huen
Belépés
Bortársaság
Bortársaság
Kosár

A kosár üres

Magnum-hatás - Bortársaság magazin

Magnum-hatás

Most két magnum, a 2017-es Prestige Brut és a 2018-as Brut Classic érkezett meg a Kreinbacher Birtokról.

Kreinbacherék egyre nagyobb rutinnal, évről évre harmonikusabb pezsgőket készítenek Somlón. Nem titok - az inspiráció, a technológia, az élesztők és a szaktudás jelentős része Champagne-ból érkezik. Így talán az sem meglepő, hogy 2019 óta a somlói birtokon minden ötödik pezsgő a franciák kedvelt „perfect size” palackjába, azaz 1,5 literes magnumba kerül. 350 év tapasztalatára akár vakon is lehetne építeni, de a magnum palackban érlelt pezsgők az első kóstolással meggyőzik a „vájtfülű” fogyasztót: a 0,75 literes palackkoz képest minimum 1 évvel tovább érlelt pezsgők lassabban és szebben érnek, a végeredmény frissebb, elegánsabb és gazdagabb.

 
 
 

Magnum-hatás

A magnum-hatás alapja a méretkülönbség: a normál és magnum palack nyaka azonos méretű, míg az űrtartalom a duplája, így ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén jelentősen, nagyságrendileg tíz nappal lelassítja a másoderjedést, amely során újabb, összetett aromák alakulhatnak ki. A hatás az érlelés során is érvényesül, a magnum palackba töltött pezsgők fejlődése lassabb, így a hosszabb érlelési idő után is frissebbek és jobban érlelhetők.

Kreinbacher Brut Classic 2018 Magnum

Valamivel több, mint fele chardonnay, a többin furmint, pinot noir és egy kevés pinot blanc osztozik.  Illatában a fehérhúsú gyümölcsök mellett keksz és ásványosság dominál, ízében frissítő citromfű, pomelo, kalács, mogyoró és finom sósság adja a részletgazdag karaktert. Habzása telt és élénk, a több mint három év seprőn tartás mellett 8,5 gramm dosage ad struktúrát és testet.

Kreinbacher Prestige Brut 2017 Magnum

71% chardonnay, 29% furmint, ami magnum palackban még elegánsabb és gazdagabb arcát mutatja. A furmint és chardonnay összhangját a négy év seprőn érlelés tovább erősíti, illatában birs, lime, virágok és keksz, ízében citrusok, lédús gyümölcsösség és élénk savak finom érlelési jegyekkel találkoznak. A korty hosszú, finoman fanyar és sós, amit 6,5 gramm dosage ellensúlyoz.

Magnum-hatás

KREINBACHER Brut Classic 2018 Magnum

KREINBACHERBrut Classic 2018 Magnum

22 300 Ft
Polci ár22 300 Ft
Klub ár
20 440 Ft
KREINBACHER Brut Classic 2018 Magnum Díszdobozban

KREINBACHERBrut Classic 2018 Magnum Díszdobozban

23 500 Ft
Polci ár23 500 Ft
Klub ár
21 540 Ft

Listához adom