hosszan tartó ízek. Grand cru a Szerémségben. Összesen 222 palack készült.

LH ZERO 2019
Ernő formabontó bora 2019-ből ez a borostyán színű, narancshéj illatú hárslevelű a Dévás dűlő harmad hektáros parcellájáról. A must hét napig ázott együtt az illatos szőlőhéjjal, majd hordóban erjedt és érett legalább két évig. A 2022 tavaszi töltéskor kén nélkül, szűretlenül került palackba. Igazi örömbor, a kortya dzsúzos, az illata folyton változó, narancsolajos, fehérvirágos.

Listához adom