huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Magnum-hatás - Bortársaság magazin

Magnum-hatás

Most két magnum, a 2017-es Prestige Brut és a 2018-as Brut Classic érkezett meg a Kreinbacher Birtokról.

Kreinbacherék egyre nagyobb rutinnal, évről évre harmonikusabb pezsgőket készítenek Somlón. Nem titok - az inspiráció, a technológia, az élesztők és a szaktudás jelentős része Champagne-ból érkezik. Így talán az sem meglepő, hogy 2019 óta a somlói birtokon minden ötödik pezsgő a franciák kedvelt „perfect size” palackjába, azaz 1,5 literes magnumba kerül. 350 év tapasztalatára akár vakon is lehetne építeni, de a magnum palackban érlelt pezsgők az első kóstolással meggyőzik a „vájtfülű” fogyasztót: a 0,75 literes palackkoz képest minimum 1 évvel tovább érlelt pezsgők lassabban és szebben érnek, a végeredmény frissebb, elegánsabb és gazdagabb.

 
 
 

Magnum-hatás

A magnum-hatás alapja a méretkülönbség: a normál és magnum palack nyaka azonos méretű, míg az űrtartalom a duplája, így ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén jelentősen, nagyságrendileg tíz nappal lelassítja a másoderjedést, amely során újabb, összetett aromák alakulhatnak ki. A hatás az érlelés során is érvényesül, a magnum palackba töltött pezsgők fejlődése lassabb, így a hosszabb érlelési idő után is frissebbek és jobban érlelhetők.

Kreinbacher Brut Classic 2018 Magnum

Valamivel több, mint fele chardonnay, a többin furmint, pinot noir és egy kevés pinot blanc osztozik.  Illatában a fehérhúsú gyümölcsök mellett keksz és ásványosság dominál, ízében frissítő citromfű, pomelo, kalács, mogyoró és finom sósság adja a részletgazdag karaktert. Habzása telt és élénk, a több mint három év seprőn tartás mellett 8,5 gramm dosage ad struktúrát és testet.

Kreinbacher Prestige Brut 2017 Magnum

71% chardonnay, 29% furmint, ami magnum palackban még elegánsabb és gazdagabb arcát mutatja. A furmint és chardonnay összhangját a négy év seprőn érlelés tovább erősíti, illatában birs, lime, virágok és keksz, ízében citrusok, lédús gyümölcsösség és élénk savak finom érlelési jegyekkel találkoznak. A korty hosszú, finoman fanyar és sós, amit 6,5 gramm dosage ellensúlyoz.

Listához adom